Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Torche - Restarter
Jaar van release: 2015
Label: Relapse Records

Torche - Restarter

Bij een albumtitel als Restarter denk je al gauw aan een release die een belangrijk breekpunt vormt in de carrière van een bepaalde artiest of groep. Een comebackalbum of een plaat die uitkomt na persoonlijke omstandigheden rondom de artiest. Of ten minste een belangrijke verandering in muzikale stijl. Niet voor de sludgemetalformatie Torche. Want na het beluisteren van Restarter klinken de Floridianen gewoon als Torche.

“Thunder pop” en "sludge pop". Dat waren veelgehoorde omschrijvingen van de muziek van Torche op de laatste albums Harmonicraft (2012) en Meanderthal (2008). De poptoevoeging zet de onwetende luisteraar wat op het verkeerde been, want de muziek van Torche kenmerkt zich onder andere door een muur van laaggestemde gitaren en een log basgeluid. Op het eerste gehoor klinkt de nieuwe plaat wat harder. Met name de eerste track Annihilation Affair knalt er stevig in met een bijna overdaad aan laaggestemde gitaren en een ontsporend einde, overladen in feedback. In tracks als Minions en Loose Men is echter alweer de herkenbare Torche-combi van logge sludge en aanstekelijke melodieën terug te horen. In het kort maar krachtige Undone is een lekker stevig thrashende riff te horen en doet de band denken aan collega’s High On Fire.

Absoluut noemenswaardig is Barrier Hammer (de naam zegt genoeg) dat opvalt door het loodzware riffwerk, schrapende basgeluid en ijzersterke drumwerk. Een nummer waar Godflesh ten tijde van Streetcleaner trots op was geweest en een goede test voor de lage tonen van je audioinstallatie. Ook buiten enkele harde nummers om houdt Torche de muur van gitaren intact, maar weet het toch een luchtig sfeertje neer te zetten, mede dankzij Steve Brooks toegankelijke vocalen. Minpuntjes van de plaat zijn Believe It en de afsluitende titeltrack. De laatste ontbreekt het aan een échte climax en blijft doelloos hangen in een niet opzienbarende riff. Hierdoor wordt Restarter na veertig minuten toch een beetje op een verkeerde manier afgesloten.

Al met al levert Torche een degelijke plaat af, die in de lijn ligt van de vorige twee werken. Restarter is dan wel niet vernieuwend, vermakelijk is hij wel. Torche-fans hoeven niet te aarzelen bij het aanschaffen van deze plaat. Nieuwkomers kunnen voor een betere introductie misschien beter beginnen bij de twee eerdere platen.

Tracklist:
1. Annihilation Affair
2. Bishop In Arms
3. Minions
4. Loose Men
5. Undone
6. Blasted
7. No Servants
8. Believe It
9. Barrier Hammer
10. Restarter

Score: 74 / 100

Reviewer: Hugo
Toegevoegd: 24 februari 2015

Koop dit album in

Meer Torche:

[ Terug naar de Album Reviews ]