Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-10-2020

Morbid Angel - Heretic
Jaar van release: 2003
Label: Earache Records
Morbid Angel - Heretic
Er is weeral drie jaar gepasseerd sinds het vorige meesterwerk van Morbid Angel het licht zag. 'Gateways To Annihilation' was een donker en slepend meesterwerk dat alle death metal albums die dat jaar verschenen omver heeft geblazen. Maar in de tussentijd hoorden we weinig van deze death metal keizers en hun tour in Europa was erg schaars. In die drie jaar is er ook veel gebeurd in deathmetalland. Dat genre kende een grote groei en er verschenen topalbums van bands als Immolation, Diabolic en Nile. Nu is de taak van Morbid Angel om te laten zien dat ze nog meekunnen met dat soort topbands. Dit is trouwens het eerste album zonder gitarist Erik Rutan die zich nu meer gaat concentreren op Hate Eternal. Morbid Angel bestaat op dit album dus uit bassist/zanger Steve Tucker, gitarist Trey Azagthoth en drummer Pete Sandoval.

Het artwork springt direct in het oog. In het begin toen ik het prentje zag verschijnen op internet vond ik het erg lelijk. Maar nu het voor mij ligt vind ik het artwork toch weer apart en fraai. Maar het artwork van hun vorig album word niet overtroffen. Dat zeker niet. Maar al bij al is de cover nog best mooi.

Maar het draait natuurlijk om de muziek. Het album begint direct erg sterk met 'Cleansed in Pestilence' dat alles heeft wat je in een song wenst te horen. Harde stukken, een refrein dat blijft hangen, een slepend middenstuk, een ander sterk intermezzo en dan een hard einde. Het volgende 'Enshrined by grace' is een erg modern en catchy nummer. Dat nummer kon je al eerder officieel en gratis downloaden en er zal ook een videoclip worden gemaakt van dit 'liefdes liedje'. De 'single' van het album dus. 'Beneath the hollow' heeft ook een ziek maar prachtig middenstuk en 'Curse the flesh' is een typisch modern Morbid Angel nummer. 'Praise the strength' doet me denken aan de eerste Morbid Angel albums en 'Stricken arise' is ook een ouderwets hard en direct nummer (voor de oude Morbid Angel fans dus). Hierna volgt een werkelijk ziek instrumentaal nummer dat uit het brein van Trey Azagthoth is ontsproten. Een vier minuten durend Lovecraftiaans en futuristisch nummer. Geweldig! Daarna volgt het kortere en ook instrumentale 'Abyssous' waarna het tijd is voor nog twee typische Morbid Angel nummers. De laatste vier nummers op dit album zijn instrumentaal! 'Memories of the past' zou op een donkere Mike Oldfield plaat kunnen staan, 'Victorious march of rain the conqueror' is een barok-achtig nummer. 'Drum check' is een drumsolo van Pete Sandoval en bevat ook wat droge humor. 'Born again' is wat gitaargepingel van meneer Azagthoth.

Kortom een lekkere Morbid Angel cd met oude en nieuwe elementen van deze band gecombineerd tot een strak geheel (de plaat klinkt ook overwegend snel). Alles klinkt ook heel flexibel en dit komt mede door de geweldige drumpartijen van Pete Sandoval. Aleen jammer dat de instrumentale tracks niet meer verspreid zitten (bijna allemaal op het einde van het album). Morbid Angel fans kunnen gerust zijn, dit is weer een dijk van een album. De productie is ook fantastisch en het geheel klinkt erg fascinerend, en je wilt de cd steeds meer en meer beluisteren. De verslavingsfactor is erg hoog en je blijft ook steeds nieuwe elementen ontdekken. Verplichte aanschaf voor deathmetal-liefhebbers. Eindelijk een grote band die eens niet teleurstelt alhoewel ik hun vorig album 'Gateways to annihilation' momenteel nog iets beter vind. Ik ben erg benieuwd wat ik over een paar maanden van dit album ga vinden (ik hoop dat ik hem nog beter ga vinden!). Nu wachten op hun tour (begin 2004 volgens de berichten) in Europa!

Tracklist:
1. Cleansed In Pestilence
2. Enshrined By Grace
3. Beneath The Hollow
4. Curse The Flesh
5. Praise The Strength
6. Stricken Arise
7. Place Of Many Deaths
8. Abyssous
9. God Of Our Own Divinity
10. Within Thy Enemy
11. Memories Of The Past
12. Victorious March Of Rain The Conqueror
13. Drum Check
14. Born Again

Score: 89 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 9 september 2003

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Morbid Angel - Heretic
Reactie van Een_Metalfan op 09-09-2003 om 16:47u

AAhhhhhhh goed dat te horen..... Rascul

Morbid Angel - Heretic
Reactie van sandr op 10-09-2003 om 10:49u

Erik Rutan heeft op wel meer MA-albums niet meegespeeld

Morbid Angel - Heretic
Reactie van DimmuSoldier op 13-09-2003 om 06:13u

Inderdaad, op Formulas Fatal speelde Erik volgens mij ook al niet mee... maar goed, tijd om deze eens aan te schaffen :)

Morbid Angel - Heretic
Reactie van Een_Metalfan op 14-09-2003 om 22:17u

Volgens mij speelde hij ook niet mee op: Altars of Madness (1989) Blessed are the Sick (1991) Abominations of Desolation (1992)

Morbid Angel - Heretic
Reactie van Een_Metalfan op 14-09-2003 om 22:22u

En ook niet op: Covenant Laibach Remix Vanaf Domination doet hij mee (1995) http://angemorbide.free.fr/discography.html

Morbid Angel - Heretic
Reactie van Een_Metalfan op 16-09-2003 om 09:44u

Even correctie, ik bedoelde dit is het eerste album zonder Eric Rutan vanaf hij is toegetreden. Uiteraard speelt hij niet op alle Morbid angel albums. Sorry voor de verwarrring. Kristof van Acker.

