Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

  20 februari:
 • Gojira, Alien Weaponry en Employed To Serve
 • Orden Ogan, Brothers Of Metal en Wind Rose
Kalender
Vandaag jarig:
 • Chris Herring (Power Of Omens) - 52
 • Derrick Green (Sepultura) - 51
 • Greg K. (The Offspring) - 57
 • Herman Frank (Accept) - 63
 • Ian Hill (Judas Priest) - 71
 • Jariot Lehtinen (Waltari) - 55
 • Jonas Mäki (Malpractice) - 47
 • Karl-Heinz "Carlos" Krug (Sunterra) - 47
 • Martin "Marthus" Škaroupka (Cradle Of Filth) - 41
 • Matthew Tuck (Bullet For My Valentine) - 42
 • Max Naescher (Elis) - 40
 • Michael "Michelle Darkness" Huber (Elis) - 47
 • Oscar Fredrick Dronjak (Hammerfall) - 50
 • Paul Masvidal (Cynic) - 51
 • Paul Stanley (Kiss) - 70
 • Sid Wilson (Slipknot) - 44
 • Tracii Guns (L.A. Guns) - 56

Vandaag overleden:
 • Dave "Lepard" Hellman (Crashdiet) - 2006
Review

IZAH - Sistere
Jaar van release: 2015
Label: Nordvis Produktion
IZAH - Sistere
IZAH geldt als het best bewaarde geheim van Tilburg. Het selecte publiek dat de band aan het werk heeft gezien tijdens de laatste editie van Roadburn, in het piepkleine Cul De Sac, weet al over hoeveel kwaliteit dit gezelschap beschikt. Midden op de dag leverde IZAH daar namelijk zomaar even een van de beste optredens van Roadburn af, ondanks het veel te kleine podium. Voor degenen die daar niet bij waren, kan ik alleen maar zeggen dat ze zo snel mogelijk Sistere, het debuutalbum van IZAH, tot zich moeten nemen. De mengeling van atmosferische sludge, post-hardcore, post-rock en doom is namelijk adembenemend goed en van internationale allure.

Met drie nummers van ongeveer een kwartier en – als klapstuk – het meer dan een half uur klokkende titelnummer is Sistere een flinke zit. Geen moment wordt mijn uithoudingsvermogen echter op de proef gesteld, want de nummers zitten zo fantastisch in elkaar dat de lengte heel natuurlijk aanvoelt. Opener Indefinite Instinct begint met een omineus intro en bouwt uiteindelijk vanuit een prachtig, postrock-achtig middenstuk uit naar een zware, verzadigende climax waarin Sierk Entius monotoon repetitief zijn longen schor schreeuwt. Het hierop volgende Duality is nog een stuk steviger, met vet, tribal-achtig drumwerk en een band die regelmatig volledig losgaat. De schitterende, terugkerende melodielijn verraadt de muzikaliteit van het gezelschap, terwijl de loodzware vertragingen er hard in hakken.

Finite Horizon is het enige ‘gerecyclede’ nummer op dit album. Het stamt van de eerste demo van de Tilburgers, die in 2008 verscheen. Hoewel ook dit nummer een goede indruk achterlaat, is het wel duidelijk een stapje achteruit ten opzichte van de rest van het materiaal. Dat geeft niet, het maakt alleen maar duidelijk hoe sterk IZAH zich heeft ontwikkeld in de afgelopen jaren. Die ontwikkeling wordt vooral bevestigd door het ronduit fenomenale titelnummer, waarmee de band het beste voor het laatst bewaart. De eerste vijf minuten worden fraai opgebouwd. Vanaf dan gaat het tempo flink omhoog en lijkt IZAH wel wat invloeden van Wolves In The Throne Room te hebben opgepikt. Het is onverwacht, maar werkt perfect, zeker in combinatie met de lompe grunts van Entius. Daarna volgt een wat ‘traditioneler’ stuk waarin met name invloeden van Isis en The Ocean te horen zijn, terwijl later in het nummer een passage met cleane zang opduikt waarin ik zelfs even aan het werk van Jesu moet denken.

Kortom: Sistere is een debuutalbum van formaat, letterlijk en figuurlijk. De speelduur van 75 minuten vliegt voorbij omdat je als luisteraar moeiteloos in de nummers wordt ‘gezogen’. Voor degenen die de band op Roadburn hebben gemist, biedt Sistere dus een herkansing die het best met beide handen gegrepen kan worden. IZAH zou met dit album immers zomaar eens in de nodige jaarlijstjes kunnen eindigen.

Tracklist:
1. Indefinite Instinct
2. Duality
3. Finite Horizon
4. Sistere

Score: 87 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 15 juli 2015

IZAH - Sistere
Reactie van Metalfuel op 15-07-2015 om 17:26u

Wat ik gehoord heb via diverse bronnen klinkt erg goed.

Heb de vinyl versie besteld maar die heeft vertraging opgelopen. :(

IZAH - Sistere
Reactie van Een Metalfan op 16-07-2015 om 06:43u
Score: 96 / 100

Ik was even bang dat deze plaat hier vergeten zou worden. Was nl. al veruit mijn favoriet van het eerste kwartaal. Ik ben zelden heel positief over bands uit Nederland (lokaal ophemelen gebeurt veel te vaak), maar dit is er echt een van internationale klasse. Paradise Lost komt hoog in de jaarlijsten dit jaar (en terecht), maar deze hoort daar ook gewoon bij.

IZAH - Sistere
Reactie van jt op 16-07-2015 om 21:17u

Zie ze op het het lijstje staan bij "Woolstock"in Tilburg eind augustus.

IZAH - Sistere
Reactie van itw op 19-07-2015 om 23:41u
Score: 95 / 100

Plaat gekocht na de presentatie op roadburn. Geweldig optreden, geweldige plaat. Met afstand de meest gedraaide plaat de laatste paar maanden.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.