Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

09-12-2019

Torche - Harmonicraft
Jaar van release: 2012
Label: Volcom
Torche - Harmonicraft
Wanneer je de hoes van het derde album van Torche, Harmonicraft, eens aandachtig bekijkt ga je haast twijfelen of het wel degelijk een metalgerelateerde plaat betreft. Regenbogen, wolken en aandoenlijke My Little Pony-achtige dinosaurussen maken de hoes tot een vrolijk maar absoluut niet metaluitziend geheel. Geen paniek, als metalliefhebber valt hier genoeg te genieten. Al heeft deze uit Miami, Florida afkomstige sludgemetalgroep met deze hoes meteen een goede hint gegeven over wat de luisteraar te wachten staat, namelijk popinvloeden.

Deze popinvloeden waren op vorige albums ook al aanwezig, maar met Harmonicraft is de mix van sludge/punk/pop prominenter aanwezig. Een belangrijke bijdrage aan die popinvloeden levert zanger Steve Brooks. Brooks zingt namelijk over het hele album met cleane vocalen, dit in tegenstelling tot genre-genoten als Mastodon en Baroness. Brooks stemgeluid is wat dunnig, maar geeft het album ondanks de typisch zware sludgegitaarsound een luchtig en overwegend positieve stemming. Met name Kicking, Snakes Are Charmed en Roaming hebben een hoog popgehalte. De laatste heeft een mierzoet refrein, maar eindigt met een mooie instrumentale climax.

Torche wisselt met Walk It Off, Sky Trails en opener Letting Go de zoete momenten af met korte snelle heftige nummers en de nodige punkelementen, al blijft het vertrouwde sludgegeluid de rode draad van deze plaat. Eén van de hoogtepunten is ook Reverse Inverted, dat lijkt op een mix tussen Mastodon en Soundgarden, met weer een geweldig instrumentaal einde. Op het bijna doomachtige Solitary Traveler gaat de snelheid flink omlaag en zijn er weer flarden Soundgarden te horen. Met de vermakelijke instrumentale titeltrack en Looking On sluiten Floridianen de plaat op een positieve manier af.

In minder dan 40 minuten vuurt Torche diverse genres op de luisteraar af en dat is zeker even wennen. Op het eerste gehoor komt de plaat waarschijnlijk over als één grote brei en blijven de individuele nummers wellicht niet meteen hangen. Maar na meerdere luisterbeurten is te merken dat Torche een prima album heeft afgeleverd, waarop op een uitstekende manier het dikke krachtige gitaargeluid van sludge met pakkende poppy riffs en zang gecombineerd wordt. Zonder dat het overkomt als gekunsteld genre-mixen. Torche laat deze mix van stijlen werken, ook al is deze sound waarschijnlijk niet voor iedere luisteraar weggelegd. Liefhebbers van Mastodons laatste album The Hunter zullen dit album waarschijnlijk wel waarderen.

Tracklist:
1. Letting Go
2. Kicking
3. Walk It Off
4. Reverse Inverted
5. In Pieces
6. Snakes Are Charmed
7. Sky Trials
8. Roaming
9. Skin Moth
10. Kiss Me Dudely
11. Solitary Traveler
12. Harmonicraft
13. Looking On

Score: 80 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 30 april 2013

Koop dit album in

Meer Torche:

[ Terug naar de Album Reviews ]