Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Ghost Brigade - Until Fear No Longer Defines Us
Jaar van release: 2011
Label: Season of Mist
Ghost Brigade - Until Fear No Longer Defines Us
Ik mag Isolation Songs graag draaien. Het was in veel opzichten een perfecte combinatie van sfeervolle death metal, doom metal, postrock en wat core elementjes. De wijze waarop Ghost Brigade met melodie speelt, is bovendien uniek. Hoewel de muzikanten zichzelf hoorbaar uitdagen, gaat dat nergens ten koste van de luisterbaarheid. Twee jaar later ligt de opvolger in de winkels en voor die cd geldt eigenlijk bijna hetzelfde.

Schitterende en sfeervolle metal met veel ruimte voor vertragingen, melodieën en harde stukken waarin de veelzijdigheid van zanger Manne Ikonen meermaals opvalt. Until Fear No Longer Defines Us biedt een bekend recept, maar er zijn wel weer voldoende nieuwe ingrediënten toegevoegd die het allemaal net wat lekkerder te laten smaken. Zo is de sound enigszins uitgekleed, zodat de aandacht in bepaalde passages ook werkelijk helemaal uitgaat naar functionaliteit. Een nummer als Cult Of Decay begint bijvoorbeeld heel klein met een fraai gitaartokkeltje, waar uiteindelijk zang en drums extra lagen vormen. Dit minimalisme is tekenend voor de sfeervollere passages op de plaat.

Het blijft nooit lang rustig, maar ook de grotere rol voor heldere vocalen wijst op een sterke ontwikkeling als het op songschrijven aankomt. De Finnen zoeken het niet zozeer in gefreak of gestapelde partijen, maar weten met de inzet van losse instrumenten ook een prachtige sfeer neer te zetten. Niet dat er niet meer stevig gerockt wordt. Bijna alle songs kennen heftige partijen waarin de drums stevig aanzwellen en waarin Ikonen brullend van leer trekt. Breakwater is in dat opzicht een ideaal voorbeeld van de dynamiek van deze muziek. Altijd subtiel, nooit krakkemikkig of chaotisch, maar een logische aaneenschakeling van hard en zacht, met veel gevoel gespeeld. Op die manier weet men ook een lomper werkstuk als Torn (let op de strijkers) voldoende variatie mee te geven.

Ghost Brigade blijft zich per plaat verbeteren en dat betaalt zich momenteel uit in aardig wat succes. Hoewel de klanken nog steeds weinig vrolijkheid bevatten, klinkt er duidelijk spelplezier door. Waar (hardere) groepen als Meshuggah, Textures en Tesseract hun muziek vaak bijna wiskundig benaderen, daar is Ghost Brigade nog steeds een echte gevoelsband. Nergens te ingewikkeld of volgepropt en ideaal om lekker bij achterover te leunen. Een heerlijke schijf met bergen diepgang.

Tracklist:
1. In The Woods
2. Clawmaster
3. Chamber
4. Traces Of Liberty
5. Divine Act Of Lunacy
6. Grain
7. Breakwater
8. Cult Of Decay
9. Torn
10. Soulcarvers

Score: 91 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 11 september 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Ghost Brigade - Until Fear No Longer Defines Us
Reactie van Ed op 12-09-2011 om 21:32u
Score: 95 / 100

Geweldige plaat. Van nummer 1 tot en met 10. De derde mooie CD van deze heren. Op naar Tilburg!

Ghost Brigade - Until Fear No Longer Defines Us
Reactie van King of Beer op 13-09-2011 om 00:46u
Score: 93 / 100

Wederom een geweldige plaat die goed aansluit op het vorige werk.
Ook prachtig artwork.
In The Woods is een afwijkende keuze qua opener maar een erg sterk nummer.
Mijn favoriet tot nu toe is het afsluitende Soulcarvers

Ghost Brigade - Until Fear No Longer Defines Us
Reactie van Dirtpride op 14-09-2011 om 16:05u
Score: 80 / 100

Veel goede progressieve albums de laatste tijd! Deze is samen met de nieuwe Leprous kanshebber voor de nummer 1 plek in m'n cd top 10 van 2011!

Ghost Brigade - Until Fear No Longer Defines Us
Reactie van Bard op 14-09-2011 om 17:53u

Jeroen, jammer dat je meent je recensie af te moeten sluiten met een té zwart-witte vergelijking tussen deze "gevoels"band en andere bands die dat element volgens jou wat missen. Om zoiets te kunnen stellen, moet je wel een ontzettende kenner zijn, en dat gelooft niemand hier. Als je zoiets doet, kun je het beter met een lichte knipoog brengen.

Ghost Brigade - Until Fear No Longer Defines Us
Reactie van Santtu op 01-11-2011 om 11:17u
Score: 60 / 100

Een aantal leuke liedjes, maar er staan ook wel een paar tenenkrommende zeiknummers op. Rustige passages zijn okee, maar bij diverse nummers vergeten ze compleet te knallen. Isolation Songs was mijns inziens een stuk beter!