Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-01-2021

Axenstar - Aftermath
Jaar van release: 2011
Label: IceWarrior Records
Axenstar - Aftermath
De powermetal van het Zweedse Axenstar heeft nooit echt veel potten weten te breken, ook al vond ik albums als Far From Heaven en The Final Requiem eigenlijk best goed te pruimen. Zanger Magnus Winterwild beschikt niet over het beste stemgeluid, maar wist wel goed waar zijn grenzen lagen, waardoor zijn ietwat monotone zang nog behoorlijk aangenaam klonk. Na The Final Requiem is het echter vijf jaar stil geweest rond de band. Hoewel het nieuwe album Aftermath al een tijd klaar was, heeft het namelijk een hele periode geduurd voordat Axenstar een label bereid vond om het album uit te brengen.

Meestal is dat een teken aan de wand. Helaas moet ik inderdaad concluderen dat Aftermath op alle fronten een flinke stap achteruit is ten opzichte van de ook al niet geniale, maar desondanks lekker klinkende voorgangers. Zo begint het album al met een valse start, aangezien opener Dogs Of War een nummer van zeer bedenkelijk niveau is. Winterwild is er qua vocale prestaties een stuk op achteruit gegaan en heeft een zeer beperkt, nasaal stemgeluid, maar nog verontrustender is de matige compositie. Daar waar Axenstar normaliter uitstekende nummers met lekker in het gehoor liggende melodielijnen wist te produceren, is deze opener behoorlijk mat.

Gelukkig stijgt het niveau hierna een beetje. Het opzwepende The Escape kent bijvoorbeeld een lekker refrein. De band is sowieso meer op dreef bij de wat snellere en gedreven nummers, zoals Tears Of The Sun, het titelnummer en The New Breed. Stuk voor stuk aardig klinkende nummers, die echter tegelijkertijd nergens écht indruk weten te maken. Bovendien begint de zang me na iedere luisterbeurt meer te irriteren, omdat Winterwild af en toe echt flink uit de bocht schiet.

Al met al kan ik alleen maar concluderen dat Axenstar met Aftermath een behoorlijk wisselvallig album heeft afgeleverd, dat hier en daar nog wel een paar aardige momenten bevat, maar in grote lijnen toch echt te onopvallend is om veel potten te doen breken. Zelfs voor fervente powermetalfanaten geldt dus het devies “eerst luisteren voor aanschaf”. Ik heb intussen zo’n vermoeden dat dit het laatste is dat we van deze band gaan horen.

Tracklist:
1. Dogs Of War
2. The Escape
3. Tears Of The Sun
4. Agony
5. Aftermath
6. The New Breed
7. Dead Kingdom
8. Until Your Dying Breath
9. Signs Of A Lie
10. Forever The Pain
11. Bad Blood (Bonus Track)

Score: 65 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 15 augustus 2011

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Axenstar - Aftermath
Reactie van Erwin op 15-08-2011 om 18:35u

Ik vind de eerste twee albums van Axenstar het sterkst, daarna is het steeds minder geworden. De melodielijnen en aanstekelijke refreinen waren altijd de sterke punten van het werk van Axenstar en dat is op dit album duidelijk in mindere mate aanwezig. Nergens een Far from Heaven of Blackout te vinden. Kortom: ik ben het eens met deze review.