Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

14-08-2020

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Jaar van release: 2011
Label: Roadrunner Records
Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Rare jongens, die Belgen. Daar waar in Nederland bijna niemand Channel Zero kent, ligt heel België aan hun voeten. De band was slechts korte tijd actief en echt bijzonder zijn hun platen nooit geweest. Onze zuiderburen waren echter zo blij met een metalbandje dat enigszins boven de middelmaat uitstak, dat het gezelschap medio jaren negentig in eigen land een ongekende status wist te veroveren. Na vele smeekbeden van hun Belgische fans besloot de formatie om begin 2010 in Brussel enkele reünieconcerten te geven, die binnen een vloek en een zucht waren uitverkocht. Daarna volgde een prominente plaats op de affiches van de grote Vlaamse festivals Graspop en Rock Werchter.

Een nieuw studio-album is de logische volgende stap. Gitarist Xavier Carion is er echter wegens een oortrauma niet meer bij. Zijn vervanger Mikey Doling is zeker geen onbekende, dankzij zijn werk met Snot en Soulfly. Toch waren mijn verwachtingen voor Feed ‘Em With A Brick totaal niet hooggespannen. Wat voor effect zou de ingrijpende line-up wisseling immers uitoefenen op de songwriting? Tel daarbij op dat de release van het vorige album, Black Fuel, inmiddels zo’n vijftien jaar geleden plaatsvond. Bovendien was Channel Zero in de jaren negentig in mijn ogen al een (door onze zuiderburen) schromelijk overschatte band. Gelukkig valt het eindresultaat alleszins mee.

De aanpak van Channel Zero is wel wat veranderd. Verwacht geen terugkeer naar de stijl van hun charmante titelloze debuutplaat, toen de band nog complexe, ouderwetse thrashmetal speelde. Ook de groovemetalsound van hun latere platen, die voor de grote nationale doorbraak zorgden, is op het nieuwe album slechts in beperkte mate aanwezig. Het geluid van Channel Zero anno 2011 laat zich het beste omschrijven als simpele, moderne thrashmetal met een flinke scheut hardcore. In een aantal gevallen levert dat wat al te eenvoudige meeschreeuwers op, maar gelukkig bevat de plaat net genoeg afwisseling en memorabele momenten om interessant te blijven.

Uiteindelijk is er daarom in vijftien jaar tijd toch niet zoveel veranderd. Op hun succesplaten Unsafe en Black Fuel moest Channel Zero het tenslotte ook al hebben van een paar ijzersterke singles, in het bijzonder Suck My Energy, Help en de titeltrack van Black Fuel. Ook het nieuwe album bevat een paar potentiële Studio Brussel-hits. Zo is Hot Summer, de eerste single en openingstrack van het album, niet voor niets al een tijdje gratis te downloaden van de website van de band. Het is duidelijk het meest opzwepende nummer van deze cd en derhalve uitermate geschikt om de luisteraar tot een aanschaf te verleiden.

Het zou me niets verbazen als het aanstekelijke In The City en de afsluitende ballad Ocean de volgende singlekeuzes worden. Dat zijn namelijk de andere twee, zeer toegankelijke hoogtepunten op Feed ‘Em With A Brick. Als geheel verandert deze langspeler mijn beeld van Channel Zero niet. Het is nog steeds een vrij onoriginele band, die niet ver boven het maaiveld uitsteekt. In het land der blinden (lees: middelmatige bandjes) is éénoog echter koning, dus zal de status van Channel Zero in eigen land voorlopig niet in gevaar komen. Voor Belgische (en Nederlandse) begrippen is Feed ‘Em With A Brick namelijk een heel behoorlijke en toegankelijke plaat geworden.

Tracklist:
1. Hot Summer
2, Guns Of Navarone
3. Electric Showdown
4. Freedom
5. In The City
6. Angels Blood
7. Side Lines
8. Hammerhead
9. Capitol Pigs
10. Ammunition
11. War Is Hell
12. Ocean

Score: 76 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 25 juni 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van Old Mhb op 25-06-2011 om 06:11u
Score: 86 / 100

Ik heb hier het gevoel dat je dit review MOEST schrijven. Net alsof het je opgedrongen werd. Ik ben het compleet oneens met je review. Ik vind de cd erg goed. Misschien omdat ik een Vlaming ben ?