Morbid Angel - Heretic
Reactie van Een_Metalfan op 24-09-2003 om 16:46u

Dan moet je goed corrigeren. Rutan heeft op Domination ook meegespeeld! Op Formulas niet, en op Gateways weer wel.

Morbid Angel - Heretic
Reactie van Een_Metalfan op 28-09-2003 om 18:58u

Zoveel meelopers. Wat doet Morbid Angel nou goed. Niks eigenlijk. Want Kristof(o-o) Morbid Angel speelt eigen plagiaat. Nee het is gewoon een herhalingsoefening. Maar omdat deze band zovele fans heeft, zullen we maar niet op de band afgeven. Nou ik doe het wel. Heretic is een herhalingsoefening. De riffs, drumgeroffel waar hebben we dat niet meer gehoord. Een beetje Damnation, een beetje Formulas en 'n beetje Getaways. Dan doen we er 'n sausje overheen, zie daar Heretic. Jij mag voor straf 100 keer herhalingsoefening opschrijven. Deze bejaarden hadden allang het bijltje bij neer moeten leggen. Morbid Angel zijn hufters die geld willen inslaan voor hun herhalingsoefening. Kristof(0-0) mien jong. Zet je bril af, en je gehoorapparaat maar weer aan. Stelletje sukkels die MA kopen. Trouwens draai die CD alleen maar in de zomer, want dan is er toch geen moer op TV. Oh nee wacht ook alleen maar herhalingen. Komt dus goed van pas. H.

Morbid Angel - Heretic
Reactie van Een_Metalfan op 16-10-2003 om 18:41u

Wat lul je nou? Heretic is een superplaat die alles heeft! Beste nummer vind ik Stricken Arise.

Morbid Angel - Heretic
Reactie van JozzyJosbourne op 10-11-2003 om 19:58u
Score: 80 / 100

Goh, als dat Heer Krieg weer es niet is.. Heel sterk album, ook de instrumentale nummers, al vond ik vorig materiaal beter. Morbid Angel blijft bruut.

Morbid Angel - Heretic
Reactie van Een_Metalfan op 20-12-2003 om 16:02u
Score: 100 / 100

Morbid Angel rules

Morbid Angel - Heretic
Reactie van Metallifan op 21-10-2004 om 10:42u

Morbid Angel - Heretic
Reactie van Metallifan op 21-10-2004 om 10:44u

K ga hem nou zometeen halen bij de Musicstore Ik hoop dat ie net zo moddervet is als Blessed Are The Sick of Altars Of Madness. Die heb ik helemaal grijs gedraaid.!

Morbid Angel - Heretic
Reactie van Metallifan op 30-11-2004 om 20:50u

Pete Sandoval: 1 van de allerbeste metal-drummers ooit! Trey Azagthoth: 1 van de allerbest gitaristen ooit! MORBID ANGEL: BESTE DEATH-METAL BAND OOIT!!!!

Morbid Angel - Heretic
Reactie van Een_Metalfan op 15-12-2004 om 21:16u

Vet album maar toch blijven Altars Of Madness en vooral Gateways To Annihilation m'n favo's. GTA is zoo verschrikkelijk zwaar en bruut! k heb hem nou 3 jaar maar hij zit er bij mij noog elke dag in. HEERLIJK!!

Morbid Angel - Heretic
Reactie van Een_Metalfan op 17-01-2005 om 21:44u

Sandoval heerst:)

Morbid Angel - Heretic
Reactie van the reaper op 15-04-2006 om 18:12u
Score: 95 / 100

Nou dit is wat ik noem echte metal YEEEAAAAAA!!!!!

Morbid Angel - Heretic
Reactie van Haico op 05-01-2008 om 14:34u
Score: 80 / 100

Dit plaatje heb ik laatst nog gehaald. Ik beschouw Morbid Angel als de beste death metal band ooit (alleen Diabolic en Immolation komen enigzins in de buurt) en was ook weer aangenaam verrast toen ik dit album opzette.
Mensen die beweren dat M.A. alleen maar met herhalingsoefeningen bezig is mogen hun oren wel es goed laten uitspuiten! Zo ziek als de heren hier bezig zijn waren ze (muzikaal dan wel) nog nooit!!! GEWELDIGE riffs zoals alleen Trey die kan schrijven en de heer Sandoval overtreft zichzelf werkelijk hier! Een wereld van verschil met voorganger "Gateways..." maar weer een ontdekkingsreis van jewelste. Zo hoort Morbid Angel te klinken!!!