Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-11-2019

Fozzy - Do You Wanna Start A War
Jaar van release: 2014
Label: Century Media Records
Fozzy - Do You Wanna Start A War
De Amerikaanse heavymetalband Fozzy brengt met Do You Wanna Start A War haar zesde album op de markt. De band is voornamelijk bekend door zanger Chris Jericho. Hij is in de Verenigde Staten bekend van zijn professionele carrière als (show)worstelaar. Waar het tijdens het worstelen in de Verenigde Staten vaak behoorlijk over de top gaat, is de muziek van Fozzy minder uitbundig. De laatste twee platen Chaising The Grail en Sin And Bones waren van een behoorlijke kwaliteit. Met bandleden van onder andere Stuck Mojo en Adrenaline Mob mag je uiteraard ook wel iets verwachten.

Fozzy gaat vol gas van start met de titelsong Do You Wanna Start A War , een nummer dat symbool staat voor het heavymetalgeluid op de rest van dit album. De band maakt heerlijke metal met hardrockinvloeden uit de jaren 80. Bad Tattoo klinkt als een nummer van de band Van Halen, wat uiteraard een groot compliment is aan Fozzy. Do You Wanna Start A War bestaat vrijwel alleen maar uit sterke nummers. Lights Go Out is een moderne track die ik bijna radiovriendelijk zou willen noemen. Het nummer Died With You voelt aan als een powerballad. Het is naar mijn idee een van de sterkste tracks van deze schijf. De stem van Chris Jericho klinkt zeer overtuigend. Ook de riffs van Rich Ward, in combinatie met de basgitaarpartijen van Paul Di Leo, klinken erg goed. Nummers als Brides Of Fire, One Crazed Anarchist en Unstoppable zijn van zeer hoge kwaliteit. Zelfs de cover van ABBA, SOS, klinkt best aardig.

Er staan eigenlijk geen zwakke nummers op deze schijf. Fozzy wisselt een geweldig portie hardrock af met heavy metal. Als klein puntje van kritiek, moet ik wel toegeven dat dit album ook weinig echte hoogtepunten kent. Na een aantal luisterbeurten kan de verveling toeslaan. Dit neemt niet weg dat de nummers wel goed in elkaar zitten. Tijdens het beluisteren komen er verschillende namen in mij op. Bandnamen die bij me opkomen zijn Van Halen, Dokken en Whitesnake maar ook het moderne geluid van Avenged Sevenfold en Accept.

Do You Wanna Start A War is voor de liefhebber van het heavymetalgenre een zeer interessant album geworden. Fozzy verbetert zich met ieder album en dit is naar mijn idee het beste tot nu toe. Do You Wanna Start A War kent nauwelijks zwakke momenten en is voor mij een van de sterkere releases van dit jaar. Houd je van no-nonsense heavy metal, dan is dit gegarandeerd een genot om naar te luisteren.

Tracklist:
1. Do You Wanna Start A War
2. Bad Tattoo
3. Lights Go Out
4. Died With You
5. Tonight
6. Brides Of Fire
7. One Crazed Anarchist
8. Unstoppable
9. Scarecrow
10. No Good Way
11. SOS
12. Witchery

Score: 85 / 100

Reviewer: Rudi
Toegevoegd: 6 september 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Fozzy - Do You Wanna Start A War
Reactie van Metal Meepy op 06-09-2014 om 20:08u

(show)worstelaar + uit de jaren 80 + radiovriendelijk + best aardig + weinig echte hoogtepunten + kan de verveling toeslaan. Hmm, die score van 85 is wat mij betreft hoogst merkwaardig.

Fozzy - Do You Wanna Start A War
Reactie van jt op 06-09-2014 om 21:22u

Na deze review kon ik het niet laten en heb een aantal nmmrs beluisterd. Bandnaam en songtitels bevestigden mijn bange vermoeden en daarom geen score. De fans maar veel plezier ermee zou ik zeggen.