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van pos op 25-06-2011 om 10:58u
Score: 89 / 100

Inderdaad een review waar ik ook weinig mee kan. Dit is gewoon een hele goeie cd. Als Amerikaanse bands zo'n plaat uitbrengen komen de journalisten meestal superlatieven tekort. Maar als je Channel Zero voorheen al niet veel vond dan is de kans ook vrij redelijk aanwezig dat je het nog steeds niet veel vindt. Wederom een prima cd van onze zuiderburen.

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van Bastiaan op 25-06-2011 om 12:31u
Score: 75 / 100

Prima plaat. Lekker toegankelijk. Maar zoals gesteld: niets bijzonders. Een beetje eentonige zang, maar lekker geproduced. Ongetwijfeld een geslaagde comeback.

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van Jeroen op 25-06-2011 om 12:47u
Score: 75 / 100

Prima band. Al gaat er niets boven het debuut.

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van Gie op 25-06-2011 om 12:56u

Als nu alle nederlandse groepen eens even objectief zouden besproken worden , dan zouden zogezegde "toppers" als Hail of bullets , Asphyx ,Gorefest , Thanatos , After forever , God dethroned , Legion of the damned , Pentacle , Pestilence ook wel eens de recensie / score mogen krijgen die ze echt verdienen! Ik heb mij al meermaals laten vangen aan nederlandse groepen die middelmatige cd's afleveren en daar op metalfan , zwaremetalen en vooral in aardschok geweldig worden besproken . Dit neemt niet weg dat je gelijk hebt dat Channel zero ( buiten Unsafe dan ) , nooit echte toppers heeft uitgebracht , en ik ook niks van deze nieuwe cd verwacht.

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van Een Metalfan op 25-06-2011 om 13:02u

Ik snap de eerste twee commentaren niet. De cd krijgt een score van 76/100, maar pos en Old MHB doen alsof zo'n score heel erg middelmatig is.
60/100 zou middelmaat zijn, 76 is goed.

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van tankard op 25-06-2011 om 13:51u
Score: 88 / 100

goede cd slechte review,
zeker even goed dan hun laatste werk,mss zelf beter!

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van jeroen op 25-06-2011 om 14:45u

@Gie
Historisch gezien heeft België wat mij betreft de beste platen voortgebracht. Bands als Target, Cyclone, Asphyxia, Patriarch en zo gezegd de eerste plaat van Channel Zero vind ik ijzersterk. Op dit moment doen de Nederlandse bands het wat beter, hoewel ik als Nederlander ook vindt dat die bands wat overgewaardeerd zijn. Met uitzondering van Textures dan. Verder zijn er ook goede bands, maar geweldig is het niet.

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van Old Mhb op 25-06-2011 om 16:56u

@ Een metalfan: Over de score hoor je me niet klagen. Ik heb het over het review zelf. Ik vraag me werkelijk af of de band in Nederland zo onbekend is. Bovendien vind ik de band niet middelmatig zoals de reviewer beweerd.

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van T. op 25-06-2011 om 17:57u

Nee joop, gilbert kende dio zeker wel toen h&h op fields of rock stond.

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van pos op 25-06-2011 om 20:54u


@Geplaatst door Een Metalfan op 2011-06-25 13:02:15
Ik snap de eerste twee commentaren niet.

Nou als je review werkelijk vol staat met kreten als "middelmaat, overschat, niet bijzonder, onorigineel, simpel, eenvoudige meeschreeuwers, land der blinden bla bla bla dan heb ik het idee dat je nou niet echt objectief naar een cd aan het luisteren bent. De 76 is me vervolgens dan ook een raadsel.
Uitermate middelmatige review zullen we maar zeggen.

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van iron_dennis op 25-06-2011 om 23:15u

Prima review van deze zwaar overschatte band!

