Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

08-08-2020

Burzum - Belus
Jaar van release: 2010
Label: Byelobog
Burzum - Belus
We hebben er elf jaar op mogen wachten, maar inmiddels ligt ‘ie alweer een poosje in de schappen: het nieuwe Burzum-album. Varg Vikernes, de meest controversiële man binnen de metalwereld, is terug en gaat met Belus gewoon verder waar hij voor zijn opsluiting gebleven was: het maken van sfeervolle black metal zoals we van hem gewend zijn. Zelden waren de verwachtingen voor een album zo hoog gespannen - ik hoef niemand te vertellen wat Burzum voor het black metal genre betekend heeft. Aan de verdere geschiedenis en uitspattingen van Varg zal ik verder geen woorden vuil maken. Diegenen die hier nog niet bekend mee zijn, slaan er Wikipedia maar op na.

Belus is een conceptalbum, dat het levensverhaal van de gelijknamige god vertelt. Na een ietwat overbodige intro gaat het eerste nummer van start, het fantastische Belus’ Doed (inderdaad, een bewerking van Dauði Baldrs!). Bij de eerste noten weet je het al meteen: dit is ouderwetse Burzumkwaliteit. Alsof de jaren ’90 nooit voorbij zijn gegaan! Belus grijpt terug op het geluid vóór Dauði Baldrs en Hliðskjálf. Elementen van Filosofem en het zelfgetitelde debuutalbum zijn duidelijk aanwezig. Zo zijn vooral de laatste twee nummers van het album heerlijk hypnotiserend en lijkt een sneller nummer als Sverddans muzikaal gezien zo van Burzum af te komen. Wat dat betreft is er aan de succesformule die Burzum heet (gelukkig) maar weinig gesleuteld.

Belus is echter meer dan een herhalingsoefening die oude klassiekers probeert te evenaren. De plaat heeft wel degelijk een eigen smoelwerk en daarnaast zijn er ook zeker veranderingen te bespeuren. Het eerste wat hierbij opvalt zijn de vocalen. Waar het op de albums tot en met Hvis Lyset Tar Oss leek alsof een hysterische Varg op de pijnbank werd gelegd, is er nu sprake van een krijs die krachtig en zelfverzekerd klinkt. Zo hier en daar wordt er zelfs clean gezongen, zoals op het nummer Glemselens Elv. Een heel verschil, maar daarom niet minder geslaagd.

Ook productiegewijs is er het een en ander veranderd. Ten eerste klinkt alles even net wat gelikter dan we aanvankelijk van de graaf gewend zijn. De gitaren klinken minder scherp, de drums zijn meer naar de achtergrond verplaatst en het is allemaal nét wat beter gemixt. Met die keuze zal niet iedereen het even eens zijn. Persoonlijk vond ik de prominent aanwezige, repetitieve drums op de voorgaande albums een wezenlijk onderdeel van de hypnotiserende werking die van de muziek uitging. In die zin is dat nu toch wel wat minder geworden.

Toch valt dat in het niet als je bekijkt wat Varg met Belus heeft bereikt: een album dat een volwaardige plaats in de Burzum discografie verdient. Ik durf nu al te voorspellen dat het album hoog in menig jaarlijst zal eindigen, en terecht. Varg bewijst dat zijn opsluiting geen enkele invloed heeft gehad op zijn muzikaal talent, en ik mag hopen dat hij daar in de toekomst nog veelvuldig gebruik van gaat maken. Hypnotiserend, sfeervol en herkenbaar: Belus is een ontzettend sterke opvolger geworden die maar weinig burzumfans zal teleurstellen.

Tracklist:
1. Leukes Renkespill (Introduksjon)
2. Belus' Doed
3. Glemselens Elv
4. Kaimadalthas' Nedstigning
5. Sverddans
6. Keliohesten
7. Morgenroede
8. Belus' Tilbakekomst (Konklusjon)

Score: 90 / 100

Reviewer: Bart
Toegevoegd: 7 april 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Burzum - Belus
Reactie van Varg op 07-04-2010 om 09:37u
Score: 93 / 100

Jup, prachtplaat. Glemselens Elv is een van de beste bm nummers in tijden.

Burzum - Belus
Reactie van Een Metalfan op 07-04-2010 om 12:00u

een waar meesterwerk,gelijk bij de eerste riff krijg ik kippevel.

Burzum - Belus
Reactie van Fred op 07-04-2010 om 12:49u

Tja, ben zelf al jaren black metal fan, maar Burzum hoort niet tot
mijn favorieten...Dit album is echt niet slecht of zo, maar toch...
Ik denk dat het verrhaal van deze man meer mensen aantrekt
dan zijn muziek...

