Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg
Enquête

Wat vind jij van de voorstellen van de Gezondheidsraad, om de geluidslimiet te verlagen en te verankeren in harde wetgeving?

Prima plan om het maximale volume te verlagen en bij wet vast te leggen
Verlaag de limiet, maar laat de naleving zoals nu over aan de sector zelf
Laat het volume onveranderd, maar zorg voor harde wetgeving en naleving
Laat de situatie zoals het is, extra beleid tegen gehoorschade is onnodig
De geluidslimiet moet juist omhoog (of helemaal worden vrijgelaten)
Maak concertgangers eerst eens bewust van het belang van oordoppen
Zorg eerst eens dat het publiek bij concerten niet door de muziek heenpraat
Met hoofdtelefoons naar luide muziek luisteren, zorgt voor veel meer schade
Het probleem zit niet bij muziek, want veel kinderen hebben al gehoorschade
Hou op met betuttelen, ga met echte problemen aan de slag
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  4 december:
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • Molasses, Verwoed en Doodswens
 • Rivers Of Nihil, Allegaeon, Black Crown Initiate, Harbinger en Fallujah
 • 5 december:
 • Badflower
 • 6 december:
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • 7 december:
 • In Flames, At The Gates, Imminence en Orbit Culture
 • Ter Ziele, Radeloos/Ziedend en Pothamus
 • 8 december:
 • Eindhoven Metal Meeting Warm-up Evening
 • Nile, Krisiun, In Element en Wrath Of The Nebula
 • 9 december:
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Haltpop Winterfest
 • Volbeat, Skindred en Bad Wolves
 • 10 december:
 • Dezerter
 • Eindhoven Metal Meeting
 • Fabulae Dramatis en Dance With Dragons
 • Finntroll, Brymir en Skálmöld
Geen concerten bekend voor 04-01-2023.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Frank Boeijen (The Gathering) - 49
 • Jan S. Eckert (Masterplan) - 57
 • Jerome Lavail (Your Shapeless Beauty) - 46
 • Kristian "Necrolord" Wåhlin (Diabolique) - 51
 • Mina Caputo (Life Of Agony) - 49
 • Morten Veland (Sirenia) - 45
 • Paul Kuhr (Novembers Doom) - 51
 • Piero Paravidino (Mesmerize) - 50
 • Robert Balci (Stormwitch) - 52

Vandaag overleden:
 • Tommy Bolin (Deep Purple) - 1976
Concertreview

Brainstorm Festival 2022
Op 4 november 2022 in Gigant, Apeldoorn
Een review door Jeffrey en Rik
Foto's door Marc van Kollenburg
Voor de vijftiende maal vindt het Brainstorm Festival in Gigant te Apeldoorn plaats. Het is een unieke locatie vanwege de combinatie van het poppodium en de theaterzaal. Het tweedaagse evenement trekt de laatste jaren behoorlijk wat bezoekers, niet in de laatste plaats omdat de organisatie erin slaagt om in toenemende mate een interessant programma te bieden. Dit jaar zijn er op vrijdag 350 en op zaterdag 400 bezoekers.

Op vrijdagavond bijt Vetrar Draugurinn de spits af. De doommetalband van eigen bodem maakt vooral indruk met zijn loodzware riffs en de krachtige ritmesectie, die een fraai contrast vormen met de zang van Marjan Welman (tevens in Autumn), die een prima prestatie levert. Live heeft de muziek daardoor meer overtuigingskracht, al blijft er niet veel hangen. Doom is doorgaans traag, maar I Am is wat sneller en zorgt ervoor dat de toeschouwers wat meer bewegen. Hoewel achteraf veel mensen aangeven dat men maar moeilijk een klik met de melancholische muziek van de Nederlandse groep krijgt, profiteert Vetrar Draugurinn van een prima geluidsafstelling en krijgt de handen op elkaar voor een goed optreden. (Jeffrey)

Vetrar Draugurinn @ Brainstorm Festival, Apeldoorn, 4 november 2022. Foto door Marc van Kollenburg.