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van AutopsyPete op 26-06-2011 om 03:05u
Score: 80 / 100

Ik was vroeger nooit echt onder de indruk van Channel Zero (op Black Fuel na) hoewel op hun cd's best wel een aantal aardige songs stonden, maar origineel zijn ze nooit geweest. Hun debuut klonk zoals Forbidden, hun tweede was Pantera, enz... Maar verrassend genoeg beukt dit schijfje de prut uit je oren... :-) Grotendeels door de geweldige productie van Logan Madder, maar ook door enkele zeer sterke nummers, weliswaar simpel qua opbouw en spel, die wel zeer zang georienteerd zijn. Als dit een nieuwe Amerikaanse metalband was zouden de meeste recensies uitermate lovend zijn, maar ach...dit is Belgisch... maar on-Belgisch goed dan maar zeker?... ;-)

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van yuiyui27 op 26-06-2011 om 16:04u
Score: 100 / 100

Gisteren live in premiere op Graspop, dat klonk gewoon als de perfecte comeback plaat voor zo'n goeie groep. En nee ik was er in de jaren 90 nog niet bij :).

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van Een Metalfan op 26-06-2011 om 16:40u

helemaal kut vooral de zang

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van Metalfan op 26-06-2011 om 20:44u
Score: 90 / 100

WAT EEN KLOTE REVIEW IS DIT???? @ de reviewer: blijven oefenen jongen...blijven oefenen.

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van enchant op 26-06-2011 om 21:34u

Ik heb deze plaat nog niet gehoord, maar deze review kan ik niet echt objectief noemen. Vooroordelen over Belgen? Neu, helemààl niet.

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van Yowannuzz op 26-06-2011 om 22:01u

Ik heb het album niet gehoord en ben niet van plan dat te veranderen. De single heb ik gehoord en daar was al geen doorkomen aan.
Ik ben het overigens volledig met Gilbert eens dat CZ een zwaar overschatte band is. In de jaren '90 wist het orkestje leuk mee te liften op de trends en hypes van dat moment, daar had het van mij bij mogen blijven. Maar goed, heb ik in ieder geval de tijd om te eten op Fortarock.

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van Tonnie op 26-06-2011 om 22:05u

het alleen maar op de man spelen (en dan nog met valse beschuldigingen) door ene joop wordt hier niet meer geaccepteerd.

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van Ollander op 27-06-2011 om 11:07u
Score: 50 / 100

zo zo de Belgen laten zich weer kennen....wat een calimero gedrag, Ach gossie, kunnen jullie niet tegen kritiekjes? Dan zal ik het woord VOETBAL al helemaal niet in de mond nemen...;)

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van Een Metalfan op 27-06-2011 om 12:50u

precies wat een afgezaagde rommel

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van enchant op 27-06-2011 om 13:06u

@ Ollander: zinnen zoals "Onze zuiderburen waren echter zo blij met een metalbandje dat enigszins boven de middelmaat uitstak" duiden toch écht wel op enige subjectiviteit van de reviewer. Misplaatst.
Maar ach, wij begrijpen ook helemaal niet wat "wereldbands" als pakweg Ayreon, After Forever, Epica e.d. in godsnaam voorstellen. Zijn misschien wereldberoemd in Dordrecht en Enschede, maar buiten Holland is geen kat geïnteresseerd in jullie topbands. Maar wij schrijven dat hier ook niet neer, he...

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van Jeroen op 27-06-2011 om 13:43u

Dat is feitelijk dan weer onjuist. Groepen als Ayreon, After Forever, Epica en vooral Within Temptation doen het ver over de landsgrenzen uitstekend en verkopen ook zalen in Scandinavië, Japan, Duitsland, Midden-, Noord- en Zuid-Amerika uit.

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van satyr op 27-06-2011 om 14:17u

waarom zijn nederlanders toch altijd zo dikkenekerig?

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van enchant op 27-06-2011 om 17:02u

Jeroen, als je me één gig van Ayreon ver buiten jullie landsgrenzen kan opnoemen die uitverkocht was, trek ik mijn woorden in. (En kom niet af met Star One he...)

