Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Flowing Tears en Nemesea
Op 27 februari 2005 in 013, Tilburg
Een review door Kristof
Terwijl menig normaal mens zijn zaterdagavondkater uitziekt, gingen enkele doorzetters op zondagmiddag luisteren naar de gothic combinatie Nemesea en Flowing Tears in de kleine zaal van poptempel 013.

Nemesea is de nieuwste Nederlandse gothicmetalhype die overal optredens weet te versieren. De heren en dame spelen typische symfonische gothicmetal met veel pathos. Ze stellen gedurende drie kwartier hun goede debuut ‘Mana’ voor, aangevuld met een sublieme coverversie van ‘Strange Machines’ van The Gathering. Het eigen werk klinkt live krachtiger en emotioneler dan op het album en ze weten allen goed met wat ze bezig zijn. Persoonlijk heb ik het nog altijd moeilijk om lang naar dit soort muziek te luisteren maar ik kan niet ontkennen dat Nemesea heel goed bezig is. Pluspunten voor de lichtshow en instrumentale prog-achtige stukjes, minpunten voor het overdreven gebruik van ventilators en de homo-achtige paarse kledij van de mannelijke bandleden.

Flowing Tears heeft al meer dan één keer in Nederland opgetreden, maar echt scoren hebben ze nooit gedaan. De groep, waarvan twee oprichtende leden omgekomen zijn in een tragisch ongeval, zit duidelijk in een creatieve fase. In tegenstelling tot vele hoge zingende collega’s zingt zangeres Helen Vogt een stuk lager en trakteert ze ons zelfs af en toe op gruntzang! Flowing Tears heeft al een zestal cd’s op de markt gegooid maar de nadruk in deze set ligt toch op de laatste twee albums. Zo komt er bijvoorbeeld ‘Unspoken’, ‘Pitch Black Water’, ‘Virago’ en ‘Serpentine’ voorbij. De Duitsers, gerugsteund door een uitstekend geluid en dito lichtshow, zetten een aardige set neer. Pluspunten voor de hartelijke en zeer sympathieke presentatie van Helen, minpunten voor het vreselijke irritante posergedrag van gitarist Benjamin Buss én het ontbreken van een live keyboardspeler.

Liefhebbers van het genre hebben een fantastische middag beleeft, toevallige passanten vonden het geboden ietwat te saai en te veel eenheidsworst. Conclusie 1: Nemesea moet niet onder doen voor Epica en Autumn. Conclusie 2: Flowing Tears brengt iets extra toe aan het gothicgenre: rockende nummers, af en toe stoere grunt en eindelijk eens een wat meer mollige zangeres. Nog nooit van Flowing Tears gehoord en toch geïnteresseerd geraakt na het lezen van deze bespreking? Beluister dan eens het album ‘Razorbliss’.

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van hendrik j van Nemesea op 01-03-2005 om 11:39u


Graag wilde ik even reageren op de heer Kristoff (eigenlijk doe ik dat nooit maar ok). Als de heer K. denkt dat wij in paarse kledij op het podium staan is kleurenblind waarschijnlijk heer's afwijking. Nee, Nemesea houd het liever bij zwarte kleding. Het is dus het licht wat ervoor zorgt dat er kleur verschil ontstaat. Verder, dank voor de positieve woorden. Hendrik J. de Jong Nemesea

Reactie van alex op 01-03-2005 om 12:01u


Lekker belangrijk om op te noemen wat voor kleur kleding de mannen dragen. En er dan nog zo vreselijk naast zitten ook. Wat een afgang. Hadden ze stoere leren kleding moeten dragen ofzo. Ik zie namelijk vaak homo-mannen met leren kleding. Nog effe en je kan niks meer dragen .

Reactie van op 01-03-2005 om 18:28u


belachelijke recensie..totaal niet gericht op de muziek

Reactie van op 01-03-2005 om 22:46u


leer eens schrijven!!! deze recentie slaat op niks!

Reactie van Kristof op 02-03-2005 om 14:13u


Mijn recht van antwoord: Ik vind dat de presentatie en kleurgebruik van een groep tijdens live concerten zeker wel hoort tot het grotere geheel. Metalconcerten draaien niet alleen rond de muziek maar ook om de houding, spelvreugde (of soms spelverdriet) en de sfeer die de groep schept. Persoonlijk vind ik Nemesea een heel professionele groep maar ik vind het geheel er visueel iets te zoetsappig uitzien. Dat is mijn persoonlijke mening. Mijn recensie is kort maar dat ik het helemaal niet over muziek heb, klopt niet. Je krijgt een idee van de nummers die beide groepen ten gehore brachten en ik vermeld kort hoe de set gebracht werd. Maar laat je aub niet ergeren door mijn recensie en bezoek gewoon de websites eens van deze uitstekende groepen (in het genre).

Reactie van Simon op 03-03-2005 om 12:09u


'k vond het wel een geslaagd middagje. Ik kwam voor Nemesea. Nemesea heeft (mij) nog nooit teleurgesteld, maar ik moet zeggen dat het optreden een week eerder in W2 wat magischer was, wellicht door de geluidsproblemen in 013. Live valt vooral het spel van basgitarist Sonny erg op, veel meer dan op de plaat, en dat samen met de indrukwekkende, hoge zang (hemels maar nooit zweverig) van Manda (geweldige uitstraling, echt een natuurtalent) en mooi contrast vormt. Met het instrumentale 'Moriendum Tibi Est' laat de band zien dat de muzikanten niet alleen maar het begeleidingsbandje van de zangeres vormen en 'Strange Machines' was een voortreffelijke tribute aan de grote inspirator. Voor wat het gebruik van de ventilators betreft, tja, het haar van Hendrik Jan is daar nu eigenlijk wel iets te kort voor. Flowing Tears kende ik alleen van een aantal niet zo enthousiaste recensies, dus ik was wel benieuwd. De zang, toch het belangrijkste instrument, was inderdaad wel een stuk aardser dan van Nemesea, maar zeer genietbaar (Autumn is ook geweldig) en zangeres Helen is zeker wel sympathiek, maar ik ben nog niet echt geraakt door Flowing Tears. conclusie: Met Flowing Tears als voorprogramma van Nemesea had deze middag helemaal super geweest.

Reactie van Hendrik J. van Nemesea op 04-03-2005 om 16:21u


Hierbij wil ik gaarne de discussie mee afsluiten. IK vind het geen slechte recensie, absoluut niet. En Kristof heeft gelijk over het feit dat show en presentatie bij de show hoort en min even belangrijk is dan de muziek. Ik liet alleen maar even een reactie achter vanwege de benoeming homo-achtige paarse kledij. Homo-achtig zijn we niet (en ook al was het wel zo wat dan nog....) en paarse kleding dragen we niet. Case closed! Groeten Hendrik J. Nemesea No hard feelings... Latersssssss

Reactie van Jacky op 07-04-2012 om 08:28u


Beide gebruiken maar wel eslpgitst. Klop je eiwitten em wat suiker stijf. in een andere kom slagroom. In een derde de eiwitten en doe bij alle wat suiker zodat het beter stijf wordt. Bij de dooiers bvb vanille toevoegen of een ander smaakje. Vouw alles door elkaar en vrias het zsm in! Zwaardere zaken als amarenen e.d. tijdens het laatste vouwwerk toevoegen!!!!!!!