Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

30-09-2020

Burzum - Burzum/Aske
Jaar van release: 1994
Label: Misanthropy Records
Burzum - Burzum/Aske
Varg Vikernes, alias Christian Vikernes, alias Count Grishnack, alias Burzum! Wie kent hem niet? De meest gehaatte persoon ooit in de geschiedenis van de Black Metal. Een genre waarin hij wordt gezien als 1 van de belangrijkste.. Varg is helaas meer bekend door zijn acties die weinig met muziek te maken hebbben. Hij maakte deel uit van de beruchte ''Inner Circle'', een groep vooraanstaande leden van verschillende Black Metal groepen uit begin jaren '90. Een ander lid hiervan was Euronymous.. die later nog een belangrijk deel zou spelen in het leven van Varg. Maar naar de review nu!

Burzum/Aske is een samengestelde heruitgave van 2 verschillende albums, namelijk de Burzum cd en de Aske ep. Deze heruitgave verscheen in 1995, de originele versies kwamen uit rond eind '91, begin '92. Een periode waarin Black Metal nog in zijn beginfase was.. alleen bands als Darkthrone en Mayhem waren al een tijdje actief, na deze schoten de Black Metal bands uit de grond als paddestoelen. De cd bevat 11 nummers, en stuk voor stuk zijn ze klassiekers. Dit komt vooral door de riffs in het album, de beste die ooit op een Burzum album zouden verschijnen. De zang is het meest opvallende aspect. Varg schreeuwt zijn stembanden kapot, alsof hij werkelijk in hel aanwezig is. De nummers zijn meestal een mid-tempo, daardoor is dit toch wel toegankelijke Black Metal. Op dit album staan een aantal instrumentale nummers, waar alleen gitaar of keyboard te horen is. Alle instrumenten worden trouwens gespeeld door Varg zelf. Hoogtepunten op dit album zijn: Ea, lord of the depths (door het tempo en de riff), Spell of Destruction (door zijn geweldige sfeer midden in het nummer) en War (door de geweldige riff). Al met al een zeer duister album met bijna een uur Black Metal zoals hij oorspronkelijk was.

Varg deed jammer genoeg niet alleen dan muziek maken, hij was een zeer onvoorspelbaar persoon. Hij brandde 1, of meerdere, kerken... En vermoordde bovendien Euronymous, gitarist van Mayhem, waardoor hij levenslang kreeg. Vanuit de gevangenis brengt hij nu keyboard albums uit, en is hij iets van wat je een Nazi mag noemen, geworden. Hij heeft zich van de Black Metal afgekeerd omdat dat geen compleet arische muziekstijl is..

Tja, wat je van Varg ook wil denken, zijn Black Metal stond, en staat nog steeds als een huis, en we mogen alleen nog maar dromen dat we ooit hier nog wat nieuws van zullen horen.

1. Feeble screams from the forests unknown
2. Ea, lord of the depths
3. Spell of destruction
4. Chanelling the power of souls into a new god
5. War
6. The crying orc
7. My journey to the stars
8. Dungeons of darkness
9. Stemmen fra taarnet
10. Dominus sathanas
11. A lost forgotten sad spirit

Score: 90 / 100

Reviewer: Eric B.
Toegevoegd: 5 januari 2002

Koop dit album in

Meer Burzum:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Burzum - Burzum/Aske
Reactie van Sufferer op 08-01-2002 om 15:15u
Score: 100 / 100

voor burzum fans die meer willen. Check out FORGOTTEN WOODS!

Burzum - Burzum/Aske
Reactie van Een_Metalfan op 27-06-2002 om 00:55u
Score: 90 / 100

goede review, alleen heb ik een ding op te merken: varg zelf ontkent het bestaan van die inner circle, hij beweert dat het alleen een soort verzinsel van euronymous was om een soort groepsgevoel te creëren.

Burzum - Burzum/Aske
Reactie van Een_Metalfan op 24-10-2002 om 23:13u
Score: 95 / 100

Burzum is 1 van mijn favoriete bands... Burzum/Aske is een goeie plaat, maar kan toch niet tippen aan "Hvis Lyset Tar Oss"

Burzum - Burzum/Aske
Reactie van Een_Metalfan op 09-01-2005 om 16:34u

KOTSEN DOE IK VAN DEZE FASCIST!

