Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Sleeping Romance - Alba
Jaar van release: 2017
Label: Napalm Records
Sleeping Romance - Alba
Sleeping Romance is een symfonische metalband uit Italië die Nederland als tweede basis heeft. Regelmatig is de formatie rond zangeres Federica Lanna te zien op de vaderlandse podia. De graag geziene gast komt bijvoorbeeld dit weekend naar Nederland om de tweede full-length Alba (Dageraad) te presenteren.

De opvolger van Enlighten is op alle vlakken een stap voorwaarts voor de Zuid-Europeanen. De sound is veel voller en krachtiger, het technische niveau ligt hoger en er zit meer afwisseling tussen de tracks. Opvallend is dat het gemiddelde tempo hoger ligt en dat zorgt voor een levendiger gevoel. Dat komt mede doordat de woodwinds, orkestraties en de bijdrage van het koor live zijn opgenomen.

Hoewel er af en toe nog vergelijkingen met Within Temptation zijn, zijn die veel minder talrijk dan op het debuut. Soms duikt de naam van Epica even op vanwege het koor, zoals in het titelnummer. Sleeping Romance probeert echter zijn eigen stijl te ontwikkelen en dat lukt aardig. De muziek is veel avontuurlijker dan voorheen. Dat hoor je met name in Forgiveness, het titelnummer (deels neo-klassieke powerprog) en Through The Looking Glass. En over avontuurlijk gesproken, het concept handelt over het leven van de hoofdpersoon en over positieve groei. Het leven zit vol met ups en downs, maar blijf altijd geloven in wat het hart verlangt.

Ondanks het feit dat er veel verbeterpunten zijn toegepast, is Alba een album dat je vaker moet beluisteren om tot je door te laten dringen. Behalve dat er veel gebeurt om te verwerken, mist de plaat de eerste luisterbeurten een hoogtepunt als The Promise Inside. Gaandeweg ontwikkelen Touch The Sun, Forgiveness en uiteraard de singles Where The Light Is Bleeding, het rockende Lost In My Eyes (met melodeathriffs en harmonieuze leads) en My Temptation tot de highlights. Federica heeft een zuivere en hemelse zangstem. Naast Sharon den Adel komt ook Judith Rijnveld (Kingfisher Sky) in gedachten op, met name als een hoge en lage zanglijn samenkomen. De frontvrouw zorgt voor meerdere memorabele momenten. Ze is evenwel op haar sterkst als ze rustig aan mag doen in de ballad Across The Sea, een welkom rustpunt met prima orkestrale arrangementen, net als in de instrumentale, klassieke afsluiter Underture – Daylight.

Alba laat een band horen die gewerkt heeft aan de verbeterpunten die er na Enlighten waren. Door het hogere tempo en de diversiteit is het een technisch geavanceerder werkstuk dat zijn speeltijd nodig heeft om het op waarde in te schatten. De opvolger van Enlighten laat een volwassener en zelfverzekerder Sleeping Romance horen, hetgeen dit weekend wellicht terug is te zien en horen in Patronaat te Haarlem en tijdens het Brainstorm Festival in Gigant te Apeldoorn.

Tracklist:
1. Overture – Twilight
2. Where The Light Is Bleeding
3. Lost In My Eyes
4. Touch The Sun
5. Forgiveness
6. My Temptation
7. Across The Sea
8. Everything Behind
9. Through The Looking Glass
10. Alba
11. Underture – Daylight

Score: 81 / 100

Reviewer: Jeffrey
Toegevoegd: 3 november 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]