Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    25 februari:
  • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
  • João Paulo Martins (Ramp) - 50
  • Miika Juhani Hostikka (Sinamore) - 43
  • Ricardo Confessori (Shaman) - 53

Vandaag overleden:
  • Bruce Corbitt (Rigor Mortis) - 2019
Review

Therion - Les Fleurs Du Mal
Jaar van release: 2012
Label: Eigen beheer
Therion - Les Fleurs Du Mal
Je zou toch zeggen dat je na 25 jaar in het vak wel weet hoe je een nieuwe plaat moet releasen, maar de eigenzinnige Christofer Johnsson van het Zweedse Therion weet de spanning voor zijn nieuwste wapenfeit Les Fleurs Du Mal wel goed op te bouwen. Het vijftiende schijfje van de band wordt niet ter promotie aan journalisten gestuurd, is alleen bij concerten van de band te koop en huislabel Nuclear Blast is buitenspel gezet. Slechts een sporadisch interview en een praatje tijdens de show in Groningen weet wat meer duidelijkheid te verschaffen. Les Fleurs Du Mal is een kunstproject van Johnsson dat hij doelbewust in eigen beheer wilde uitgeven. Op die manier kon hij ervoor zorgen dat alleen echte fans als eerste in het bezit van het schijfje komen. Zo kunnen zij zonder enige voorkennis genieten van het artwork en de muziek. Wat betreft het journaille spreekt Johnsson van een cynisch sociaal experiment. Het schijfje en bijbehorende boekje moeten voor zich spreken.

Al vrij snel wordt duidelijk dat het hier niet gaat om zestien nummers nieuw werk van Therion. Het zijn allemaal covers van Franse chansons uit de jaren zestig. De popnummers uit de kenmerkende stroming yé yé zijn uiteraard wel in een typisch Therion-jasje gegoten. Zonder achtergrondinfo blijft het gissen naar waarom Johnsson juist voor deze covers heeft gekozen. Het lijkt er echter op dat alle nummers gaan over onfortuinlijke en/of sterke vrouwen. In Initials B.B. wilde Serge Gainsbourg een ode brengen aan Brigitte Bardot, Polichinelle is een bekende Franse marionette en J’ai Le Mal De Toi vertelt een ongelukkig liefdesverhaal.

Opvallend genoeg bevat het album twee versies van Poupée De Cire, Poupée De Son. In de openingsvariant is een glansrol weggelegd voor sopraan Lori Lewis; in de slotversie van de plaat is er ook ruimte voor de Zweedse tenor Thomas Vikström. France Gall won met dit liedje het Eurovisie Songfestival voor Luxemburg. Serge Gainsbourg schreef het nummer waarvan de titel vrij vertaald betekent ‘pop van wax, pop van geluid’. Gainsbourg staat erom bekend dat hij dubbelzinnige teksten schreef en France Gall was hier slechts een zingende pop in dienst van Gainsbourg. Dit resulteerde in Les Succettes, dat door Therion als bonustrack is toegevoegd. De achttienjarige France Gall dacht hier over een meisje te zingen dat van lollies hield, maar Gainsbourg verwerkte er bewust veel verwijzingen in naar orale seks. Dit doet mij denken aan Therion. Johnsson is immers het brein achter de band en voor de zangers zit er weinig anders op dan te zingen wat hij ze voorschotelt. In die zin zijn ze (net als France Gall) niets anders dan ‘zingende poppen van wax’, zoals Vikström die in Les Succettes de volgende suggestieve tekst ten gehore brengt:

Lorsque le sucre d'orge (als het snoepje)
Parfumé à l'anis (op smaak gebracht met anijs)
Coule dans la gorge d'Annie, (wegglijdt in Annie’s keel)
Elle est au paradis (is zij in het paradijs)

Lewis en Vikström komen erg sterk uit de verf op deze plaat, al komt de laatstgenoemde af en toe wat pretentieus over, zoals inJ'ai Le Mal De Toi. Kleinere zangrollen zijn weggelegd voor onder andere Snowy Shaw. Muzikaal gezien is er weinig aan te merken op deze plaat. De covers hebben een verbluffende metamorfose doorgemaakt en zijn voorzien van fraaie orkestrale arrangementen en/of een heerlijk metalen randje. Luister maar eens naar het saaie Une Fleur Dans Le Coeur dat door Therion getransformeerd is een meeslepend en dramatisch nummer. Het enige minpuntje aan deze plaat is in mijn ogen de af en toe wat gekunstelde uitspraak van de zangers en zangeressen. Voor de echte fans is dit een aangenaam zoethoudertje tot er weer nieuw werk van deze Zweden verschijnt. Wie nog niet bekend is met de band, kan misschien maar beter eerst op zoek gaan naar eigen werk. Merci et chapeau, Therion!

