Enquête

Wat is vooralsnog jouw favoriete studio-album, dat in juni 2022 is uitgebracht?

Alestorm – Seventh Rum Of A Seventh Rum
Alexisonfire – Otherness
Artificial Brain – Artificial Brain
Bleed From Within – Shrine
Civil War – Invaders
Coheed And Cambria – Vaxis II: A Window Of The Waking Mind
Dinbethes – Balans
Dir En Grey – Phalaris
Hellevaerder – In De Nevel Van Afgunst
Jorn – Over The Horizon Radar
Kardashev – Liminal Rite
Khold – Svartsyn
Kreator – Hate Über Alles
Motionless In White – Scoring The End Of The World
Origin – Chaosmos
Porcupine Tree – Closure / Continuation
Saor – Origins
Satyricon – Satyricon And Munch
Seventh Wonder – The Testament
Soreption – Jord
Temple Of Void – Summoning The Slayer
White Ward – False Light
Wind Rose – Warfront
Wrang – De Vaendrig
een ander studio-album uit juni 2022

[ Uitslag | Enquêtes ]

  7 juli:
 • Idles
 • 8 juli:
 • Idles
 • 9 juli:
 • Grima, Ultar en Bloody Tyrant
 • Semblant, As I May, secret Rule en Structural
 • 10 juli:
 • Grima, Ultar en Bloody Tyrant
 • Steel Panther
 • Vltimas en Dauthuz
 • 12 juli:
 • Dropout Kings en Frontstreet
 • 13 juli:
 • Gojira, Alien Weaponry en Employed To Serve
Kalender
Vandaag jarig:
 • Darren Cesca (Deeds Of Flesh) - 42
 • Kaisa Jouhki (Battlelore) - 42
 • Ringo Starr (The Beatles) - 82
 • Synyster Gates (Avenged Sevenfold) - 41

Vandaag overleden:
 • Syd Barrett (Pink Floyd) - 2006
Review

Uriah Heep - Look At Yourself
Jaar van release: 1971
Label: Bronze Records
Uriah Heep - Look At Yourself
Uriah Heep was weer even in Nederland, voor uitverkochte optredens in de Lantaarn, Plato en de Boerderij. Daar presenteerde de band enkele songs van het in maart te verschijnen Wake The Sleeper, dat het eerste studio-album is in tien jaar tijd. Hoe de nieuwe songs klinken, kan ik je niet vertellen. Ik was namelijk te laat met het kopen van een kaartje en heb me dus maar vermaakt door Look At Yourself weer eens uit de kast te trekken.

Voor de jongere lezers is een introductie van Uriah Heep waarschijnlijk op zijn plaats. Elke metalfan heeft wel gehoord van Led Zeppelin, Deep Purple en Black Sabbath. Dit drietal wordt vaak aangeduid als de grondleggers van hard rock en heavy metal. Wat mij betreft mag Uriah Heep daar als vierde aan worden toegevoegd. In 1970, het jaar dat Black Sabbath debuteerde en Deep Purple doorbrak, liet ook Uriah Heep immers de muren al schudden en de haren wapperen. Luister maar eens naar Gypsy, de opener van het debuutalbum Very ‘Eavy... Very ‘Umble.

Toch geniet Uriah Heep een kleinere status, wellicht door de vele bezettingswisselingen of omdat de muziek een meer eclectisch karakter heeft met invloeden uit allerlei genres. Daardoor wordt de band soms onder de noemer progressieve rock gerangschikt. In de jaren zeventig kende Uriah Heep echter grote (en harde) successen. Met Easy Livin’ en Return To Fantasy scoort het gezelschap zelfs enkele hitsingles in Nederland. In Duitsland is het succes dankzij ballads als Lady In Black en Free Me nog vele malen groter.

Op het derde album Look At Yourself vindt Uriah Heep in 1971 de perfecte balans tussen harde rock en de progressieve neigingen. Het album opent ijzersterk met de stevige titelsong, die niet voor niets door Gamma Ray werd gecovered. Toetsenist Ken Hensley, destijds de belangrijkste songwriter van de band, domineert de opening van het nummer, terwijl het enige vaste bandlid Mick Box halverwege zijn visitekaartje afgeeft met een spetterende gitaarsolo. Tijdens de weergaloze climax steken de percussionisten van Osibisa (een groep Afro-rockers die in de jaren zeventig enkele hits scoorden) een paar helpende handen toe.

De magnum opus echter is het ruim tien minuten lange July Morning. Deze compositie doet qua opbouw enigszins denken aan Deep Purple’s Child In Time, mijn favoriete song ooit, en is bijna net zo fabuleus. Ook July Morning is door een metal-act gecovered, namelijk Axel Rudi Pell, en wederom tilt een gastoptreden de uitloop van het nummer naar eenzame hoogte. Ditmaal gaat het om Manfred Mann en zijn mellotron. Ik daag je uit om een meer enerverende keyboard-solo te vinden dan wat hij in de slotminuten van July Morning uit zijn instrument weet te persen.

