Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2020

Burzum - Hvis Lyset Tar Oss
Jaar van release: 1994
Label: Misanthropy Records
Burzum - Hvis Lyset Tar Oss
Het is weer eens tijd voor een klassieker binnen het black metal genre. En wel het derde volledige album van Burzum dat verscheen in 1994, terwijl het evenals 'Filosofem' al eerder was opgenomen.

Het album bevat 4 lange nummers die samen rond de drie kwartier klokken en wat het eerste opvalt is de best redelijke productie. De simplistische ruwe black metal klinkt vrij helder en de tot het minimum beperkte details verzuipen niet in zogenaamde ruis-herrie.
De voorgangers waren al prachtige albums met lekker barbaarse black metal, maar op dit album kiest Vikernes voor een ietwat andere aanpak. De black metal is nog steeds rauw en kil , maar een nummer als opener Det Som En Gang Var klinkt bijvoorbeeld erg episch. Galmende keyboards verzorgen een naargeestige melodie die na herhaling een depressief sfeertje begint te scheppen en de nog altijd onovertroffen zang van Varg werkt hier alleen maar aan mee.
Het aantal riffs per nummer is niet zo groot, maar dat is geen enkel probleem, vooral omdat ze prima worden afgewisseld en op deze manier heerlijk in je hoofd blijven na golven.

Het titelnummer is een vrij lange , monotone en hierdoor dus vooral een zeer depressieve black metal track. Riffs die door je ziel snijden, het onmenselijke gekrijs en de primitieve drums zijn de belangrijkste elementen van dit nummer.
De derde song Inn I Slottet Fra Droemmen doet dan weer wat meer denken aan de opener en ook hier zijn enkele lead gitaar passages te ontdekken die voor welkome afwisseling zorgen. Een schitterend nummer dat na bijna 8 minuten rustig overschakelt op het naargeestige ambient / keyboard stuk Tomhet. Bekritiseerd door de fans van echte primitieve black metal, positief opgevangen door de ruimdenkenden.
Het nummer kabbelt rustig voort, kent veel herhaling en roept wederom een bijzondere sfeer op. Persoonlijk kan ik vele malen achter elkaar naar dit nummer luisteren, omdat zelfs in dit nummer alleen de essentie aanwezig is. In de hardere black metal nummers van Burzum zijn de essentie en simpliciteit belangrijke ingrediënten en ook in de keyboardstuk gaat men niet overdadig te werk.
Rustige , eenvoudige doch geniale melodieën worden afgewisseld met zachte zeer breekbare overgangen , zoals ook op de latere keyboard albums van Burzum, al past het stuk hier beter, omdat daar de afwisseling vaak ver te zoeken is.

Als conclusie kan ik stellen dat dit album mij keer op keer weet te raken, die pure rauwe essentie. Dat is toch een element van de black metal die we de afgelopen jaren nauwelijks meer tegenkomen.
Waarschijnlijk hebben de meeste black metal fans dit album al in huis, maar voor diegenen die het nog niet hebben, kan ik zeggen dat bij aankoop het zeker niet zal teleurstellen. Het blijft nog altijd voor de meesten eeuwige zonde dat Vikernes is verandert in een emotieloze nationaal socialist en de wereld niet langer bestookt met black metal. Aan alle goede dingen komt een eind en ook Burzum is na zijn arrestatie een stille dood gestorven..ondanks nog een aantal matige albums.

Tracklist
1. Det Som En Gang Var
2. Hvis Lyset Tar Oss
3. Inn I Slottet Fra Droemmen
4. Tomhet

Score: 84 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 13 februari 2004

Koop dit album in

Meer Burzum:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Burzum - Hvis Lyset Tar Oss
Reactie van Een_Metalfan op 14-02-2004 om 10:57u
Score: 100 / 100

goed interview, maar was die "fatale fout" van vikernes niet in 1993? toen heeft hij toch euronymus vermoord ...ach, tis een prachtig album!

Burzum - Hvis Lyset Tar Oss
Reactie van Wolfgard op 14-02-2004 om 13:38u

klein foutje..ik bedoelde eigenlijk te zeggen dat het album in 1992 was uitgebracht en in 1994 is uitgekomen zo dan en dit is een review geen interview :p Groet Wolfgard

Burzum - Hvis Lyset Tar Oss
Reactie van Een_Metalfan op 14-02-2004 om 15:44u
Score: 7 / 100

Dit is een cd wat sfeer bepalend is,verder is het weinig aan. Er zijn betere blackmetal bands.