Tracklist:
1. Poupée De Cire, Poupée De Son (France Gall cover)
2. Une Fleur Dans Le Coeur (Victoire Scott cover)
3. Initials B.B. (Serge Gainsbourg cover)
4. Mon Amour, Mon Ami (Marie Laforêt cover)
5. Polichinelle (France Gall cover)
6. La Maritza (Sylvie Vartan cover)
7. Soeur Angélique (Annie Philippe cover)
8. Dis-Moi Poupée (Isabelle cover)
9. Lilith (Léonie Lousseau cover)
10. En Alabama (Léonie Lousseau cover)
11. Wahala Manitou (Léonie Lousseau cover)
12. Je N'ai Besoin Que De Tendresse (Claire Dixon cover)
13. La Licorne d'Or (Victoire Scott cover)
14. J'ai Le Mal De Toi (Colette Dereal cover)
15. Poupée De Cire, Poupée De Son (France Gall cover)

Score: 83 / 100

Reviewer: Nicole
Toegevoegd: 23 oktober 2012

Meer Therion:

Therion - Les Fleurs Du Mal
Reactie van Callahan op 23-10-2012 om 14:43u
Score: 90 / 100

Ik luister nu dit album. Erg lekker, goed gedaan. Mooie combo eigenlijk Franse chansons en metal, nooit eerder gehoord dus daarom extra punten!

Therion - Les Fleurs Du Mal
Reactie van metaljanet op 23-10-2012 om 18:58u

hmmm anijs, spijtig dat de zomer weer voorbij is...

Therion - Les Fleurs Du Mal
Reactie van Een Metalfan op 23-10-2012 om 20:45u

Prima release.

Therion - Les Fleurs Du Mal
Reactie van Wob op 26-10-2012 om 19:24u

Enorm genoten van hun optreden en deze cd is weer es wat anders, typisch iets voor de eigenzinnige Johnsson en smaakt gewoon erg lekker. Ik word m ook niet zat ofzo...
En ooh wat is die Lori Lewis toch een Goddess!!

Therion - Les Fleurs Du Mal
Reactie van Wob op 26-10-2012 om 19:32u

Prima review btw., interessante feitjes over de nrs. thanx, mijn Frans is niet echt tres magnifique.
Maar ik had begrepen dat t eerder N.Blast was die Johnsson buitenspel heeft gezet ipv andersom, het label had geen vertrouwen in dit project.

Therion - Les Fleurs Du Mal
Reactie van Metal Meepy op 28-10-2012 om 21:46u
Score: 60 / 100

Uitstekende review; mijn complimenten.

Over de plaat (en misschien wel Therion in het algemeen) ben ik eigenlijk een stuk minder positief (hoewel ik deze poging wel enorm waardeer). Klassieke- of opera-klanken en metal gaan in mijn 'inner-ear' al jaren prima samen, maar nog geen enkele band is er ooit in geslaagd ook maar in de buurt te komen van hetgeen mijn hersenspinsels mij voorschotelen. Dit is me toch allemaal veel te cheesy. Ik zet het eerste metal nummer allertijden nog maar eens op: 2e deel uit Beethoven's 9e symphonie...

Therion - Les Fleurs Du Mal
Reactie van Nicole op 04-11-2012 om 19:50u

Dank allen! En dit is wat Johnsson schreef over de relatie met Nuclear Blast:

'The CD itself is fully financed by me. Nuclear Blast thought it was a bit too spectacular and we have totally different visions about how we should work on such a project. I've had a fantastic relationship with that wonderful label over the years. I've had total artistic freedom and much patience from them in a way that most other artists at our level only could dream of at many labels. So rather than having disagreements and make compromises, I suggested I release it by myself instead and they generously gave me their blessings for it. So our relation has never been better than now. '

Bron: www.megatherion.com

Therion - Les Fleurs Du Mal
Reactie van arthur op 24-11-2012 om 13:03u
Score: 8 / 100

Ik vond de show in Groningen geweldig, weer eens wat anders.
Ik kan niet wachten tot Christofer Johnsson met zijn rockopera komt.

Therion - Les Fleurs Du Mal
Reactie van arthur op 24-11-2012 om 13:05u
Score: 80 / 100

Ik vond de show in Groningen geweldig, weer eens wat anders.
Ik kan niet wachten tot Christofer Johnsson met zijn rockopera komt.

Therion - Les Fleurs Du Mal
Reactie van arthur op 24-11-2012 om 13:06u
Score: 80 / 100

Ik vond de show in Groningen geweldig, weer eens wat anders.
Ik kan niet wachten tot Christofer Johnsson met zijn rockopera komt.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.