Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

11-12-2019

Barren Earth - The Devil's Resolve
Jaar van release: 2012
Label: Peaceville Records
Barren Earth - The Devil's Resolve
Wanneer een band het label 'supergroep' opgeplakt krijgt, dan zet dat logischerwijs torenhoge verwachtingen neer. En eerlijk is eerlijk, met bandleden die bands als Kreator, Amorphis, Moonsorrow en Swallow The Sun op hun cv hebben staan, kan je ook niet anders doen dan absolute topkwaliteit te verwachten. Dat de heren van Barren Earth echter prima met die druk kunnen omgaan bewezen ze twee jaar geleden al met het fantastische Curse Of The Red River. Het was een plaat waar liefhebbers van progressieve death metal prima mee overweg konden. De vraag is natuurlijk of de Finnen met hun tweede langspeler, The Devil's Resolve, de voorganger kunnen evenaren.

Ik zal er verder niet omheen draaien: The Devil's Resolve is wederom een dijk van een plaat geworden. De lijn van de voorganger wordt moeiteloos doorgetrokken, zonder dat er maar enige verrassing verloren gaat. Het album bevat acht composities van hoogstaande kwaliteit, die van de eerste tot de laatste seconde blijft boeien. Met name de tempowisselingen zorgen ervoor dat de kracht aanwezig blijft. De wisseling tussen langzame, serene passages naar snelle agressieve stukken zijn werkelijk meesterlijk. Een nummer als Vintage Warlords is hiervan een goed voorbeeld. Het begint agressief en valt daana weg in een soort ongemakkelijke rust, waarna het weer in alle hevigheid losbarst.

Net als bij de vorige plaat zijn de overgangen van melancholische cleane zang naar brute grunts weer ijzingwekkend goed. Voeg daar de heerlijke solo's, speelse melodieën, bombastische keyboards, strakke drums en het incidentele gebruik van akoestische gitaren en piano's aan toe, en je hebt wederom een geweldig album van Barren Earth te pakken. Een plaat die minstens net zo goed, en misschien zelfs nog beter is dan zijn voorganger. Ze lachen om de druk die door de buitenwereld wordt opgelegd. Niets meer dan lof voor een band die terecht een supergroep wordt genoemd. En dan heb ik het niet alleen over hun cv. Verplichte kost voor elke liefhebber van progressieve death.

Tracklist:
1. Passing Of The Crimson Shadows
2. The Rain Begins
3. Vintage Warlords
4. As It Is Written
5. The Dead Exiles
6. Oriental Pyre
7. White Field
8. Where All Stories End

Score: 88 / 100

Reviewer: Matthijs
Toegevoegd: 14 maart 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Barren Earth - The Devil's Resolve
Reactie van pos op 15-03-2012 om 21:46u
Score: 95 / 100

Werkelijk een fantastische plaat dit. Voor alle mensen die de laatste Opeth wat te soft vonden zeg maar. Erg lekkere nummers met zowel veel melodie als brute maar immer melodieuze grunts.

Barren Earth - The Devil's Resolve
Reactie van Een Metalfan op 16-03-2012 om 11:50u

geweldige muziek

Barren Earth - The Devil's Resolve
Reactie van robin op 17-03-2012 om 17:46u
Score: 92 / 100

geweldige band, favorite nummer,as it is written!!!!!!!!!!!