Enquête

Wat is jouw favoriete blackmetalgerelateerde song?

Bathory – A Fine Day To Die
Behemoth – Ov Fire And The Void
Burzum – Dunkelheit
Carach Angren – When Crows Tick On Windows
Celtic Frost – Circle Of The Tyrants
Cradle Of Filth – From The Cradle To Enslave
Darkthrone – Transilvanian Hunger
Deafheaven – Dream House
Deströyer 666 – I Am The Wargod
Dimmu Borgir – Progenies Of The Great Apocalypse
Dissection – Where Dead Angels Lie
Emperor – I Am The Black Wizards
Immortal – Withstand The Fall Of Time
Kvelertak – Mjød
Marduk – Panzer Division Marduk
Mayhem – Freezing Moon
Mercyful Fate – Satan's Fall
Primordial – Empire Falls
Samael – Baphomet's Throne
Satyricon – Mother North
Taake – Myr
Venom – Black Metal
Wiegedood – Ontzieling
Windir – Journey To The End
een andere blackmetalgerelateerde song, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    9 januari:
  • Hexis
  • Shadow Of Intent, Aversions Crown, Angelmaker, The Last Ten Seconds Of Life en Distant
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aaro Koponen (Nailed Coil) - 34
  • Dennis Dunaway (Alice Cooper) - 75
  • Fabian Merkt (Coronatus) - 39
  • Paul H. Landers (Rammstein) - 57

Vandaag overleden:
  • Matt Williamson (Power Of Omens) - 2006
  • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks) - 1984
Review

Axenstar - Perpetual Twilight
Jaar van release: 2002
Label: Arise Records
Axenstar - Perpetual Twilight
Axenstar is een nieuwe Heavy Metal band uit Zweden, die in 2001 ontstaan is uit Powerage, een band die slechts een Iron Maiden-cover en een demo op z'n naam had staan. Na de naamverandering namen de heren een demo op en kregen verscheidene aanbiedingen van labels, wat resulteerde in een contract met Arise. Nu is het debuutalbum van Axenstar uit, genaamd "Perpetual Twilight", en daar heb ik de afgelopen paar dagen naar geluisterd. Aanschouw mijn oordeel.

Axenstar speelt een vrij traditionele vorm van Heavy Metal, maar laat dikwijls stukken Power Metal horen. In de biografie las ik dat de band voor een aankomende Helloween-tribute het nummer "Twilight of the Gods" heeft opgenomen, en ik kan me goed voorstellen dat ze daarmee aardig dicht bij het origineel komen. Axenstar doet me namelijk herhaaldelijk aan Helloween denken.
De techniek van de instrumentalisten is dik in orde, maar bij deze muziek is de zangkwaliteit natuurlijk erg belangrijk. Zanger Magnus Eriksson heeft wel een aangename stem, maar hij doet er niet zo veel mee. De zang is namelijk een beetje aan de monotone kant (vooral als je het hele album luistert), doordat er niet veel toonvariatie in zit. Ook is zijn zang te laag ingemixt en verdrinkt hij daardoor vaak in de muur van geluid die de zware gitaren en vette bassdrum opwekken. Daarbij komt ook nog dat het nou niet bepaald de meest prikkelende zang is die ik gehoord heb. Was Magnus misschien verkouden tijdens de opnames of probeerde hij dit effect met opzet te creëren door een knijper op zijn neus te zetten?

De negen melodieuze composities die dit album vormen zijn niet origineel te noemen en Axenstar heeft behalve meer van hetzelfde niets bij te dragen aan het Heavy/Power Metal genre. Nu verwacht je misschien onderaan deze lap tekst een 5 of 5,5 aan te treffen, maar laat me je er dan aan herinneren dat er in een schijnbaar hopeloze situatie als deze nog één element is dat redding kan bieden, namelijk: songs van goede kwaliteit. Wat dat betreft heb ik wel iets positiefs te melden: op "Perpetual Twilight" staan nummers die lekker wegluisteren en zelfs een aantal melodieuze juweeltjes. 'Lekker wegluisteren' is natuurlijk een term die slaat op fijne achtergrondmuziek als je iets aan het doen bent en het grote deel van je aandacht niet voor het luisteren van muziek kan reserveren. Deze tracks zijn een beetje saai, maar ook weer niet storend.
Enkele nummers die wel je aandacht verdienen zijn "All I Could Ever Be" (lekker stevig up-tempo begin van het album, niks geen voorspelbare symfonische intro!), "The Cross We Bear" (catchy), "Scars" (een heerlijke meezinger en mijn favoriet van dit album) en "New Revelations", wat gewoon een boeiende, veelzijdige compositie is.

Ondanks de nodige tekortkomingen heb ik best genoten van dit schijfje. Er staan een aantal leuke tracks op met meeslepende melodieën. Het mag echter wel duidelijk zijn dat dit niet echt een relevante release is; meer iets voor echte Heavy Metal die-hards die er geen genoeg van krijgen en onoriginaliteit niet als een obstakel zien. Hopelijk geeft Axenstar met de volgende release wat meer een eigen draai aan de stijl en ik raad Magnus Eriksson aan eens flink te gaan stomen, of een ui naast zijn bed te leggen.

Tracklist:
1. All I Could Ever Be
2. The Cross We Bear
3. King of Tragedy
4. Scars
5. Enchantment
6. New Revelations
7. Secrets Revealed
8. Confess Thy Sins
9. Perpetual Twilight

Score: 72 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 14 oktober 2002

Meer Axenstar:

Axenstar - Perpetual Twilight
Reactie van Wolfgard op 16-10-2002 om 09:54u
Score: 70 / 100

muziek zit inderdaad goed in elkaar. Alleen die zang... Helemaal mee eens met deze review

Axenstar - Perpetual Twilight
Reactie van Wolfgard op 10-12-2003 om 15:53u
Score: 70 / 100

Ik heb nu ook het tweede album...en die is werkelijk uitstekend...de zang is er stukken op vooruit gegaan...muzikaal zit alles veel beter in elkaar... klasse power metal!

Axenstar - Perpetual Twilight
Reactie van Sner op 02-06-2004 om 15:05u
Score: 82 / 100

Hmm ik vind deze review wel erg kritisch. Ik vind deze cd zeker wel een aanrader. Heerlijke melodieuze en catchy nummers, een beetje a la Sonata Arctica, maar dan van mindere kwaliteit. De zang is inderdaad niet optimaal, maar het heeft ook wel wat. All I could ever be is echt een topnummer waarvan je het refrein gegarandeerd gaat meezingen na een paar keer. The cross we bear is inderdaad catchy en ook dat refrein zing je binnen no time mee. Hetzelfde geldt weer voor scars. King of tragedy is een vrij standaard nummer, maar zeker wel aangenaam om naar de luisteren. Enchantment is een mooi luisternummer, waar de zang ongeveer zijn ''hoogtepunt'' op de cd bereikt. New revelations is ook een prettig nummer om naar te luisteren. Secrets Reveiled is echt een tussennummer, die door menig luisteraar geskipt zal worden hehe. Confess thy sins heeft weer een lekker meezingrefrein, maar van perpetual twilight komt je niet in hogere sferen terecht. Deze cd zit bij mij echter al een tijdje in mn discman en cdspeler en ik geniet er nog steeds van. Vooral fans van catchy metalmuziek als Sonata Arctica zullen de cd wel waarderen, ook al is de zang niet super en doet de cd soms vrij eentonig aan. Maar goed, ik denk dat de schrijver van de review hier maar eens een ui uit zn oren moet halen.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.