Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-09-2020

Oranssi Pazuzu - Valonielu
Jaar van release: 2013
Label: Svart Records
Oranssi Pazuzu - Valonielu
Dat black metal zich uitstekend laat mengen met psychedelische rock, bewees Nachtmystium al eerder met het briljante tweeluik Black Meddle (waarvan vooral Assassins: Black Meddle Pt. I een ongeëvenaard meesterwerk is). Het Finse Oranssi Pazuzu maakt gebruik van een soortgelijke mengeling, maar duikt nog dieper de wonderlijke kosmos van de psychedelica, broeierige stoner en buitenwereldlijke ambient in. Valonielu is het derde album van dit gezelschap, maar tegelijkertijd mijn eerste kennismaking met deze buitenissige band (hoewel fanatieke Roadburn-adepten de heren misschien al in 2012 aan het werk hebben gezien).

Opener Vino Verso maakt al duidelijk dat we de riemen moeten vastsnoeren, want vanaf de eerste tonen wordt koers gezet naar interstellaire oorden. U dacht dat Voyager 1 het eerste door mensen gemaakte object is dat ons zonnestelsel heeft verlaten? Oranssi Pazuzu flikt het voor de derde keer! Vanaf de eerste seconde wordt de luisteraar bedolven onder de bedwelmende keyboardlagen en monsterlijk ronkende baspartijen, die voor een heerlijk psychedelische sfeer zorgen (een sfeer die nog eens versterkt wordt door het vaak tribal-achtige drumwerk).

Het zal geen verbazing wekken dat Oranssi Pazuzu op zijn sterkst is in de langere, meer uitgesponnen nummers. Zo is het bijna twaalf minuten durende Uraanisula met zijn woeste en onstuimige versnelling halverwege een absolute uitschieter. Maar ook in de kortere nummers gebeurt er steeds van alles: op de achtergrond duiken voortdurend allerlei vage geluidjes en effectjes op (het beste voorbeeld is de voortreffelijke, eerder genoemde opener). Bovendien wordt Valonielu gekenmerkt door een zeer prettige retro-vibe: een warme, volle, open sound met een tevreden knorrende bas en wijd uitwaaierende keyboards.

Het allerbeste wordt voor het laatst bewaard. Het afsluitende Ympyrä On Viiva Tomussa verdient namelijk absoluut een aparte vermelding als het meest uitgesponnen en best opgebouwde nummer op Valonielu. Het is een waanzinnig nummer dat zich heel traag ontvouwt, maar halverwege ineens volledig los gaat en culmineert in een psychedelische trance die tot aan het eind van het album wordt vastgehouden. Als Oranssi Pazuzu dat niveau op een volgende full-length weet door te trekken, dan wordt dat ongetwijfeld een van de hoogtepunten van het jaar. Maar ook met Valonielu zet deze band zich in één klap op de kaart.

Tracklist:
1. Vino Verso
2. Tyhjä Temppeli
3. Uraanisula
4. Reikä Maisemassa
5. Olen Aukaissut Uuden Silmän
6. Ympyrä On Viiva Tomussa

Score: 84 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 13 februari 2014

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Oranssi Pazuzu - Valonielu
Reactie van Artorius op 28-02-2014 om 16:17u
Score: 90 / 100

Deze band ken ik eigenlijk pas sinds kort, en dan alleen van dit laatste album, maar daarmee maken ze een behoorlijk goede eerste indruk. Originele en vindingrijke muziek, met een heerlijke flow. Hoge replay value!!!