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van gilly op 27-06-2011 om 18:48u

de revieuwer is er met zijn tirade over holland- belgie kwaliteit en ander onzin erin geslaagd om alle aandacht van het album en de groep weg te trekken.
feiten zijn: goeie zang, goeie productie en een redelijk aangenaam album en een stevige live act. al de rest is niet belangrijk

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van OLANDER op 27-06-2011 om 18:50u
Score: 75 / 100

Channel Zero was gaaf op GMM, de nieuwe nummers klonken wel goed. Maar jullie Belgen zijn wel weer goed in het afzeiken van Nederlanders, en zeg niet dat het niet zo is, want ik heb het wel weer gezien op graspop. jullie Belgen zeggen wel dat wij zo neerbuigend zijn over belgen, maar zelf zijn jullie niets anders als het om ons gaat. Ik heb veel respect voor Channel Zero en ga ze zeker weer checken op Fortarock, maar houd toch op met dat Calimero gedrag, het is gewoon zielig. Gelukkig zijn er ook nog genoeg toffe Belgen te vinden, helaas komen die blijkbaar niet op Metalfan

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van Jeroen op 27-06-2011 om 20:53u

@enchant

Het was een algemeen voorbeeld, ook qua verkoop van cd's en merch

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van Jeroen op 27-06-2011 om 20:58u

Overigens mag België best trots zijn op de metal releases. Bands als Target, Cyclone, Asphyxia, Channel Zero (debuut) vind ik super, zoals ik al zei. Tevens bands als Ostrogoth en Killer klinken prima. After All vind ik zelf niet zo spannend, maar die gasten timmeren ook heel aardig aan de weg. Komt er op neer dat onze beide landen heus wel kwaliteit bieden.

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van Een Metalfan op 27-06-2011 om 21:52u

Euh...ik denk dat jullie hier Thurizas aan het vergeten zijn!

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van thrashguy op 27-06-2011 om 22:45u
Score: 83 / 100

Wat maakt het uit? Zowel Belgie als Nederland hebben gewoon een goede metalscene. oke de Nederlandse scene is op het moment sterker, maar de belgische bands mogen er ook zijn. ik noem een ancient rites, Oceans of Sadness, Aborted en natuurlijk Channel Zero. Laten we toch iets beter met elkaar omgaan, want tenslotte zijn we allemaal Metalheads, is dat niet waar het uiteindelijk om draait?

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van trollie op 28-06-2011 om 14:09u

hippie!

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van joop op 28-06-2011 om 17:04u
Score: 15 / 100

vond het toch niet zo'n goede band live op gr.pop.

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van Erik op 29-06-2011 om 13:30u
Score: 55 / 100

Zwaar overschatte band, heb ze op Graspop gezien en snap nog steeds niet wat ze op de mainstage deden. Veel geschreeuw, weing echt goeie muziek!

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van Een Metalfan op 29-06-2011 om 18:33u
Score: 80 / 100

ben het album momenteel aan het beluisteren, en ik moet zeggen dat het tog goed klinkt allemaal. beter dan de oudere albums, die ik ook helemaal niet slecht vind trouwens. enig minpuntje is dat de zang wat te hard in de mix staat. en het is inderdaad niet echt origineel, maar dat is geen enkele band meer, bijna alles is namelijk al gedaan in de metalscene. ach ja, zolang de muziek maar goed klinkt, is het voor mij OK XD

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van DH op 29-06-2011 om 19:46u
Score: 60 / 100

De review is al even zwak als de plaat... Er staan hooguit 3 goeie songs op. Waar de reviewer de bal misslaat: het gezeik op de Belgische scene, want de Nederlandse scene stelt muzikaal gezien niet veel méér voor, de bands verkopen zichzelf gewoon beter en de frontvrouwen zijn leuker om naar te kijken (weliswaar met oordoppen). Nog een punt waar de reviewer het mis heeft: hetgeen Channel Zero vroeger maakte was wel degelijk klasse, misschien niet altijd topklasse, maar zeker daar net onder, een eind boven het maaiveld uit. Ik zou eerder van deze cd zeggen dat die maar net boven het maaiveld uit steekt. Waar is die vette groove heen, die unieke schreeuw? Het geluid van Channel Zero kon je vroeger ook uit de 1000 herkennen, dat is nu net op deze plaat helemaal verdwenen... Een gemiste kans!