Burzum - Belus
Reactie van Een Metalfan op 07-04-2010 om 12:53u

Rommel, oprotten met die troep!

Burzum - Belus
Reactie van Een Metalfan op 07-04-2010 om 15:02u

zeikmetal

Burzum - Belus
Reactie van Fred op 07-04-2010 om 17:03u
Score: 50 / 100

Ja, er zijn veel betere releases dan deze Burzum cd..
Zie mijn commentaar bij de Armagedda cd..
Die is zoveel beter dan deze....

Burzum - Belus
Reactie van Erik op 07-04-2010 om 17:05u
Score: 100 / 100

Black Metal album van het jaar!!!!!!!!!!!

Burzum - Belus
Reactie van Andre op 07-04-2010 om 17:07u
Score: 95 / 100

Geniale cd die steeds beter word naarmate je 'm vaker draait.

Burzum - Belus
Reactie van Een Metalfan op 07-04-2010 om 21:21u

ik heb het een kans gegeven, maar nog steeds niet aan mij besteed

Burzum - Belus
Reactie van TTT op 07-04-2010 om 21:34u
Score: 70 / 100

Wolfje's nieuwe werkje voelt als thuiskomen, maar wel naar een hutje van stro. Misschien te lang tussen vier muren gezeten? Toch kun je je stulpje beter uit steen optrekken, daar weten zijn varkensvriendjes alles van... Eten en gegeten worden, en hopen dat Kronos niet zo hard blaast als Midas.

Burzum - Belus
Reactie van Smetsar op 08-04-2010 om 11:54u
Score: 90 / 100

Geniale cd, hoeft zeker niet onder te doen voor het oude werk!

Burzum - Belus
Reactie van quarlon op 25-04-2010 om 22:00u
Score: 88 / 100

zeer goede cd maar je moet wel van die richting doom gaan repetities houden. anderen zullen dat mss als saai afdoen. ik vind zeker dat de dc met meer luisterbeurten groeit. sverddans is wel een mooi black nummer dat er mede door zijn korte en melodische inslag uitspringt. aanrader!

Burzum - Belus
Reactie van Santtu op 03-05-2010 om 14:32u
Score: 40 / 100

Geniaal? Muzikaal?? Sorry hoor, maar Varg heeft al met al 10 of 12 riffs gebruikt om een heel album mee op te vullen! Dezelfde riff blijft maar door gaan, steeds maar weer herhaald. Mijn zoon van 9 kan dit album ook spelen (en nog meer)! Varg kan dan vinden dan de Black Metal van tegenwoordig niets meer voorstelt, er worden tegenwoordig toch heel wat betere Black Metal platen gemaakt! Die duisterder, haatdragender en veel minder saai zijn.

Burzum - Belus
Reactie van Wout op 29-07-2010 om 20:57u
Score: 90 / 100

Wereldplaat! Vooral Belus'Doed en Kaimadalthas' Nedstigning!
Trouwens, lyrics zijn nu in het Engels en Nederlands te lezen op de webiste van Burzum (burzum.org).

Burzum - Belus
Reactie van Det som op 15-08-2010 om 22:41u
Score: 86 / 100

Geweldig!

Pure shit!

Burzum - Belus
Reactie van Michiel op 12-10-2010 om 12:27u
Score: 98 / 100

Om te reageren op Santtu:
Dan heeft u in zijn geheel gemist wat Varg wil bereiken met zijn muziek.
De herhaling in de muziek werkt meditatief. De luisteraar word in het begin opgewarmd en volgt het verhaal waarna het rustig eindigt om vervolgens te slapen en te dromen door de muziek. Waarom zou je gaan voor duisterder, haatdragender? Persoonlijk vind ik het jammer dat mensen zo nodig "makkelijk consumeerbare" muziek willen hebben, muziek die meteen impact heeft. Dit album moet je op je in laten werken en rustig de tijd voor nemen. Het is juist ontstress muziek vanwege de herhaling. Wil je dit album goed kunnen beoordelen dan moet je wel openstaan voor de intentie van de muziek.
Voor mij een bijna perfect album. Alleen de zang op Glemselens Elv vond ik niet altijd geweldig.

Burzum - Belus
Reactie van DarkDestroyer op 01-03-2011 om 00:25u
Score: 85 / 100

Voor mij is de plaat wel een beetje uitgegroeid. Heb hem met enige regelmaat beluisterd en de rek is er een beetje uit. Al met al toch een waardig nieuw begin van Varg en laat vooral de eerste keren dat je hem beluisterd een sterke indruk achter. Mooi werk van een noorse grootheid en hoop dat hij van zijn volgende album Fallen eveneens een mooi en misschien nog sterker album weet te maken.