Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Nemesea - Uprise
Jaar van release: 2016
Label: Napalm Records
Nemesea - Uprise
Het Groningse Nemesea heeft zich in meer dan tien jaar tijd ontwikkeld van symfonische gothicmetalband tot een alternatieve rockgroep waarin popinvloeden een steeds grotere rol spelen. Het debuut Mana (2004) klinkt derhalve wezenlijk anders dan de vierde full-length Uprise, hetgeen een deel van de fans van het eerste uur zal teleurstellen, maar tegelijkertijd veel nieuwe liefhebbers zal verblijden.

Het nieuwe album bevat geen enkel spoor meer van metal en is vooral toegankelijk te noemen. Bij het lichtere nieuwe materiaal moet je bijvoorbeeld denken aan Anneke van Giersbergen (ten tijde van Drive), Snow Patrol, Kelly Clarkson, Kensington en Coldplay. De keyboardmelodie in Time To Make It herinnert aan Narcotic van Liquido.

De tien compacte songs zitten uitstekend in elkaar en blijven makkelijk hangen. Variatie in tempo is er voldoende. Aan de snelle kant staan bijvoorbeeld het swingende Canít Believe It (met passende who-oh-oh-achtergrondvocalen), het zeer energieke Get Out en het rockende Hear Me. Aan de andere zijde bevinden zich het ingetogen Let It Burn en het prachtige Snow Patrol-achtige Light Up The Sky. Geen enkele track valt uit de toon. Veel verrassingen zijn er niet, al bevat Bones een zeer geslaagde, instrumentale middensectie met didgeridoo en een proggy keyboardmelodie.

De synthesizerpartijen nemen veelal het voortouw, al is daar in het prima, riffgedreven Hear Me nog geen sprake van. De sterke opener kent een uitstekende opvolging middels het prachtige Twilight, dat een ingetogen couplet en een krachtig refrein heeft. Het hoogtepunt van het album komt met Forever, waarin zangeres Manda Ophuis uitblinkt met haar mooie, emotionele zang. Ook is hier de achtergrondzang van de heren te horen, die op meerdere momenten terugkeert op het album en een versterkende factor is.

Manda levert een prima prestatie middels haar zanglijnen en teksten die veelal memorabel zijn. Let It Burn nestelt zich bijvoorbeeld al snel in je hoofd. De teksten gaan veelal over het verleden achter je laten (gitarist/componist HJ en Manda hebben vorig jaar hun relatie verbroken), veranderen en met vertrouwen de toekomst tegemoet gaan. De songs ademen verschillende emoties, maar aan het einde van de rit overheerst een positief gevoel, alsof ze je kracht geven. De beheerste melodieŽn en veelvuldige harmonieŽn zijn catchy.

Uprise is een zeer verzorgd, verslavend, alternative rockalbum met een positieve vibe. Aan elk detail lijkt aandacht te zijn besteed. Van de nagenoeg perfecte productie die voldoende ruimte voor emotie openlaat tot de gelaagdheid in de songs. Wederom een prima plaat van Nemesea, dat definitief afscheid genomen lijkt te hebben van het metal-verleden. Dat zal voor bepaalde fans een teleurstelling zijn, maar het opent tegelijkertijd deuren voor nieuwkomers.

Tracklist:
1. Hear me
2. Twilight
3. Forever
4. Let It Burn
5. Time To Make It
6. Can't Believe It
7. Light Up The Sky
8. Get Out
9. Bones
10. Hold On
11. The Way I Feel (Acoustic version) (bonustrack)
12. Broken (Orchestral version) (bonustrack)
13. If You Could (Acoustic version) (bonustrack)
14. No More (Alternate version) (bonustrack)

Score: 82 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 27 april 2016

Koop dit album in

Meer Nemesea:

[ Terug naar de Album Reviews ]