Burzum - Hvis Lyset Tar Oss
Reactie van Een_Metalfan op 14-02-2004 om 16:00u

sorry voor de fout, kben nogal slaperig vandaag ... een interview zou wel prachtig zijn, nietwaar?

Burzum - Hvis Lyset Tar Oss
Reactie van Wolfgard op 14-02-2004 om 16:59u

was het maar waar, ik heb nog wel wat brandende vragen...maar ja..meneer Varg vindt metal niet arisch genoeg dus ik denk niet dat we dat ooit kunnen verwachten

Burzum - Hvis Lyset Tar Oss
Reactie van Een_Metalfan op 15-02-2004 om 10:08u
Score: 89 / 100

Burzum is misschien muzikaal gezien niet het meest onovertroffen, maar de simpele combinaties die Vikernes maakt zijn inderdaad geniaal en functioneel zelfs. Dit album is de klassieker, het eerste nummer is zowat het speciaalste blacknummer dat er is, en het laatste is het meest beangstigende muziekstuk dat ik ooit gehoord heb: geweldig dus. Qua sfeermuziek tipt er niemand aan Burzum. Uit die gevangenis!

Burzum - Hvis Lyset Tar Oss
Reactie van Wolfgard op 15-02-2004 om 15:11u

Nou nee, hij heeft de moord op een groot muzikant op z'n naam staan en daarvoor moet hij boeten. En als hij vrijkomt word hij waarschijnlijk toch neergeschoten of wat dan ook... immers, metal gaat hij nooit meer spelen, omdat de roots van bepaalde instrumenten niet arisch zijn (afrikaans bijvoorbeeld) hij vind metal gewoon niet arisch genoeg, erg kinderachtig en triest natuurlijk,..maar het is zijn keuze het was ook zijn keuze om z'n leven te verknallen... laten we blij zijn met wat voor gaafs hij heeft gemaakt

Burzum - Hvis Lyset Tar Oss
Reactie van Een_Metalfan op 20-02-2004 om 09:47u
Score: 90 / 100

Het beste album van BURZUM. Het nummer Det Som Engang Var doet elke keer weer kippevel in mijn nek verschijnen.

Burzum - Hvis Lyset Tar Oss
Reactie van arnold op 02-04-2004 om 19:36u
Score: 10 / 100

OKE het is vrij simpel allemaal,maar ik heb de plaat nog beter geluisterd het is moeilijk om er doorheen te bijten,maar DIT brengt je naar andere dimensies en duivelse depressieve gedachten,deze plaat is kippevel en vooral sfeerbepalend,vooral goed om de dagelijkse sleur en mensen te ontwijken.lekker een drankje er bij of een joinje erbij ,en wegdwalen maar.En dan kun je de volgende dag weer (vrolijk)naar werk of school gaan.

Burzum - Hvis Lyset Tar Oss
Reactie van Een_Metalfan op 22-04-2004 om 21:42u

Die Burzum banaan moet dood met zijn fascistische gedachten. http://kafka.antifa.net/ op deze site staat veel over die klootzak. Ik hoop dat hij brand en lijd in hell.

Burzum - Hvis Lyset Tar Oss
Reactie van Een_Metalfan op 09-09-2004 om 18:45u

Uw post bewijst dat Antifa-rotzakken totaal geen zak verstaan van Vargs ideologie. Op je site staat trouwens een heleboel onwaarheden over hem. Wat een onwetendheid.

Burzum - Hvis Lyset Tar Oss
Reactie van Hoofdbanger op 27-09-2004 om 14:01u

Antifa is hypocriet, en Burzum ook met zijn keyboardmuziek die hij nu maakt. Want keyboards zijn ook Japans en dus niet arisch.

Burzum - Hvis Lyset Tar Oss
Reactie van jonbonjovi op 21-12-2004 om 15:56u
Score: 89 / 100

geweldige plaat na "slippery when wet" een van de beste rockplaten van de laatse 20 jaar! Burzum rules!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Burzum - Hvis Lyset Tar Oss
Reactie van Warheart op 24-12-2004 om 15:09u

Burzum is inderdaad hypocriet met zijn instrumententheorie. Een keyboard is namelijk uitgevonden door een jood! Zijn muziek heerscht though.

