Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-04-2021

Interview: Nemesea
Met Sonny Onderwater
Door Kristof
Geplaatst in januari 2005

Nederland heeft er een nieuwe gothic metal sensatie bij. Nadat eerder After Forever, Within Temptation, Epica en Autumn doorbraken is het nu de beurt aan het erg gemotiveerde Groningse Nemesea. Het ging allemaal zeer snel met deze zeskoppige groep: het debuut 'Mana' kreeg internationaal goede kritieken en ze speelden meermaals in het voorprogramma van After Forever. Onder het motto beter laat dan nooit, kan je hier een interview lezen met bassist Sonny Onderwater.

Hej. Alles goed?

Zeker, alles is goed.

Ik ging jullie normaal interviewen in Stekene op de Mindview Metal Conventie maar ik kwam te laat en jullie waren al richting huis vertrokken. Was het leuk in Stekene en hoe verliep de akoestische set?

Ja, goed. Het was voor ons een beetje spannend aangezien dit de eerste keer was dat we onze nummers akoestisch gingen spelen. De cd was ook nog niet uit, dus het is dan even afwachten hoe het publiek daar op zou reageren, maar het ging prima.

Jullie komen bij wijze van spreke net om de hoek kijken in de muziekwereld. Kan je in het kort de belangrijkste feiten in de ontstaansgeschiedenis van Nemesea nog eens uit de doeken doen?

Manda en Hendrik J kwamen elkaar tegen op het Conservatorium te Groningen en wilden dolgraag een band beginnen. Dit was in september 2002. Ze delen wel dezelfde smaak en passie voor muziek. Nadat het duidelijk was geworden wat voor soort band/muziek het moest worden zijn de overige muzikanten erbij gezocht. We zijn toen gaan repeteren en vrij snel eigen nummers gaan schrijven. Ons eerste optreden was meteen als support van After Forever, dat was in april 2003. Die vroegen ons daarna mee als vaste support en sindsdien hebben we al redelijk wat optredens met hun gedaan. In maart/mei 2004 zijn we begonnen met het opnemen van onze debuut cd 'Mana' die op 16 november 2004 uit is gekomen.

In jullie nummers staat de zang niet altijd centraal en krijgt de muziek ook de kans om zich te ontplooien. Bewuste keuze?

Op zich wel, hoewel ik vind dat de zang toch wel degelijk de hoofdrol heeft en terecht. Een muzikaal/instrumentaal uitstapje hier en daar moet kunnen.

Er zijn staan veel rustige liedjes op het album, waarom niet wat meer 'metal'?

Ik vind het aantal 'rustige liedjes' wel mee vallen maar dat is ook maar net wat je gewend bent volgens mij. We houden van contrast in muziek en daarin speelt dynamiek een grote rol. Constant gebeuk/gedreun, daar word je moe van, van constante rust ook, dus... wij willen beide.

De Mortalitas-nummers vind ik wel interessant, kan je wat meer uitleg geven over die teksten?

Is een soort en met "mini' concept idee. Het verhaal gaat over een jongen die (voor hem onverwacht) moet sterven. In deel I ('The Taker') komt de dood hem halen. In deel II ('Dies Irea') dringt het tot de jongen door wat hem te wachten staat. Het (treurige) besef dat hij zal sterven. In deel III ('Moriendum Tibi Est') volgt er toch verzet tegen de dood, het gevecht om leven en dood wordt hierin instrumentaal uitgebeeld. In deel IV ('From Beneath You It Devours') heeft de jongen toch verloren zoals als iedere sterveling het uiteindelijk zal verliezen. Jarenlang nemen de mensen van moeder aarde en als de tijd daar is , wordt het lichaam opgenomen door moeder aarde. Dat is eigenlijk waar het vierluik over gaat.

En zeg eens iets kort over de teksten en thematiek van de overige nummers?

Het zijn korte verhalen op zich. Het gaat over (vaak) hedendaagse onderwerpen die op een "verhalende" manier worden verteld zoals bijvoorbeeld de ware aard achter het "masker" dat vele mensen dragen (' Beyond Evil') of posities/situaties waar mensen in zitten zonder uitzicht op een goede toekomst. ('Angel in the Dark')

Waarom is er gekozen voor de albumtitel 'Mana'?

Mana staat onder andere voor goddelijke kracht. Past wat ons betreft perfect bij de bandnaam Nemesea.

Hoe kijk je terug op het Metalbash verhaal?

Prima, leuke bands, goed georganiseerd, we hebben goed gespeeld en waren vereerd om als invaller mee te doen.

Wat was jullie beste en meest plezante optreden tot nu toe?

Oosterpoort/Groningen met After Forever en Flowing Tears.

Spelen jullie nog steeds covers van After Forever en Nightwish? Is het niet raar om zo'n recente nummers van 'nieuwe' bands te spelen?

Tot nu toe speelden we inderdaad covers "erbij" van die bands maar we zijn nu bezig met wat "nieuwe" (oude) nummers en gaan binnenkort een keuze maken wat we vast in de set gaan spelen.

Jullie hebben getekend bij Ebony Tears. Waarom?

Als je een aanbieding krijgt van een label, terwijl je eigenlijk nog nooit een optreden hebt gedaan, is dat natuurlijk bijzonder. Op dat moment was de keuze: of via Ebony Tears of in eigen beheer. We hebben (gelukkig) voor het eerste gekozen.

Ik ben bekend met elke band op jullie platenmaatschappij. Kan je wat commentaar geven op de volgende bands: Greyswan? To Elysium? The Wounded?

Geen mening ,ik ken ze namelijk niet goed genoeg.

Hoe denk jij dat jullie zangeres zal evolueren naar de toekomst in?

Ze wordt/is een van de beste zangeressen in het genre en ze zal nog veel beter worden. Geldt ook voor de band trouwens, (ik hoop dat ik nu niet al te arrogant overkom, maar zo voelt het gewoon).

Zal het nu immens populaire gothicmetal genre eens niet instorten?

Wie weet, ik kan er niets over zeggen. Wat ik wel weet is dat de "betere" bands altijd zullen blijven. Het werkt als volgt: schrijf je echt goede muziek dan zullen mensen dat altijd oppikken.

Jij krijgt het laatste woord.

Ik hoop dat de mensen genieten van onze debuut cd. We hebben er hard aan gewerkt om er een waardig debuut van te maken. Live klinkt Nemesea nog beter dus kom vooral naar een optreden kijken en luisteren.We hopen dat we de kans krijgen om ook in het buitenland menig zaal ervan te overtuigen dat Nemesea niet het zoveelste Gothic/Metal bandje is maar echt wel wat te melden heeft. Bedankt voor de aandacht en het interview!

[ Terug naar de Interviews ]