Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Nemesea - Mana
Jaar van release: 2004
Label: Ebony Tears
Nemesea - Mana
Wat erg opvalt aan de gothicmetalscène in Nederland, is dat je op elk concert dezelfde gezichten ziet. Een vaste groep fans van het genre reist heel de Benelux af om elk concert te zien van hun favorieten. Zo heb ik mensen ontmoet die al 26 keer After Forever hebben zien optreden, die toe zijn aan hun 36ste The Gathering concert, al 42 keer in het publiek hebben gestaan bij Within Temptation en ook nieuwe bands als Imperia en dit Nemesea al minstens een paar keer live hebben bewonderd. Je moet toegeven, in de meeste andere metalstormingen vind je zo’n een fanatiek publiek niet terug die er maar geen genoeg van kan krijgen. Dat fanatieke publiek ligt ook al een heel jaar uit te kijken naar het debuut van de nieuwe rijzende ster Nemesea uit Groningen.

Op dit debuut krijgen we melodieuze en sfeervolle gothic metal voorgeschoteld. Een gothicmetalband, eerlijk is eerlijk, is erg afhankelijk van de uitstraling en van het zangtalent van de zangeres. Een middelmatige zangeres zorgt ervoor dat een band nooit commercieel en artistiek echt zal doorbreken. Gelukkig heeft Nemesea een goede en potentievolle dame achter de micro staan. Manda Ophuis is de naam. Manda steelt af en toe de show maar de nummers zijn niet echt puur zanggericht. De vijf muzikanten krijgen ook nog meer dan genoeg de ruimte om sfeer in de nummers te krijgen en nog moeilijker, om de sfeer er in te houden. Het album opent lekker bombastisch met ‘Threefold Law’ waarin de koortjes mezelf eventjes aan Therion doen denken. Een goed begin is het halve werk. Na nog enkele aangename nummers zakt het tempo echter in en wordt de muziek veel rustiger. Mooi, tot zeer mooi, maar ik heb toch het gevoel dat ik iets mis. De opwinding is er voor mij grotendeels weg en het album schiet niet echt meer in gang.

Voor een debuut is dit een meer dan degelijk schijfje en dit is zeker een grote stap voorwaarts voor de groepsleden. De potentie is meer dan aanwezig en ze hebben werkelijk alles gegeven om van dit debuut iets aangenaams te maken. De volgende keer graag nog wat sterker, meer opwindend, gevarieerder en wat meer ballen. Een goede subtopper, maar aan het professionele van After Forever, het emotionele van The Gathering, het speelse van Leaves’ Eyes en het geile van Imperia kunnen ze nog niet tippen. Op naar een eigen geluid!

Tracklist:
1. Nemesis (intro)
2. Threefold Law
3. Empress
4. Angel in the Dark
Mortalitas
5. Part I - The Taker
6. Part II - Dies Irae
7. Part III - Moriendum Tibi Est
8. Part IV - From Beneath You It Devours
9. Lucifer
10. Disclosure
11. Beyond Evil
12. Cry

Score: 70 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 5 november 2004

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Nemesea - Mana
Reactie van jonas op 31-12-2004 om 11:22u
Score: 75 / 100

ik vind het album niet bepaald denderent maar denk wel dat we in de toekomst nog enkele klasse albums zullen tegenkomen

Nemesea - Mana
Reactie van Kevin op 10-03-2005 om 14:42u
Score: 100 / 100

Dit album is gewoon geweldig! Het album is zeer afwisselend en heeft zen eigen prachtige sfeer. Dit album is een echte aanrader voor alle fans van zen genre. Ik ben er gewoon verslaafd aan. Een Aanrader

Nemesea - Mana
Reactie van KISKE op 29-03-2005 om 18:16u
Score: 95 / 100

Dit is een topalbum. Hier kunnen bands als After Forever, within temptation en in mindere mate Autumn nog een puntje aan zuigen!!!

Nemesea - Mana
Reactie van Eline op 03-07-2009 om 10:52u
Score: 93 / 100

Een mooi album. Vanaf de eerste noot die ik hoorde was ik verslaafd.
Ik hoop ze gauw (en vaak nog) nog live te zien. Maar eerst zoek ik nog een plek waar ik dit album kan kopen.