Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

02-06-2020

Insomnium, Barren Earth en Wolfheart
Op 19 januari 2017 in Doornroosje, Nijmegen
Een review door Jeffrey

Op donderdag 19 januari is het net een groot schilderij buiten. Het is de winter op zijn mooist met overal een ijzig laagje wit overheen. En dan ook nog eens een helder blauwe lucht met vlak boven de grond een strook mist en een rode gloed tijdens de zonsondergang. Het levert prachtige plaatjes op en past bovendien prima bij de titels Winter's Gate en Shadows Of The Dying Sun, de twee meest recente platen van Insomnium. De hoofdact neemt Wolfheart en Barren Earth mee als special guests naar het uitverkochte Doornroosje in Nijmegen. Jeffrey is erbij en doet verslag.

Net als de twee andere acts komt Wolfheart uit Finland. Muzikaal zijn er overeenkomsten met de headliner van vanavond middels de melancholische leads en de melodeath, maar Wolfheart pakt regelmatig steviger uit. Er staan maar liefst vier tracks van het debuutalbum Winterborn (2013) op het programma. De andere twee zijn Zero Gravity van Shadow World (2015) en het nieuwe, uitstekende Boneyard, dat op Tyhjyys staat. Deze nieuwe plaat komt begin maart uit via Spinefarm Records. Het is jammer dat het geluid vanavond niet geweldig afgesteld staat. Af en toe stoort een brommende toon het geheel en de drums staan wat aan de harde kant in de mix. Toch staat een grote groep liefhebbers te genieten, ook al komt het niet tot de gevraagde circlepit. Vele handen gaan in de lucht en de sfeer in de goed gevulde paarse zaal is dan ook prima. Ook de mannen op het podium lijken het goed naar hun zin te hebben. Frontman Tuomas Saukkonen – de man die in 2013 Wolfheart als eenmansproject oprichtte - is begrijpelijkerwijs wat statisch omdat hij gitaar speelt en grunt, maar de drie anderen zijn flink synchroon aan het headbangen. Bassist Lauri Silvonen zegt af en toe wat tussen de nummers door, maar verder zit de vaart er goed in. Het halve uur speeltijd vliegt voorbij en laat ondanks het matige geluidsniveau laat Wolfheart een positieve indruk achter.

Wolfheart @ Doornroosje, Nijmegen, 19 januari 2017

Bij Barren Earth reageert het publiek tijdens de nummers wat minder enthousiast, maar nadien staat de hele zaal wel te applaudisseren. Er heerst vooral een gevoel van bewondering voor de bij vlagen complexe mix van doom, death en progressieve seventiesgeluiden. Zanger Jón Aldará liet zijn kwaliteiten reeds gelden bij Hamferð en is ook voor Barren Earth een aanwinst. Hij toont veel beleving en met name zijn cleane zang is indrukwekkend. Ook hier staat het geluid, met name tijdens de stevigere passages, niet altijd goed afgesteld. Daardoor klinkt Cold Earth Chamber wat modderig, maar de rustige stukken komen juist heel goed door. Zo klinkt de samenzang in Flicker prima en het soleerwerk komt goed uit de verf. Set Alight en On Lonely Towers (met epische climax) zijn de hoogtepunten van de set. Barren Earth intrigeert drie kwartier lang met een interessante en unieke mix van stijlen.

Barren Earth @ Doornroosje, Nijmegen, 19 januari 2017

Zoals van tevoren aangekondigd, speelt Insomnium Winter's Gate in zijn geheel. Alhoewel; de headliner speelt het conceptalbum in vijf delen (ja, dat kan, ook al bestaat het geheel uit zeven delen, de eerste twee delen worden als geheel gespeeld bijvoorbeeld) en verlaat tussendoor steeds kort het podium. De fans malen er niet om en hebben veel bewondering voor het nieuwste materiaal. Toch ook hier weer de opmerking dat het geluid niet optimaal afgesteld staat, waardoor niet alles zo sterk klinkt als op de plaat. De mooie muziek maakt echter heel veel goed. Met name Part 3 en Part 4 komen mooi door.

Insomnium @ Doornroosje, Nijmegen, 19 januari 2017

Het tweede, zeg maar reguliere deel van de set, is het geluid beter. Vooral Mortal Share en het prachtige While She Sleeps (alleen jammer dat de solo in het rustige stuk wegvalt) vormen een zeer overtuigende fase en er komt dan ook veel bijval uit de zaal. De geluidsmix is steeds beter en zodoende valt er veel te genieten. De hele zaal knikt mee op het ritme van The Gale en tijdens Only One Who Waits komt het zelfs tot een pit. Frontman Niilo Sevänen bedankt het publiek meermaals voor de steun van de fans.

Insomnium @ Doornroosje, Nijmegen, 19 januari 2017

Sessiegitarist Jani Liimatinen brengt het er zowel vocaal als instrumentaal prima vanaf. Hij soleert tijdens Bereavement en heeft de grootste lol met Markus Vanhala. Markus steelt op zijn beurt veelal de show middels zijn uitstekende soleerwerk. Na het tweede deel van de set is er ook nog tijd voor een Across The Dark-toegift met onder andere publieksfavorieten Down With The Sun en Weighed Down With Sorrow. Ook daarna is er hoop op meer, maar na anderhalf uur Insomnium komt er een eind aan de show, die zowel vermakelijk was als muzikaal meeslepend. Het was jammer dat het geluid een groot deel van de avond niet optimaal stond afgesteld, maar gelukkig viel er ruim voldoende te genieten van de Finse metal vanavond.

Insomnium @ Doornroosje, Nijmegen, 19 januari 2017

Setlist Insomnium:
1. Winter's Gate
2. The Gale
3. Mortal Share
4. While We Sleep
5. Bereavement
6. Change Of Heart
7. Only One Who Waits
8. The Promethean Song

Toegift:
9. Equivalence
10. Down With The Sun
11. Weighed Down With Sorrow
12. Decoherence

Insomnium @ Doornroosje, Nijmegen, 19 januari 2017

Setlist Barren Earth:
1. From The Depths Of Spring
2. The Leer
3. Flicker
4. A Shapeless Derelict
5. Set Alight
6. Cold Earth Chamber
7. On Lonely Towers

Barren Earth @ Doornroosje, Nijmegen, 19 januari 2017

Setlist Wolfheart:
1. The Hunt
2. Strength And Valor
3. Ghosts Of Karelia
4. Boneyard
5. Zero Gravity
6. Routa Pt. 2

Wolfheart @ Doornroosje, Nijmegen, 19 januari 2017

Met dank aan Jimmy Israel van Schiet7kleuren voor de foto's.

[ Terug naar de Concert Reviews ]