Het Britse Wytch Hazel timmert inmiddels al een decennium aan de weg en het viertal uit Lancaster heeft al drie full-lengths op zijn naam. Vanavond valt in eerste instantie vooral de nogal – nou ja – eigenzinnige verschijning van de band op. Als ware kruisridders betreedt de band het podium in volledig witte outfits en getooid met grote kruizen. Zo is het in ieder geval voor iedereen volstrekt helder wat de religieuze insteek van de heren is. Eerlijk gezegd heeft het qua vertoon voor mij een iets te hoog Monty Python And The Holy Grail-gehalte. Ook muzikaal gezien is Wytch Hazel ietwat oubollig. De mengelmoes van hard rock en heavy metal klinkt namelijk nogal belegen. Met vijf tracks is het meest recente album III: Pentecost goed vertegenwoordigd. De meeste nummers zitten vrij simpel in elkaar en liggen vooral in het vaarwater van bands als Thin Lizzy, AC/DC en een snufje Iron Maiden. De uitvoering is echter minder spannend. De beste momenten zijn die wanneer gitaristen Colin Hendra en Alex Haslam met lekkere twinleads strooien, maar die momenten worden (te) spaarzaam ingezet. Wat overblijft, zijn nogal karige songs, die best iets meer opsmuk kunnen gebruiken. Het enthousiasme van de bandleden werkt aanstekelijk, maar desondanks weet Wytch Hazel niet over de (royaal toebedeelde) lengte van het hele optreden te boeien. (Rik)

Wytch Hazel @ Brainstorm Festival, Apeldoorn, 4 november 2022. Foto door Marc van Kollenburg.

Net als het festival bestaat Signum Regis dit jaar vijftien jaar. Eerder dit jaar verscheen ter ere van dat heuglijke feit het live-album Made In Switzerland. Bijna alle tracks die vandaag aan bod komen, staan op die plaat. Het Slowaakse gezelschap maakt wat inwisselbare power metal, maar dan met christelijke teksten. De uitvoering staat als een huis. Het is wat jammer dat het toetsenwerk te zacht in de mix staat (daar lijdt The Secret Of The Sea onder), maar het zeer kundige basspel van de rustige, maar blij kijkende Ronnie König, en het fenomenale gitaarspel van Filip Koluš, die regelmatig de spotlight op zich gericht krijgt tijdens de prima solo’s, zorgen ervoor dat je graag blijft luisteren. Een andere reden is dat powermetaltracks worden gevolgd door meer traditionele heavymetal- en zelfs hardrocksongs. Een gevarieerde set dus. Jota Fortinho (Capella, Nine Circles) betrekt ondertussen het publiek er goed bij. De enthousiaste Braziliaan, die inmiddels drie jaar bij de Slowaken in dienst is, werkt hard en zingt degelijk, al kan hij in My Guide In The Night niet tippen aan de originele versie met zijn voorganger Marián "Mayo" Petranin. De beste visitekaartjes zijn Through The Desert, Through The Storm, Enslaved, Never Surrender en Fly Away. Signum Regis laat zich van zijn goede kant zien en horen. (Jeffrey)

Signum Regis @ Brainstorm Festival, Apeldoorn, 4 november 2022. Foto door Marc van Kollenburg.

De belangrijkste reden om vandaag naar Apeldoorn af te reizen is voor mij headliner Scar Symmetry. Deze Zweedse, melodieuze deathmetalformatie behoort al sinds de release van het heerlijke debuutalbum Symmetric In Design (2005) tot een van mijn favoriete groepen. Dat komt vooral door de manier waarop de heren subliem gitaarwerk weten te verpakken in zeer toegankelijke en sprankelende composities. Het is alsof de klasse en de melodieuze pracht van het oude In Flames en Soilwork een moderne update hebben gekregen. De heren spelen niet al te vaak live in Nederland, maar vanavond mogen ze dus de eerste dag van het festival afsluiten. En dat doet de band op een zeer overtuigende manier. Meestergitarist Per Nilsson strooit met verrukkelijke riffs en solo’s, terwijl de twee zangers (Roberth Karlsson verzorgt de grunts, Lars Palmqvist de cleane zang) het publiek opzwepen. Hoewel met name Palmqvist in eerste instantie wat moeite lijkt te hebben om boven het instrumentale geweld uit te komen, weet hij zich uiteindelijk knap staande te houden. En dan is het meer dan een uur genieten geblazen, want Scar Symmetry heeft inmiddels zoveel ijzersterke nummers in zijn portfolio dat er louter hoogtepunten voorbij komen. Uiteraard horen we veel materiaal van het meest recente en wat technischere album The Singularity (Phase I: Neohumanity) (2014), waaronder Cryonic Harvest en het uitstekend uitgevoerde Limits To Infinity. Maar tot mijn vreugde worden ook de oudere albums, waaronder het uitermate gelikte en verslavende Dark Matter Dimensions (2009) en The Unseen Empire (2011), niet vergeten. De band sluit af met publiekslieveling The Anomaly, dat vanaf de eerste rijen luidkeels wordt meegezongen. Een passend einde voor een heerlijk optreden, dat dankzij de karrenvracht aan uitstekende nummers is omgevlogen! (Rik)

Scar Symmetry @ Brainstorm Festival, Apeldoorn, 4 november 2022. Foto door Marc van Kollenburg.

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina.

Danko Jones in Poppodium 013, Tilburg

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.