Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2021

Metalfest 2004
Op 22 februari 2004 in 013, Tilburg
Een review door Kristof
De tijd gaat snel; we zijn weeral een jaartje verder en een nieuwe editie van Metalfest vindt weeral plaats in Europa. Metalfest vond dit jaar drie keer plaats in Nederland en ik was aanwezig op de laatste Nederlandse datum in 013 te Tilburg. Het programma was erg afwisselend, naast death metal bands konden we nog hardcore, gothic en harde nu-metal beluisteren. Er speelden afwisselend bands in de kleine en in de grote zaal en ik heb mijn best gedaan om elke band te aanschouwen.

Kleine zaal

De kleine zaal werd geopend door de hardcore mannen van Everytime I die. De laatste cd van deze band 'Hot damn!' heb ik ontvangen en binnenkort zal die bespreking op deze site staan. Net zoals op die cd speelde de band een beetje hyperactief hun hardcore gemixt met punk, metal en rock and roll. Niet erg spectaculair maar ook niet erg slecht. Persoonlijk denk ik niet dat deze band vandaag veel nieuwe zieltjes gewonnen heeft maar je moet ergens beginnen.

Daarna was het te beurt aan de Nederlanders van Brutus. Ze speelden nummer van hun debuut 'Slachtbeest'. Nummers als 'Vleespomp' en 'Ontrouw' werden de zaal ingeworpen en ze speelden ook nog een lompe Mortician cover Een leuk bruut bandje; niet wereldschokkend maar wel strak. Derde band van de avond in de kleine zaal waren de heren van Cephalic Carnage. Omdat ik al moe was en de volledige set van Macabre wou zien heb ik maar één nummertje van de heren gezien en dat is natuurlijk te weinig om mijn mening over dit optreden te zeggen. Het klonk in ieder geval chaotisch.

Afsluiter in de kleine zaal waren de beulen van Krisiun. Wat een heerlijke teringherrie; lekkere strakke en drukke brute death metal zonder rustpauzes. Ongetwijfeld één van de leukste bands op deze Metalfest editie. In ieder geval de hardste band van de dag.

Grote zaal

De grote zaal werd geopend door Epica. Veel metalfans vonden deze band totaal niet passen in deze line-up. Ik heb Epica wel eens eerder gezien en telkens zetten ze wel een leuke set neer. De nummers van het debuut 'The phantom agony' werden afgewisseld met een nummertje van After Forever. Het geluid stond lekker hard en Simone ontwikkelt zich steeds beter als frontvrouw.

Daarna was het aan de beurt aan Chimaira. Een nu-metalbandje? Nou niet echt, deze band beukte gigantisch door, zorgde voor de grootste pit van de dag (inclusief een leuk 'bots'moment tussen de linker en rechter helft van het publiek). Bruut concert! Alleen de eentonigheid van het materiaal stoorde me toch wel wat.

Daarna volgde een hele grote ontgoocheling met de band Orphanage. George Oosthoek en co proberen een comeback te maken. Zangeres van dienst was Rosan van der Aa die echter niet echt zoveel uitstraling bezit als een Floor of een Simone en ook was ze niet erg toonvast. De gothic metal klonk saai en vrij inspiratieloos en het geluid was erg ondermaats. Vooral de hardere stukken kwamen heel sullig en dom over. Ze speelden ook enkele nieuwe nummers van hun nieuwe cd 'Driven' die over een paar maand in de winkel zal liggen.

Daarna kwam het tegenwoordig erg gehypte Macabre aan de beurt. Ik had de band wel al eens eerder gezien en ik wist wat ik kon verwachten; zieke verhaaltjes over brave medemensen zoals Jeffrey Dahmer en Albert Fish (die laatste kwam trouwens ook eventjes het podium op). Alhoewel het oudere werk wel wat simpel is, is deze band eigenlijk stiekem geniaal. Zanger Corporate death weet hoe hij een publiek moet bespelen. Naast nummers van het nieuwe 'Murder metal' kregen we nummers van de geniale 'Dahmer' cd te horen. Ook ouder werk van de elpee 'Gloom' passeerde de revue. Erg leuk concert.

