Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Delain en Nemesea
Op 29 januari 2010 in WATT, Rotterdam
Een review door Patrick
Foto's door Tonnie
Afgelopen jaar heeft Delain behoorlijk aan de weg getimmerd. Ten eerste verscheen het tweede studio album April Rain en ten tweede heeft de band ook een aardige live reputatie opgebouwd. Zo toerde Delain in 2009 onder andere met Kamelot en Sonata Arctica en speelde de band op een groot aantal festivals. De show in WATT Rotterdam is de eerste van 2010 en om dat te vieren pakt de band uit met een extra lange setlist en een klein gastoptreden. Dat Delain het afgelopen jaar flink aan populariteit heeft gewonnen is goed te zien bij aankomst bij de WATT, want er staat al een lange rij voor de deur. Het Groningse Nemesea heeft deze koude januari avond de eer om het publiek op te warmen voor de eerste Delain show van 2010.

Nemesea begon in 2002 als een gothic metalband en bracht in 2004 het album Mana uit. In 2006 was het de eerste band die op SellaBand de $ 50.000,- grens passeerde. Dit SellaBand avontuur resulteerde in het in 2007 uitgeven album In Control. Dit album betekende ook een steilwisseling waarbij de band het gothic metal imago achter zich liet en zich meer als rockband profileert. Nemesea verrast het Rotterdamse publiek deze avond met een nieuw nummer Caught In The Middle, wat erg lekker klinkt en waarbij vooral Manda Ophuis laat horen dat ze een prima zangeres is. De nadruk ligt deze avond echter voornamelijk op het actuele album In Control. Hiervan komen onder andere Like The Air, No More en In Control voorbij.

Nemesea @ WATT, Rotterdam, 29-1-2010

Van Mana wordt alleen Angel In The Dark gespeeld dat in een nieuw jasje is gegoten, waardoor het meer past bij de huidige steil van Nemesea. Persoonlijk vind ik het wel jammer want ik had best nog wel even de 'oude Nemesea' willen horen. De band laat een professionele indruk achter en hoewel het niet veel meer te maken heeft met metal, valt er voor de ruimdenkende metalfan in ieder geval genoeg te genieten. Zelfs als de band er een cover van The Prodigy tegenaan gooit in de vorm van No Good (Start The Dance).

Nemesea @ WATT, Rotterdam, 29-1-2010

Even na negenen is het tijd voor Delain. Na een sfeervolle drumintro begint de band de avond stevig met Go Away gevolgt door Invidia van het April Rain album. Het is lekker in druk in de WATT en het publiek reageert enthousiast. Een deel van het publiek is zelfs zo enthousiast dat er een behoorlijke pit ontstaat. Heel stoer!?. Al kan ik me er bij een nummer als Stay Forever weinig bij voorstellen, maar goed. Delain brengt deze avond een leuke mix van nummers van Lucidity. en April Rain. Charlotte Wessels is deze avond goed bij stem. Ook Ewout Pieters laat zien dat hij een waardige opvolger is van Ronald Landa. Hij heeft een goeie podiumpresentatie en weet contact te maken met het publiek. Bovendien is ook zijn zang goed.

Delain @ WATT, Rotterdam, 29-1-2010

De band lijkt van plan om Come Closer de bonustrack van het April Rain album te spelen maar doordat Martijn Westerholt problemen heeft met zijn keyboard kan dit nummer niet worden gespeeld. In de plaats daarvan wordt The Gathering ingezet waarbij het publiek enthousiast meespringt en waarbij om de stemming te verhogen nog wat papiersnippers de zaal in worden geblazen. Na ongeveer een uur speeltijd kondigt Charlotte Wessels tot mijn verbazing al het laatste nummer aan. Dit lijkt mij aan de vroege kant aangezien de band op haar website een extra lange set en een gastoptreden heeft beloofd. Wie de gast is wordt echter snel duidelijk. Het blijkt niemand minder dan George Oosthoek te zijn die de grunts op Silhoute Of A Danser komt verzorgen. Het blijft geweldig om George live aan het werk te zien en ook dit keer stelt hij niet teleur.

Delain @ WATT, Rotterdam, 29-1-2010

Na het obligate we want more komt de band natuurlijk nog terug voor een toegift. De band vervolgt verrassend met Nothings Left. Nadat achtereenvolgens nog Sleepwalkers Dream, Virtue And Vice en Control The Storm zijn gespeeld is het echt tijd voor het laatste nummer. Met Pristine waarbij wederom George meedoet, zegt Delain het Rotterdamse publiek vaarwel. Een goed begin van 2010 voor Delain en het zal met niet verbazen als de band in 2010 nog meer aan populariteit zal winnen. In maart staat in ieder geval een tour door Engeland op programma.

Delain @ WATT, Rotterdam, 29-1-2010

Setlist Delain:
1. Go Away
2. Invidia
3. Frozen
4. April Rain
5. Stay Forever
6. Sever
7. I'll Reach You
8. A Day For Ghosts
9. The Gathering
10. Shattered
11. Silhouette Of A Dancer

Toegift:
12.Nothing Left
13. Sleepwalkers Dream
14. Virtue And Vice
15. Control The Storm
16. Pristine

Delain @ WATT, Rotterdam, 29-1-2010

Klik op de foto's voor grotere versies

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van Fred op 08-02-2010 om 12:44u


Ik begrijp niet dat deze muziek nog METAL wordt genoemd.. Dat is het m.i. niet... Die hoge sopranen vocalen stroken absoluut niet met Metal muziek... Maar ja, smaken en ideeen verschillen... Keep it true

Reactie van Remco op 10-02-2010 om 23:58u


Ach ja je kan ook ouderwets in hokjes denken he....

Reactie van fred op 11-02-2010 om 12:46u


Heeft niets met hokjesgeest te maken... Alleen met smaak, niet meer/niet minder..