Enqute

Wat vond jij de gaafste show van de voorbije Graspop Metal Meeting?

Alestorm
Alice Cooper
Deftones
Devin Townsend
Five Finger Death Punch
Flotsam And Jetsam
Heaven Shall Burn
Heilung
Iron Maiden
Jinjer
Judas Priest
Korn
Mastodon
Megadeth
Mercyful Fate
Offspring
Opeth
Powerwolf
Sabaton
Saxon
Scorpions
Steel Panther
Vltimas
Volbeat
een andere show op Graspop 2022, namelijk:

[ Uitslag | Enqutes ]

  1 juli:
 • Doodswens, Morvigor en Zwaan
 • Savatar
 • Tremonti
 • 2 juli:
 • Cro-Mags en Bloodsucker
 • Incantation
 • Metalfest No Sleep
 • X Raiders
 • 3 juli:
 • Agnostic Front
 • 4 juli:
 • Rammstein
Kalender
Vandaag jarig:
 • Balsac: The Jaws of Death (Gwar) - 54
 • Charlie Clouser (Nine Inch Nails) - 59
 • Desderoth (Hellsaw) - 38
 • Fabio Gremo (Daedalus) - 46
 • Jon Ndtveidt (Dissection)† - 47
 • Kjetil-Vidar "Frost" Haraldstad (Satyricon) - 49
 • Kurdt Vanderhoof (Metal Church) - 61
 • Matthias "Metalmachine" Liebetruth (Running Wild) - 52
 • Vincent Poliquin (Icewind) - 39
 • Zoltn Marthy (Ossian) - 55
Concertreview

Oranssi Pazuzu, Deafkids en Sturle Daglands
Op 19 mei 2022 in De Helling, Utrecht
Een review door Wouter
Foto's door Wouter

Het Finse Oranssi Pazuzu, 'The Demon Of The Wind With The Colour Of Cosmic Energy', maakt vanavond zijn opwachting in het Utrechtse De Helling. Hoewel de website van De Helling abusievelijk vermeldt dat het twee jaar geleden verschenen vijfde album Mestarin Kynsi uit dit jaar stamt, is dat nog geen reden om deze niet ook live eens onder de aandacht te brengen. Zo zullen we later deze avond dan ook merken dat de setlist rijkelijk gelardeerd is met tracks van deze plaat. De inleidende beschietingen worden vandaag uitgevoerd door Deafkids en Sturle Dagsland.

Het eigenaardige duo Sturle Dagsland moet het doen met een handjevol vroegelingen, maar dat deert deze Noren niks. De totaal geflipte, experimentele avantgarde-formatie, bestaande uit de twee Dagsland-broers Sturle en Sjur, vuurt het ene na het andere genre op de met stomheid geslagen bezoekers af. Wat hebben we nou weer aan onze fiets hangen?! Met een keur aan slag-, strijk-, blaas- en toetseninstrumenten gaat het werkelijk waar alle kanten op. Incubate-materiaal voor gevorderden, zullen we maar zeggen. En dan heb ik het nog niet eens over Sturles stemgebruik en experimentele danspassen gehad. Als potpourri ooit een toepasselijke term in de muziek is geweest, dan is hij van toepassing op deze band. Geweldig!

Sturle Dagsland @ De Helling, Utrecht, 19-05-2022

Sturle Dagsland @ De Helling, Utrecht, 19-05-2022

Hoe anders gaat het eraan toe bij Deafkids. Ik kende de Braziliaanse formatie tot vandaag toe niet en op basis van de bandnaam had ik eerder iets metalcore-achtigs verwacht (of eigenlijk gevreesd) dan wat de heren ons voorschotelen. Het trio mag dan een wat statischere podiumpresentatie dan Sturle hebben (maar vergeleken daarbij is alleen The Dillinger Escape Plan (R.I.P.) interessanter om naar te kijken), qua experiment doen de heren er niet veel voor onder. Het is de muziek die spreekt en ook hier gaat het alle kanten op. Het bevindt zich alleen meer in de noise-hoek. Vervreemdende klanken, techno, gitaar, metal, elektronische pulsen... Niks is te gek. Voor de een een andere dimensie om heerlijk in weg te dromen, voor de ander een mooi moment om een biertje te halen. Het is altijd goed als de meningen verdeeld zijn. Dan heb je nog eens wat om over te praten.