De meeste mensen waren uiteraard gekomen voor Morbid Angel. Die band bestaat buiten de geniale gitarist Trey Azagthot, en super drummer Pete Sandavol uit Steve Tucker (zanger en bassist) en een tweede tourgitarist uit de band Montrosity. In het begin van het concert passeerde er na opener 'Day at suffering' vooral wat materiaal van 'Heretic' en 'Formulas fatal to the flesh'. Het geluid was heel slecht afgesteld; de gitaarlijnen waren veel te zacht ingemixt tegenover het drum en basgeluid. Naarmate het concert vorderde werd dit probleem echter volledig opgelost. Vooral het tweede deel van het concert wanneer er krakers als 'Lord of all fever and plagues', 'Rapture' en 'Where the slimes live' werden gespeeld, was geniaal. Mijn favoriete nummers waren echter het dodelijk zware 'God of emptiness' en het erg flexibele 'Ageless, still I am'. De toegift was uiteraard 'Chapel of ghouls'. Alleen jammer dat het ultieme Morbid Angel nummer 'Immortal rites' ontbrak net zoals er ook wel wat andere klassiekers genegeerd werden. Jammer dat dit optreden zo vroeg gedaan was.

Al met al een vrij leuk Metalfest waarbij het venijn volledig in de staart zat met bands al Macabre, Krisiun en Morbid Angel.

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van slayerofjihad op 24-02-2004 om 13:31u


Hardenberg was ook erg goed vooral Morbid Angel

Reactie van Heer Petomaan op 24-02-2004 om 15:28u


Goeie recensie, alleen jammer van de taalfouten!

Reactie van Holy Terror op 24-02-2004 om 18:01u


Waarom is het altijd dat het net lijkt of je bij beginnende/kleine bands echt op zoek bent naar fouten en bij de grote bands ligt alles ineens aan de geluidstechnicus. Geef bands een kans, en loop iets nioet meteen af te kraken als jijzelf de muziek niet begrijpt. Misschien is het wel de bedoeling van een band om chaotisch te klinken om maar wat te noemen. Tevens is het "day OF suffering"!!!

Reactie van op 25-02-2004 om 19:42u


morbid angel was geweldig,in hardenberg,maar waarom nou altijd die orphanage in de voor programma,s,wat is dat een uitgekotste,bagger zeg.die vieze monkey te brullen en de oooohh zoooo beroerde zang van die lelijke hoer.ik heb dat volk al 5keer gezien in het voorprogramma van goeie bands.blijf alsjeblieft thuis zeg.er zijn wel honderden beginnend bands die geen kans krijgen.

Reactie van criticus op 26-02-2004 om 13:19u


Kunnen de mensen hier ook eens leren recenseren? Inhoudelijk is het altijd bagger, en het lijkt wel alsof iedere 14 jarige madonnafan hier recensies schrijft. Kom op zeg...deze site neemt toch niemand serieus of wel? (Krisiun strak? Krisiun is nooit strak, maar wel ultra bruut. Cephalic Carnage chaotisch? Als je de muziek niet kent wel ja. 'het vroegere werk van Macabre was vrij simpel, maar het nieuwere werk is geniaal'. Jaja, buiten het feit dat het vroegere werk van macabre nog veel genialer en origineler was dan het tegenwoordige werk (gezien in tijdsperspectief) waren ze afgelopen zondag helemaal niet zo heel erg strak, laat staan morbid angel die ook last hadden van 'vermoeidheid'.

Reactie van Kristof op 26-02-2004 om 17:34u


Ik wil toch reageren op deze laatste reactie want die raakt kant nog wal vind ik persoonlijk. "Alhoewel het oudere werk wel wat simpel is, is deze band eigenlijk stiekem geniaal. " Dit heb ik geschreven en niet die quote die jij zelf hebt verzonnen. Ik heb Macabre enkele keren live gezien en ik vond dit een goed en professioneel optreden. Krisiun is zeker heel bruut maar waarom is dat niet strak? En waarom had Morbid Angel last van moeheid? En ter informatie; ik ben niet 14 jaar en ik luister ook niet naar Madonna. Wilt u verder reageren en discussiëren dan mag u me altijd mailen. Groeten; Kristof.

Reactie van Evil_Orc op 26-02-2004 om 18:22u


Erg jammer dat er zoveel taalfouten in dat verslag stonden, ik ben onderweg nog een leuke review van dat fest tegen gekomen, zowaar met foto's : [http://www.metallive.nl/metallive/metallive.nsf/0/6692285BF2315D27C1256E430060AE98?OpenDocument

Reactie van Holy Terror op 26-02-2004 om 18:50u


Ben het helemaal met "criticus" eens. Bij het oudere publiek val je door de mand Kristof. Hou het voorlopig gewoon bij het kinderlijke gepraat op het forum.

Reactie van op 26-02-2004 om 22:37u


Ik geloof dat niet iedereen doorheeft dat Kristof een Belg is, en daardoor iets ander taalgebruik heeft dan die zeikerds hierboven.