Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

04-08-2020

Arkona (Pol) - Chaos. Ice. Fire
Jaar van release: 2013
Label: Hellfire Records
Arkona (Pol) - Chaos. Ice. Fire
Vanaf het moment dat de ijzige riffs, razende drumritmes en fel bijtende strot van vocalist Armagog openingsnummer Symfonia Lodu Ognia I Chaosu inluiden, is duidelijk uit welk hout het Poolse Arkona (niet te verwarren met de gelijknamige folkmetalband uit Rusland) is gesneden. Rauwe, grimmige black metal met een licht melodische tint in het gitaarwerk, maar vooral kil als een Siberische winterstorm. Chaos. Ice. Fire klinkt alsof de tijd heeft stil gestaan en we teruggevoerd worden naar het begin van de jaren negentig – iets wat overigens niet zo gek is wanneer je je bedenkt dat het laatste album van Arkona (Konstelacja Lodu) alweer tien jaar oud is.

Gewapend met twee nieuwe leden (de vocalist en de drummer) en twee oudgedienden (de gitaristen) is Arkona eind 2013 dus eindelijk ontwaakt uit zijn lange winterslaap. De rest van de wereld mag dan veranderd zijn, maar Arkona is dat allerminst. Toch heeft Chaos. Ice. Fire daardoor zijn charme. Want hoewel de formule natuurlijk al decennialang bekend is, weet Arkona zijn old school black metal goed te verkopen door het schrijven van sterke, krachtig klinkende nummers met gedreven riffs en een heerlijk ruizend gitaargeluid. Daarmee is Chaos. Ice. Fire eigenlijk alles wat de laatste Sargeist-plaat ontbeert, zou je kunnen zeggen.

Toch klinkt Arkona niet alleen Scandinavisch, maar waart er een duidelijke ´Oostblok-vibe’ door de nummers. Natuurlijk zal dat te maken hebben met de Poolse zang, maar ook qua riffs herinnert Arkona aan bands als Old Wainds en Lutomysl. Met name nummers als Symfonia Lodu Ognia I Chaosu, Gdy Bogowie Przemówią Głosami Natury en het in smerig midtempo groovende Istnienie Moje Przeniknie Ziemię klinken bijzonder aangenaam. Op de laatste nummers gaat Arkona wat epischer te werk, wat zich vertaalt in langere nummers met meer paganistische elementen en een subtiele ondertoon van keyboards.

Chaos. Ice. Fire is typisch een album dat bewijst dat no-nonsense ouderwetse black metal nog steeds enorm overtuigend kan zijn, als de uitvoering maar goed is. Op Arkona valt wat dat betreft in ieder geval niets aan te merken. De wereld zal men er niet meer mee veroveren, maar liefhebbers van bovengenoemde bands kunnen het heel wat slechter treffen dan met dit album.

Tracklist:
1. Symfonia Lodu Ognia I Chaosu
2. Gdy Bogowie Przemówią Głosami Natury
3. Zrodziła Mnie Ziemia Skażona Kłamstwem
4. Istnienie Moje Przeniknie Ziemię
5. Tylko Truchło Pozostanie
6. Gwiazda Boga Chaosu
7. Zasypiając W Strachu
8. Dopóki Krew Nie Zastygnie W Zyłach

Score: 80 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 21 mei 2014

[ Terug naar de Album Reviews ]