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van Een Metalfan op 29-06-2011 om 20:12u

wat een reacties vooral van ollander we zullen voor jullie maar over BIER beginnen he met jullie water heinnekes ;)

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van Davidian op 30-06-2011 om 09:52u
Score: 60 / 100

Als BELGISCHE metalfan begrijp ik de hype rond Channel Zero niet. Channel Zero is altijd al een middelmatige metalband geweest. Channel Zero is een band zoals er zoveel zijn. Enkele goede songs, maar ze hebben geen enkel meesterwerk in hun catalogus zitten. Helaas worden ze door praktisch elke krant of tijdschrift de hemel ingeprezen. Geef mij toch maar bands zoals Axamenta, Ancient Rites, Enthroned, Steak Number Eight.

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van tankard op 30-06-2011 om 15:12u
Score: 85 / 100

geweldig album! mss het beste dat ze ooit gemaakt hebben!!
nu vraag ik me wel 1ding af ALS CHANNEL ZERO MAAR EEN MIDDELMATIGE BAND IS WAAROM KOMT IEDEREEN DEZE REVIEW DAN LEZEN EN REAGEREN??ik ga niet naar dingen kijken die me totaal niet boejen,en zeker niet op reageren (toch niet op deze manier dat de meeste hier doen)als mensen dit goed vinden is dat hun goede recht en hoeven sommige deze bands drm niet aftebreken!
altijd hetzelfde op internet bullshit bullshit bullshit

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van Ivo V op 03-07-2011 om 08:33u
Score: 90 / 100

Eerst mijn reactie op de reviewer.
Het kan zijn dat hun muziek je niets doet maar ze hebben vroeger al 4 geweldige albums gezorgd die in die tijd orgineel genoeg waren.
Schrijf niet je mening als reviewer en blijf opjectief.
Nu dit nieuwe album. Zo krachtig! Hij staat op repeat en wilde voor de verandering de nieuwe van In Flames horen maar dat leek wel Popmuziek.
Op graspop staken ze ook hoog boven andere bands uit qua power en energie.
In mijn ogen een topband die echt niet onder doen voor andere topacts!!

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van Steve op 04-07-2011 om 20:39u
Score: 55 / 100

Ik moet mij toch aansluiten bij sommige mede-Belgen hier. Ik volg Channel Zero al vanaf hun debuut en, in mijn ogen/oren is het steeds verder achteruit gegaan. Zoals zoveel metalfans in Belgie zat ik een beetje te wachten op hun nieuwste plaat, puur uit interesse, en om te zien wat de jongens na 15 jaar nog kunnen.
Waar ik mij vooral zorgen om maakte is dan spijtig genoeg ook uitgekomen. Channel Zero is destijds gestopt omdat de internationale doorbraak er niet was, er werd zoveel geld tegenaan gegooid dat de revenues die ze ontvingen in ons kikkerlandje niet genoeg waren om dat te blijven volhouden.
Het probleem is nu weer dat ze een middelmatige plaat maken, met "metal" die nooit de middenmoot overstijgd en die zeker nooit niet internationaal gaat aanslagen. Er zijn zoveel betere bands op dit moment die veel interessantere muziek weten te brengen.

Is het misschien de "fans" ooit opgevallen wat voor een slechte teksten FrankyDSVD heeft? Damn, ik had gehoopt met een Amerikaan in de groep dat daar eindelijk eens iets aan gedaan ging worden... Franky zijn engels is evengoed als een doorsnee 14 jarige....

Spijtig, maar het heeft niet mogen zijn.
Het enige wat dit album zal bereiken is aanzien van pubers die via StuBru "metal" leren kennen.

Channel Zero - Feed ‘Em With A Brick
Reactie van Dag En Nacht op 15-07-2011 om 13:58u

Nou, nou. Ik was er zowel in '96 als in 2010 bij op Graspop, en ik moet - als Belg - zeggen dat ook ik vind dat de groep nogal gehyped wordt. Ik ben dus geen fan. Neemt niet weg dat vele andere Belgische muziekliefhebbers zich blijkbaar wél zeer goed amuseren tijdens de optredens van CZ, wat toch de bedoeling is van live optredens.
Het toontje van deze review, tja... zegt veel over de schrijver zelf.