Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-01-2021

Sear Bliss - Eternal Recurrence
Jaar van release: 2012
Label: Candlelight Records
Sear Bliss - Eternal Recurrence
Als een band na een tussenperiode van bijna vijf jaar met een nieuw album komt dat niet veel meer dan een half uur speeltijd bedraagt, is het makkelijk om dit te wijten aan een gebrek aan inspiratie. Als dan ook nog blijkt dat na het succesvolle vorige album The Arcane Odyssey slechts oerlid András Nagy is overgebleven en Sear Bliss ten tijde van deze opvolger dus voor 4/5e uit nieuwe leden bestaat, kunnen we bijna van een nieuwe band spreken.

Het kan haast niet anders of deze forse veranderingen hebben ook hun invloed gehad op de muzikale richting van deze band. En wie Eternal Recurrence (dat al met al toch alweer de zevende full length is van deze eigenzinnige Hongaarse blackmetalformatie) beluistert, zal al vrij snel nieuwe invloeden in de sound ontdekken. Met opener The Eternal Quest lijkt Sear Bliss nog duidelijk voort te borduren op de eigen, herkenbare stijl die in de loop der jaren is ontwikkeld.

Met het avantgardistische Ballad Of The Shipwrecked en Entering The Seventh Gate slaat de band echter een andere richting in. Qua sfeer doen deze nummers op momenten aan Arcturus denken, terwijl de veelvuldig aanwezige cleane zang op A Lost Cause referenties aan het latere, psychedelische werk van Enslaved oproept. En hoewel die ontwikkelingen wellicht in eerste instantie tot gefronste wenkbrauwen zullen leiden, moet gezegd worden dat Sear Bliss het er prima vanaf brengt, hoewel de vergelijking met bovengenoemde bands wel in het nadeel van de Hongaren uitvalt.

Sear Bliss was al nooit een band die het van snelheid en agressie moest hebben, maar Eternal Recurrence klinkt op het eerste gehoor wel héél statig. Toch blijkt dat ook de kracht van deze band, zoals trage, maar pompeuze nummers als The Great Cosmic Disorder en The New Era Of Darkness duidelijk maken. Kortom: Eternal Recurrence is zeker niet meer van hetzelfde, maar laat een herboren band horen die niet bang is om met nieuwe ideeën te experimenteren.

Wie luistert naar dit album hoort dus geen gebrek aan inspiratie, maar een zevental goed en zorgvuldig uitgewerkte, sfeervolle blackmetalnummers. Dat Eternal Recurrence net iets achterblijft bij zijn voorganger, is gezien alle bezettingswisselingen niet meer dan logisch. Persoonlijk ben ik vooral onder de indruk van de manier waarop András Nagy erin geslaagd is om desondanks een origineel en eigenzinnig album als dit af te leveren.

Tracklist:
1. The Eternal Quest
2. Ballad Of The Shipwrecked
3. Great Cosmic Disorder
4. A Lost Cause
5. The New Era Of Darkness
6. There's No Shadow Without Light
7. Entering The Seventh Gate

Score: 79 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 17 juni 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]