Fozzy - Do You Wanna Start A War
Reactie van appie op 06-09-2014 om 22:50u
Score: 65 / 100

Ik hoor Amerikaans georienteerde hardrock / glamrock met een heel dun laagje metal , dus in principe het tegenover gestelde hoe de reviewer het benoemd.
Je mag toch van een reviewer verwachten dat hij weet wat voor muziek hij bespreekt.
Dit genre is in de jaren 80 zo uitgekauwd door veel en veel betere bands dat deze release totaal overbodig is.
zeker niet heel slecht maar ook zeker niks bijzonders.

Fozzy - Do You Wanna Start A War
Reactie van Metal Meepy op 07-09-2014 om 02:09u
Score: 50 / 100

Ook maar even geluisterd, en jt en appie slaan zoals gebruikelijk de spijker op z'n kop. De heavy metal moet hier met een lampje gezocht worden, en alleen al vanwege de achtergrond zang "Heay!" verdient dit geen enkele aandacht. Dertien in een dozijn glam rock die al decennia lang wordt uitgebracht, en al bijna net zo lang eigenlijk niet meer kan. Leuk voor feesten en partijen misschien, maar zelfs dan sla ik liever over. Voor dit soort platen is de score 50 uitgevonden: alleen luisteren als je het echt niet meer weet. Dit is het voorgeborchte... nog een stapje lager en je dondert echt volledig in de hel...

Fozzy - Do You Wanna Start A War
Reactie van Metal Meepy op 07-09-2014 om 02:42u

En dan te bedenken dat bijvoorbeeld 'The Chemical Wedding' van Bruce Dickinson het hier op metalfan met 80 punten moest doen. En een innovatief meesterwerk als Agalloch's 'The Mantle' is met 85 punten blijkbaar net zo goed als deze plaat hier? Hmmm...

Metalfan, jullie moet echt iets aan je score systeem gaan doen; hier heeft echt helemaal niemand iets aan. En waar blijven de reviews van platen die echt 'viral' zijn gegaan dit jaar, zoals de nieuwste van Fallujah?

Fozzy - Do You Wanna Start A War
Reactie van Een Metalfan op 07-09-2014 om 09:24u

Solliciteer en neem de pen in de hand zou ik zeggen.
Reviewen blijft toch een mening lijkt mij. Vind de plaat zelf ook vrij waardeloos moet ik zeggen. Maar wel van mening dat het hard rock/ heavy metal is. Het gaat nog niet zo over de kop als glam.
En ja als alles wat eerder gedaan is moeten bestempeld worden als overbodig zijn we nog wel even bezig. Haha

Fozzy - Do You Wanna Start A War
Reactie van Metal Meepy op 07-09-2014 om 10:28u

Zou niets liever doen, maar heb helaas een veel te drukke baan. Neemt niet weg dat ik, net als ieder ander, kritiek mag hebben op de scores die hier op metalfan alle kanten op gaan. Als een release met 'weinig echte hoogtepunten', en waarbij 'de verveling kan toeslaan', toch bestempeld wordt als een van de beste releases van het jaar, dan klopt dat objectief van geen kant. Mede door die 85 score zet de reviewer deze voormalige coverband, die nota bene als grap is begonnen, neer als vaandeldrager van de heavy metal. Dat moet echt een grap zijn, maar bij mijn weten is het helaas geen 1 April nu...

Fozzy - Do You Wanna Start A War
Reactie van Een Metalfan op 07-09-2014 om 11:34u

Ik vind je onderbouwing prima en ben het ook hier mee eens.
Ben het ook met je eens dat score en review niet helemaal matchen.
Maar waar ik op doelde is wat de één natuurlijk een meesterwerk vindt, dat de andere dat natuurlijk niet hoeft te vinden.
Ben het niet met je eens dat een band die uit een grap is gegroeid automatisch ook als grap moet gezien worden en geen goede platen kan maken. Fozzy doet het bij veel liefhebbers kenbaar erg goed, heb veel goede reviews over de plaat gelezen.

Kritiek hebben vind ik overigens prima. Ben blij dat het op een normale manier gegeven wordt aangezien 9 van de 10 mensen hier niet verder kunnen komen dan. schijtmuziek oid.