Burzum - Burzum/Aske
Reactie van Nastrondgard_666 op 11-04-2005 om 10:19u

Idd. Die Vikernes heeft gewoon de meest legendarische Black Metaller vermoord. Ze zouden die gozer's cel in de hens moeten zette die vieze vuile gore kutnazi!

Burzum - Burzum/Aske
Reactie van een_metalfan op 08-12-2005 om 15:45u

zou het niet een s tuk beter zijn gewwon muziek te amken en elkaar dat ook telaten doen zonder al dat haat dit haat dat vermoord die wel en die niet. iik denk dat het dan in iedergeval nog wel een s wat kan worden met de wereld

Burzum - Burzum/Aske
Reactie van Burzum - Burzum/Aske op 12-01-2006 om 09:36u

Nazi propaganda is alleen maar goed voor een band, en zo fout is naziisme niet! waarom wel christenen haten en geen moslims?

Burzum - Burzum/Aske
Reactie van Een Metalfan op 17-03-2006 om 16:04u

naziisme heeft verder weinig met geloven te maken, dat is rassen haat geen religie haat, naziisme is een trend binnen de BM scene

Burzum - Burzum/Aske
Reactie van Aggarath op 24-04-2006 om 16:07u
Score: 95 / 100

Sommige mensen moeten het verschil leren tussen fascisme, nazisme ('leer' van hitler en de nsdap, nazi was vroeger[tijdens WO II] scheldwoord voor nationaal socialisten) en nationaal socialisme, nationaal socialisme is de samentrekking van nationalisme en socialisme en door hitler gecombineerd met xenofobie,rassenleer,paganisme en fascisme tot het nazi-regime. Iedereen die zegt nationaal socialist te zijn wordt (vaak ten onrechte) gelijk gesteld met Hitler. Euronymous was een slecht zakenman, een patser, een opschepper en een communist (volgens de overlevering) daar kan ik niet om rouwen. >ontopic Deze CD is super, lekker rauw, goede riffs en vocalen die weg hebben van strijdkreten tot het krijsen door gemartelden.

Burzum - Burzum/Aske
Reactie van Lupos_XXX op 30-06-2006 om 00:00u
Score: 86 / 100

Aardige review, die zegt waar het op staat (al heb ik zowel qua nummers als qua albums andere favorieten) en duidelijk maakt wat voor geluid je van de CD kunt verwachten, gewoon goede, rauwe BM. Jammer dat de vooroordelen die over hem de ronde doen er weer bij betrokken worden, vooral omdat deze grotendeels niet waar zijn, voor zover ik kan bepalen. Dat Euronymus dood is lijkt me een typisch geval van 'vette pech', al is het lullig dat hij zo aan z'n einde is gekomen, vooral omdat het linksom of rechtsom gewoon Vikerness z'n schuld is en hij er nu het gezeik van heeft. De rest is naar ik meen onzin, al weet ik dat natuurlijk niet zeker. Voor diegenen die het verhaal ook eens van een 2e kant willen horen, kijk op http://www.burzum.org/eng/biography.shtml Bij voorbaat 'dank'.

Burzum - Burzum/Aske
Reactie van HeLLiUm op 26-09-2006 om 17:10u
Score: 85 / 100

BURZUM's muziek van voor de moord op Lord Euronymous is inderdaad erg goed, er zit een soort melancholie in en dat creeert een duistere sfeer...Very 'evil'....Ik zal hem echter nooit kunnen vergeven dat hij Euronymous vermoord heeft! En ook vind ik zijn hedendaags 'nazi'-imago gwn walgelijk...Maar de Black Metal van Burzum anno 1991 en 1992 is echt wel heel goed...

Burzum - Burzum/Aske
Reactie van Wout op 30-07-2010 om 23:24u
Score: 70 / 100

Voldoende plaat. Maar toch vind ik de 'klassiekers' Hvis Lyset Tar Oss en Filosofem, een stuk sfeervoller. Samen met de laatste plaat (Belus) de beste platen uit het oeuvre van Burzum, in mijn ogen.

Burzum - Burzum/Aske
Reactie van -I- DS -I- op 10-06-2011 om 14:19u

Goede plaat , sfeervol en rauw ! !
My Journey To The Stars , Stemmen Fra Taarnet en A Lost Forgotten Sad Spirit zijn voor mij de uitschieters hier , maar ja , smaak is en blijft persoonlijk ! !