Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-09-2020

Oranssi Pazuzu - Värähtelijä
Jaar van release: 2016
Label: Svart Records
Oranssi Pazuzu - Värähtelijä
Oranssi Pazuzu is Fins voor Oranje Pazuzu. Een Babylonische demoon (koning der demonen) die we kunnen kennen van de film The Exorcist. In dit geval gaat het om een Finse band die psychedelische black metal speelt en voor de teksten gebruik maakt van de moedertaal.

Deze schijf gaat lekker van start met Saturaatio. Een langzaam opbouwende track met repeterende drumroffels en een Midden-Oosters gitaarloopje dat constant blijft. Een ontzettend fijn en hypnotiserend recept waardoor ik aan het Italiaanse Ufomammut moet denken. Een vergelijking die de heren absoluut niet als kritiek hoeven te ervaren, al lijkt zelfs de manier waarop de lage powerchords worden ingezet op hoe Ufomammut dit doet op Eve. Enfin, beter goed gejat dan slecht verzonnen.

Värähtelijä is eveneens een opbouwende track maar doet eerder jazzy aan. De bezeten blackmetalscreams spelen een welkome rol en voorzien de track van een naargeestige sfeer. Hierna is het tijd voor Hypnotisoitu Viharukous. Dit is een track die de titel ''psychedelische blackmetal'' eer aan doet vanwege het pittigere karakter, de screams en de vage bijgeluiden.

Na een niet bijster originele start herpakken de heren zich in de tweede helft en hiermee mogen we spreken van een aardig album. Het kakt hier en daar wat in, maar de sfeer blijft intact en is zeer welkom als achtergrondmuziek. Het zou zelfs geschikt zijn voor een horrorfilm of iets dergelijks. Liefhebbers van Neurosis, Yob en Twilight zullen met deze schijf uit de voeten kunnen.

Tracklist:
1. Saturaatio
2. Lahja
3. Värähtelijä
4. Hypnotisoitu Viharukous
5. Vasemman Käden Hierarkia
6. Havuluu
7. Valveavaruus

Score: 75 / 100

Reviewer: Sander
Toegevoegd: 2 maart 2016

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]