Overigens vind ik Fallujah ook niet zo heel denderend. Slecht geproduceerd. Kan me niet voorstellen dat je daar zo helemaal lyrisch over bent haha :-)

Fozzy - Do You Wanna Start A War
Reactie van appie op 07-09-2014 om 12:00u

bij het verstrijken van de jaren zie je steeds nieuwe stromingen binnen de metal muziek opkomen die allen steevast een nieuwe benaming krijgen.
wat je ook ziet is dat je bij oudere genres heel veel stijlen op de duur qua benaming op 1 hoop geflikkerd worden.
maar ook alle vormen van rock en hardrock vallen de laatste jaren schijnbaar onder de heavy metal.
eind jaren 70 begin jaren 80 was hier toch een hele duidelijke scheidingslijn.
rock, hardrock, metal en punk zijn qua liefhebbers wel altijd met elkaar verweven geweest en dat moet vooral zo blijven.
zodat je als breed georienteerde liefhebber op de verschillende festivals, sites en magazines terecht kan voor al deze genres.
maar benoem het dan wel goed.


Fozzy - Do You Wanna Start A War
Reactie van Metal Meepy op 07-09-2014 om 13:25u

Vreemd, ik heb over deze plaat zelf eigenlijk alleen maar slechte dingen gelezen, met als hoogtepunt dat iemand zei dat deze plaat geschikt was voor bezorgde ouders om hun kinders van een heavy metal verslaving af te helpen. Haha. Nou ja, hangt er vast vanaf waar je precies naar reviews zoekt.

Uiteraard heb je gelijk: smaken verschillen, en een grap kan ook best op iets fenomenaals uitdraaien. Maar dit is als meesterwerk bestempelen, terwijl er een matige part-time zanger aan het roer staat en de plaat van zichzelf eigenlijk niets toevoegt aan hetgeen in het genre al lang en breed (en naar veler mening veel beter) is gedaan, gaat er bij mij gewoon niet in. Het genereert aandacht terwijl er al zoveel mooiers is uitgebracht dit jaar.

Vwb Fallujah, ja ik hoor veel negatiefs over de productie, maar veelal blijkt dat te komen doordat men alleen een afgeknepen mp3 versie van de DR3 master heeft beluisterd. Die is inderdaad niet best. Ik heb via via ook een lossless compressed DR10 versie gekregen en die is fenomenaal, ook beter dan de CD (ook D3; de vinyl versie heeft weer een andere master). En da's nog even los van de muziek zelf, want die is echt 100% in mijn straatje. Modern, technisch, zeer gelaagd, en voor het genre vrij bijzonder: vaak ook gewoon 'mooi'. Smaken verschillen... :)

Fozzy - Do You Wanna Start A War
Reactie van ingking75 op 07-09-2014 om 18:00u
Score: 8 / 100

Prima band, metal en vermakelijk, Rich Ward kwaliteit. Wat een gebrom hier, brrr.

Fozzy - Do You Wanna Start A War
Reactie van Barnacle Bill op 07-09-2014 om 19:25u
Score: 45 / 100

Zeer matige plaat, vooral vergeleken met de twee voorgaande albums die me meer konden bekoren. Blijft wel een entertainende liveband echter.

Fozzy - Do You Wanna Start A War
Reactie van Een Metalfan op 07-09-2014 om 21:27u

waarom zoveel aandacht en het stelt niet veel voor.

Fozzy - Do You Wanna Start A War
Reactie van Likkoekje op 08-09-2014 om 08:31u
Score: 80 / 100

Geweldige band, ik snap de ophef niet. Was de azijn weer in de aanbieding ofzo??

Fozzy - Do You Wanna Start A War
Reactie van Een Metalfan op 08-09-2014 om 17:09u
Score: 65 / 100

Leuk plaatje, heb hem 2 keer gehoord nu.

Zal sporadisch nog wel een rondje maken in de cd speler.


Ik hoef niet overal een naam aan te geven qua genre, het laat me koud.
Het klinkt gewoon wel lekker.