Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

Arkona (Pol) - Age Of Capricorn
Jaar van release: 2019
Label: Debemur Morti Productions
Arkona (Pol) - Age Of Capricorn
Arkona begon in de jaren negentig als één de vele twijfelachtige pagan blackmetalclubjes uit Polen. Rommelig spel, nationalistische teksten op het randje en een matige distributie zorgden niet direct voor hordes fans. Charme had de muziek wel. Net als de landgenoten van Veles en Graveland wist Arkona op aangename wijze melancholieke melodieën met primitieve agressie te combineren.

Grappig genoeg doet Arkona dat tegenwoordig nog. De romantische verheerlijking van het eigene heeft tegenwoordig plaatsgemaakt voor wat satanische boosheid, maar de muzikale aanpak wijkt niet eens zoveel af van albums als Imperium (1996) en Noctural Arkonian Hordes (2002). Wel is de muzikale stijl iets verschoven naar Scandinavische contreien. Zo bevat Age Of Capricorn flink wat invloeden van oud werk van Setherial, Dark Funeral en Emperor. Black metal die stevig voortraast en tegelijkertijd ook veel melodie en memorabele passages bevat.

Aangezien ik het werk van die drie bands zeer waardeer, bevalt Age Of Capricorn me uitstekend. Sterker, Arkona walst met gemak over de hedendaagse concurrentie heen. De nummers op deze zevende volledige plaat steken erg sterk in elkaar. De Polen bouwen vooral erg fraai op en weten vrijwel elke track een mooie climax in te passen. Dat dit niet op een echt originele wijze gebeurt, vind ik persoonlijk niet zo'n probleem. Sfeervolle en uiterst agressieve bakbeesten als Stellar Inferno en Towards The Dark worden echt niet minder door wat leentjebuur bij de grote voorbeelden.

Het gezelschap beheerst de instrumenten tegenwoordig een stuk beter dan vroeger. Snarenplukkers Khorzon en Nechrist weten de weg op hun fretboards en met drummer Zaala hebben de Polen een prima houthakker in huis. Complimenten ook voor de bassende zanger Drac die zowel diep gruntend als vilein krijsend overtuigend uit de hoek komt.

Wat mij betreft gaat de titel voor beste blackmetalschijf dit jaar naar Mayhem, maar Arkona is echt een heel goede tweede. Zo hoor ik mijn black metal in elk geval het liefst. Hard, duister en toch melodieus. Gegoten in goede songs. En dat vergeten veel van die geschminkte types nogal eens.

Tracklist:
1. Stellar Inferno
2. Alone Among Wolves
3. Age Of Capricorn
4. Deathskull Mystherium
5. Towards The Dark
6. Grand Manifest Of Death

Score: 84 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 9 januari 2020

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.