Deafkids @ De Helling, Utrecht, 19-05-2022

Deafkids @ De Helling, Utrecht, 19-05-2022

Als het dan tijd is voor het Finse Oranssi Pazuzu blijkt de zaal intussen toch aardig volgelopen te zijn. Terecht, want laten we eerlijk zijn, dit is toch wel een van de interessantere bands van de laatste jaren. Tenminste, als het gaat om experimentele black metal. En dan bedoel ik niet zo'n vaag post-black soloproject, waarvan je je afvraagt wat je ermee moet en wie hier nou echt gelukkig van wordt. Nee, ik bedoel experimenteel in de goede zin van het woord, want de Finnen voorzien hun black metal ook van bijvoorbeeld doom-, rock- en ambient-elementen. En dan heb ik het nog niet eens over de psychedelica gehad. Het is een eigenaardig brouwsel dat erg goed uitpakt.

Oranssi Pazuzu @ De Helling, Utrecht, 19-05-2022

Uiteraard heeft dit zijn weerslag op de gemiddelde bezoeker. De dresscode is uiteraard zwart, maar de verstokte blekkie die met de armen over elkaar af en toe een keer goedkeurend knikt, is ondergerepresenteerd.

We trappen af. Dat de band komt om zijn laatste album Mestarin Kynsi te promoten, blijkt wel uit het feit dat de eerste drie nummers de beginnende tracks van die plaat zijn: Ilmestys, Tyhjyyden Sakramentti en Uusi Teknokratia. Door de bovengemiddelde lengte van die songs zijn we dan al een half uur onderweg als het uit 2016 stammende werkje Vrhtelij aangedaan wordt middels de titeltrack van dat album.

De sfeer zit er goed in en het geluid staat perfect afgesteld. De betoverende psychedelische klanken bieden de bezoeker een wereld om in te verdwijnen. Menigeen versterkt dat effect middels het rijkelijk vloeiende gerstenat en laat zich wegvoeren naar hogere sferen. De band is in topvorm en maakt een genspireerde indruk. De vervreemdende keelkrijsen van de goed bij 'stem' zijnde frontman Jun-His (Juho Vanhanen) doen wat dat betreft een extra duit in het zakje.

Oranssi Pazuzu @ De Helling, Utrecht, 19-05-2022

En na die track keren we gelijk terug bij Mestarin Kynsi, dat de band werkelijk subliem vertolkt. Met Saturaatio wordt nog n keer het eerder genoemde Vrhtelij aangedaan, maar de focus ligt bij de laatsteling. De hele tracklist komt aan bod. Goed nieuws voor de fans van die plaat natuurlijk, maar liefhebbers van het eerdere werk komen er wat bekaaid van af. Je kunt niet alles hebben. En wat maakt het uit als een band zo fantastisch te werk gaat - tekeer gaat zelfs. Dan kunnen we alleen maar genieten. En zo geschiedde.

Zo blijkt ook tijdens het napraten met al die mensen die we al die (corona)tijd niet gezien hebben, want ook in dat opzicht is het een mooie avond. Iedereen is het er over eens dat dit een retestrak optreden was van een fascinerende band. Met een goed gevoel keren we dan ook huiswaarts.

Setlist Oranssi Pazuzu:
1. Ilmestys
2. Tyhjyyden Sakramentti
3. Uusi Teknokratia
4. Vrhtelij
5. Kuulen ni Maan Alta
6. Saturaatio

Toegift:
7. Oikeamielisten Sali
8. Taivaan Portti

meer foto's op www.basementonline.nl

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.