Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Abigor - Opus IV
Jaar van release: 1996
Label: Napalm Records
Abigor - Opus IV
De ene na de andere band gaat heen in de black metal scene. Na Emperor en Limbonic Art heeft ook Oostenrijks' beste black metal band de strijdbijl er bij neer gegooid. Hun status mocht dan niet zo groot zijn als de twee bovenstaande voorbeelden, maar toch genoot de band bij de fans een cult status die dik verdiend is naar mijn mening.

Abigor brengt met dit Opus IV zijn 4e album uit. Het album stamt inmiddels alweer uit 1996 en zat precies tussen de twee meest succesvolle albums Nachthymnen en Supreme Immortal Art in. Het album is opgedeeld in twee hoofdstukken wat ook opvalt op productioneel vlak. Deel 1 is bijvoorbeeld een stuk beter geproduceerd dan deel 2. Al is Deel 2 op muzikaal vlak wel een stuk beter.
De cd is gevuld met 8 black metal nummers. Zoals we van Abigor gewend zijn, is dit geen makkelijk te behappen muziek. De composities zitten zeer complex in elkaar en de oppervlakkige luisteraar zal gelijk weg lopen als hij de enorme chaos aan geluid hoort. Bovenop ligt duidelijk de rauwe en vieze lelijkheid dat bij black metal hoort, maar naarmate je beter gaat luisteren zul je telkens nieuwe dingen ontdekken. Sterke riffs, het rauwe gekrijs van Silenius en de roffelende drums vormen samen die bovenste haast ondoordringbare laag. Dieper in de muziek liggen schitterende melodielijnen , akoestische gitaren en complexe keyboardpartijen verborgen.

Luister je dus door de oppervlakte heen ontdek je een hele speciale cd die keer op keer blijft boeien en niet snel zal vervelen. Nummers als Crimson Horizons and Ashen Skies zijn natuurlijk klassiekers binnen het Abigor repertoire , maar een song als Spektrale Schattenlichter blijkt stiekem ook alles in zich te hebben om een klassieker te zijn. Op een geweldige manier worden akoestische gitaren en keyboards ingepast in het rauwe totaalgeluid en meerdere malen krijg ik kippenvel van dit contrast.

Peter K. en zijn maten hebben dus met dit Opus IV wederom een zeer sterk album gemaakt. Niet voor lichte zieltjes of mensen die alleen Cradle of Filth waarderen, maar voor luisteraars die als ze een cd luisteren er even rustig voor gaan zitten. Laat de muziek even op je in werken. De productie mag dan niet geweldig zijn, het past zeker bij de sfeer, en Abigor is juist een keer niet gebaat bij een vet geluid. Uitstekende plaat die tekstueel natuurlijk word opgedragen aan de Satan. Het werkt allemaal mee aan de aparte sferen die Abigor creŽert op de cd. Eťn luisterbeurtje is zeker niet genoeg om alles te bevatten. Gun de cd wat tijd, en je zult merken dat het een dijk van een plaat is.

Tracklist
Part 1: Horns Lurk Beyond the Stars

I. Crimson Horizons and Ashen Skies
II. Eerie Constellation
III. Mirages Fot the Eyes of the Blind
IV. A Breath from Worlds Beyond

Part 2 : Blut aus Aeonen

V. The Elder God (My Dragon Magic)
VI. Dimensions of Thy Unforgiven Sins part 1
VII. Dimensions of Thy Unforgiven Sins part 2
VIII. Spektrale Schattenlichter

Score: 84 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 17 augustus 2003

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Abigor - Opus IV
Reactie van DedicatedSATANist ! op 08-06-2011 om 18:57u
Score: 90 / 100

Defenitely a great black metal album ! !
Excellent ! !