Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

09-12-2019

Torche - In Return
Jaar van release: 2007
Label: Rock Action Records
Torche - In Return
Op het titelloze debuutalbum uit 2005, dat een half uur duurde, introduceerde Torche een geluid dat het beste valt te omschrijven als sludge pop. Een solide basis van sludge metal werd gecombineerd met vocalen en melodieën die uit het punk pop genre afkomstig leken. Het resultaat was een bijzonder heavy maar tevens aanstekelijk geluid. Songs als Charge Of The Brown Recluse en Erase creëerden een loodzware ambiance, terwijl ze tegelijkertijd uitnodigden om mee te zingen of zelfs te dansen. Zelf sprak de rond zanger/gitarist Steve Brooks (ex-Floor) geformeerde band overigens over ‘thunder pop’.

Het debuut was nog wat wisselvallig, maar beloftevol. In het voorjaar van 2007 werd een geremixte versie uitgebracht met een bonusnummer. Nu verschijnt dan de opvolger, een mini-album met zeven korte tracks die tesamen de twintig minuten nog niet halen. In dat tijdsbestek brengt het viertal uit Florida voornamelijk trage sludge/doom metal ten gehore. De pop elementen zijn zo goed als verdwenen. Alleen de eerste helft van het titelnummer heeft de pakkende riffs en zanglijnen die het debuut regelmatig opvrolijkten. Dat maakt In Return voor mij het beste wat deze mini te bieden heeft. Weliswaar is Rule The Beast ook een up tempo song, maar dan eentje die vooral verwoestend hard is en niet erg catchy.

De overige vijf tracks (en het tweede gedeelte van het titelnummer) trekken een logge, massieve en grotendeels instrumentale muur van geluid op. Elk nummer roept een stemming op die aansluit bij de songtitel. Zo kun je je tijdens Warship gemakkelijk in de machineruimte van een oorlogsschip wanen, terwijl Bring Me Home weemoedig klinkt. Liefhebbers van bijvoorbeeld Mastodon en Baroness zullen dit schijfje waarschijnlijk wel kunnen waarderen. Toch hoop ik dat deze mini slechts een tussendoortje is en niet representatief blijkt voor de richting waarin Torche zich ontwikkelt. Laat ze op het volgende album maar weer uitpakken met een flinke portie onvervalste, aanstekelijke ‘thunder pop’.

Tracklist:
1. Warship
2. In Return
3. Bring Me Home
4. Rule The Beast
5. Olympus Mons
6. Tarpit Carnivore
7. Hellion

Score: 74 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 25 november 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]