De twee besproken songs zijn een vast onderdeel van de setlist van Uriah Heep. De overige vijf tracks op Look At Yourself halen dat torenhoge niveau net niet, maar zetten de meeste rock bands van tegenwoordig nog moeiteloos op hun plaats. Vooral die typische koortjes blijven een genot om naar te luisteren, zoals tijdens de break in Tears In My Eyes. De band perfectioneerde en populariseerde het gebruik van koortjes, in wat destijds voor heavy metal doorging, namelijk al enkele jaren voordat Queen op de voorgrond trad. Dat illustreert dat de invloed van Uriah Heep op latere hard rock en heavy metal bands niet mag worden onderschat.

Tracklist:
1. Look At Yourself
2. I Wanna Be Free
3. July Morning
4. Tears In My Eyes
5. Shadows Of Grief
6. What Should Be Done
7. Love Machine

Score: 97 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 25 januari 2008

Uriah Heep - Look At Yourself
Reactie van johnny op 25-01-2008 om 23:26u
Score: 9 / 100

In 1976 kreeg ik met sinterklaas de klassieke live dubble elpee uriah heep live.
Dit was een regelrechte klassieker en vooral de foto's binnenin met de ruige koppen maakte veel indruk op me (mijn oma vond het wat minder).

Maar toch heeft uriah heep nooit uit de schaduw van deep purple kunnen treden, dit komt volgens mij omdat denk ik dp uit 5 individuele solo artiesten bestond die zonder dp ook succesvol waren (gillan, whitesnake en rainbow).

ik heb uriah heep geregeld live gezien de laatste keer met vrienden op arrow en ik vond ze altijd goed terwijl mijn vrienden het niet zo kon boeien i.t.t. deep purple

ik hoop echter dat uh nog lang mag blijven bestaan en hun kwaliteit weten te continueren.

Uriah Heep - Look At Yourself
Reactie van Louis op 26-01-2008 om 15:21u
Score: 100 / 100

Toevallig kreeg ik de live 73 met sinterklaas in 1973. Een geweldige plaat. Look at yourself is inderdaad een even groot monument. Heep hoort zeker in het rijtje purple, black sabbath en zep thuis. Helaas kwamen ze net iets later aan het firnament waardoor de pers zoiets had van, nee niet nog eentje. Heep heeft altijd een slechte pers gehad. Heep heeft naast de bekende fantastische songs : Gypsy, July Morning, Stealin, The Wizard, Return to Fantasy, Look at Yourself, Easy Livin, Circle of Hands, en Rain, ook veel mindere nummers gemaakt. Misschien zijn de slechte pers en dat gemiddelde wel het probleem. Radio Veronica ( Harding en Adje Bouwman ) schatte de waarde van de Heep echter wel goed in en promootte de band in NL met als gevolg een fanatieke fanbase, tot op de dag van vandaag.
De huidige heep speelt misschien wel beter dan de classic line up. En met de nieuwe drummer is de energie van 1973 terug. Bezoekers van Heep het afgelopen weekend weten wat ik bedoel. Look at yourself...tjonge wat een geweld...en zoooooo goed!!
Heep on !!!

Uriah Heep - Look At Yourself
Reactie van Rinus op 27-01-2008 om 00:07u
Score: 80 / 100

Als ik bovenstaande reacties lees kom ik tot de volgende conclusie: In de 70 er jaren was sinterklaas altijd gul met het uitdelen van Uriah heep lp's
De platen met Byron bevallen mij het best.

Uriah Heep - Look At Yourself
Reactie van Old Mhb op 27-01-2008 om 17:23u
Score: 87 / 100

Dit werk van Heep kan me zeer boeien. Het latere niet meer. Ben wel benieuwd hoe ze klinken na 39 jaar.

Uriah Heep - Look At Yourself
Reactie van johnny op 28-01-2008 om 22:37u
Score: 9 / 100

Hallo Rinus,

Ha ha ha een juiste conclusie over sinterklaas maar het is wel waar.
Byron was ook de beste zanger maar helaas solo kon die ook geen potten breken (in tegenstelling tot Gillan)

Uriah Heep - Look At Yourself
Reactie van Rinus op 30-01-2008 om 22:35u

@ Johnny,

Mooie tijden die sinterklaastijd. Kreeg ook vaak de beste lp's
Zelf uitzoeken en de sint betaald wel.

Uriah Heep - Look At Yourself
Reactie van Hans Stellingwerf op 23-02-2008 om 15:38u
Score: 100 / 100

In die tijd was ik Heep en Byron-fan en inderdaad, deze band behoort in het rijtje Led Zeppelin, Black Sabbath en Deep Purple (laatstgenoemde vandaag de dag nog steeds kwaliteit van de allerhoogste plank !) Look At Yourself is de eerste Heep-toen-nog-LP, die ik had en er volgden al snel meer. Na het krantenwijk-geld rennen naar de platenwinkel en nog harder naar huis, waar deze platen grijsgedraaid werden. Een heerlijke tijd was dat....

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.