Burzum - Hvis Lyset Tar Oss
Reactie van Een_Metalfan op 09-01-2005 om 16:33u

KOTSEN DOE IK VAN DEZE FASCIST!

Burzum - Hvis Lyset Tar Oss
Reactie van Mayhemic Demonlord op 06-06-2005 om 10:14u

Als toegewijd Mayhem-discipel wil ik slechts één ding zeggen, naar de cover van een Mayhem-bootleg getiteld 'Dawn of the Black Hearts': KILL BURZUM NOW!!!!

Burzum - Hvis Lyset Tar Oss
Reactie van Hvis op 27-01-2006 om 18:10u
Score: 100 / 100

Jullie zijn bijna allemaal hypocriet, jullie klagen dat hij Euronymus keelde, maar jullie willen hem zelf doden. En als jullie over zijn fascisme willen klagen, dat stel ik voor dat jullie je informeren erover. De term fascist past trouwens niet bij Varg, fascisme is zelfs niet racistisch, dumbasses

Burzum - Hvis Lyset Tar Oss
Reactie van ><><><>< op 02-08-2006 om 13:47u
Score: 100 / 100

julie zijn allemaal zakke! burzum heeft groot gelijk hoe verder je naar het zuiden gaat hoe achtyerbakser en valser de mensen worden!!!!! dat alle kakerlakke uitgeroeid moge worde!!!!!!!!!!!!!!!!

Burzum - Hvis Lyset Tar Oss
Reactie van Een Metalfan op 29-08-2006 om 14:59u

Zeer deprimerend, zulke mensen als jullie als kippen zien kakelen over het privé-leven van een man achter dit mooie werk. Oké hij heeft een legendarisch persoon binnen de metalscène vermoord om wat boeit me welke reden... Maar wat is er nu het interessantst? Luisteren naar muziek en ervan genieten of lopen zeiken over een of andere kerel en wat de gevolgen van zijn daden zijn, en weet ik veel wat nog allemaal.... Zulk talent kan heden tendage nog moeilijk geëvenaard worden, punt. En FUCK de achtergrond van deze persoon. Muziek om van te snoepen!

Burzum - Hvis Lyset Tar Oss
Reactie van A Castle So Crystal Clear op 02-09-2007 om 01:52u

Welk talent? Het vereist weinig talent om riffs tig keer te herhalen. De muziek boeit voor geen meter, maar het zal wel weer 'true' zijn hè.

Burzum - Hvis Lyset Tar Oss
Reactie van Een Metalfan op 24-05-2009 om 00:37u

Dat vereist inderdaad weinig talent, maar zie maar eens met zo weinig riffs zo'n sfeer te creëren en precies het juiste moment te vinden om de riffs af te wisselen. Dat heet óók talent. Maar ja, de beste stuurlui staan aan wal hè.

Burzum - Hvis Lyset Tar Oss
Reactie van Een Metalfan op 07-04-2010 om 15:06u

black metal idioten toch :)

Burzum - Hvis Lyset Tar Oss
Reactie van W. op 12-04-2011 om 18:12u
Score: 85 / 100

Vooral Det Som En Gang Var vind ik een erg sfeervol nummer. Zeker beter dan de volgende twee nummers, mijns inziens.

De ambienttrack Tomhet vind ik niet onaardig. Over het algemeen net een tikkeltje minder hypnotiserend en traag dan Filosofem en als je het mij vraagt ook net wat minder sterk. Na Filosofem en Belus is dit toch wel het album dat ik het meest draai.

Burzum - Hvis Lyset Tar Oss
Reactie van Droned op 17-04-2012 om 19:10u
Score: 90 / 100

Strak album, ik had niet gedacht na Filosofem nog iets van dezelfde aard binnen de Black Metal te vinden. Ik ben lang weg geweest van Metal, Burzum heeft me wat terug gebracht, samen met de DroneDoom van Boris. Dit omdat beide bands zo vernieuwend zijn. Ook deze plaat is lekker origineel. Jammer dat er zoveel hier zoveel onzin moet staan over zijn daden. Ook de racistische opmerkingen doen dit niet bepaald veel eer aan. De wereld is multicultureel geworden, de dag van vandaag moet je dat simpelweg accepteren, als dat er niet in gaat, wel...blijf dan in je kelder zitten, naar klassiekers luisteren. Maar blijf in die kelder, want er zijn al genoeg foute ideeën rond Black Metal, niet elke fan is een Breivik.