Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  27 januari:
 • Bullet For My Valentine
 • 29 januari:
 • Ann My Guard en Kingfisher Sky
 • Fleddy Melculy en Rise A Thousand
 • Up The Irons
 • 30 januari:
 • Deathstars
 • 2 februari:
 • Deathstars
 • Harakiri For The Sky
 • Swallow The Sun en Avatarium
  27 februari:
 • Napalm Death, Doom, Siberian Meatgrinder en Show Me The Body
 • Suffocation, Belphegor, Hate, Necrosy en Skaphos
Kalender
Vandaag jarig:
 • Janick Gers (Iron Maiden) - 65
 • Markus Kekoni (Masterstroke) - 40
 • Mike Patton (Faith No More) - 54
 • Scott Leach (Crystal Ball) - 49
Interview

Pig Destroyer
Met Blake Harrison
Door Tatzel
Geplaatst in februari 2013

Eind 2012 kwam de Amerikaanse grindcoreband Pig Destroyer met zijn vijfde volledige langspeler getiteld Book Burner. Een indrukwekkend stukje grindcore, waarvoor ze zelfs een hele studio gebouwd hebben. Hoog tijd om de band eens wat vragen te stellen dus. We spraken met Blake Harrison.

Pig Destroyer

Laat me beginnen met jullie te feliciteren met het nieuwe album Book Burner. Het duurde maar liefst vijf jaar om dit album te schrijven en op te nemen. Had dit iets te maken met het vertrek van Brian Harvey en de komst van Adam Jarvis afgelopen jaar?

Dat had er zeker mee te maken ja, al hebben we natuurlijk ook een studio en oefenruimte gebouwd, wat ook behoorlijk wat tijd gekost heeft.

Wat was de reden voor de wisseling van de wacht achter de drumkit?

Er speelde een aantal zaken in Brian’s leven die ervoor zorgde dat hij zich niet volledig in kon zetten voor Pig Destroyer. We hebben toen gezamenlijk besloten dat als we de band bij elkaar wilden houden en er volledig voor wilden gaan, het beter was om afscheid te nemen van Brian. Toen vonden we Adam Jarvis en hij is eigenlijk meteen aan het werk gegaan.

Zou je ons iets kunnen vertellen over de manier waarop jullie een album schrijven en opnemen?

Normaal gesproken bedenkt Scott een aantal riffs en wat drumpatronen, en maakt een soort demo van het nummer. Dan luisteren we daar met z’n allen naar en geven onze input. Dan past JR zijn teksten in de muziek en ik voeg al mijn herrie toe. Het is een vrij simpel proces eigenlijk.

Is er nog iets gebeurd wat het melden waard is?

Geen idee of het moeite van het melden waard is, maar we hebben altijd ontzettend veel lol tijdens deze sessies en wanneer we met z’n allen bij elkaar zijn.

In de vijftien jaar dat jullie bestaan hebben jullie niet zo heel veel albums uitgebracht. Is een album opnemen er belangrijk of is dat iets dat jullie speciaal voor de fans doen?

Pig Destroyer - Book BurnerWe schrijven als we er aan toe zijn eigenlijk. Het is voor onszelf maar zeker ook voor de fans. We willen uiteraard alles opnemen wat we zoal aan het doen zijn, maar we brengen echt pas een plaat uit als we daar ook klaar voor zijn.

Toen ik de titel van het album hoorde dacht ik meteen aan het verbranden van Korans en bijbels, dat recentelijk veel gebeurde. Heeft de titel daar iets mee te maken?

Nee niet echt. Het heeft wel enigszins te maken met het verhaal “The Atheist” dat meegeleverd wordt bij bepaalde versie van het album.

Wat voor onderwerpen schrijven jullie normaal gesproken over? Jullie lijken minder politiek geëngageerd tegenwoordig.

JR schrijft min of meer waar hij mee bezig is. Er zijn niet echt thema´s die betrekking hebben op onze nummers. Sommige dingen keren uiteraard wel terug, zoals eenzaamheid en soortelijke zaken.

Zoals je al eerder aangaf hebben jullie een complete studio gebouwd om Book Burner op te nemen. Wat was de reden hierachter?

Yep, de Studio is de Visceral Sound Studio en zit in Scott’s huis.

En? Hoe bevalt het daar?

Het is uitermate comfortabel, omdat we daar ook oefenen en het erg plezierig is om in je eigen omgeving te kunnen opnemen.

Jullie geluid lijkt meer compact dan op voorgaande releases. Wie produceerde het album?

Scott deed de productie en dat heeft hij ook fantastisch gedaan. Het is bijzonder dat Scott een duidelijk beeld heeft van hoe het album moet gaan klinken en dat ook van begin tot eind waar kan maken.

Ik neem aan de jullie er altijd naar streven een zo goed mogelijk album af te leveren. Kijk je wel eens terug op een vorig album en je het toch iets anders had willen doen?

Nee, niet echt. Ik bedoel: die releases zijn immers een bepaald moment in het verleden, hoe wij zelf over dingen dachten en naar dingen luisterden en op dat moment moesten deze platen zeker zo klinken.

Voor de luxe editie van Book Burner hebben jullie een bonusdisc bijgevoegd met diverse punk-covers. Hebben jullie deze in dezelfde sessie opgenomen?

Die nummers zijn opgenomen vlak nadat we het album hebben afgemaakt, maar het voelt voor ons min of meer als dezelfde sessie.

Wie koos de nummers uit?

We kwamen allemaal met een stapeltjes nummers en zijn daarna gaan schiften. Maar van iedereen zit er wel een nummertje tussen.

Zouden jullie zoiets overwegen als volwaardige release?

Een album met alleen maar covers bedoel je? Nee, dat denk ik niet.

Pig Destroyer Hayes schreef ook een verhaal dat wordt meegeleverd met het album. Kan je ons daar wat over vertellen?

Ik wil uiteraard niet teveel verklappen, het is een kort verhaal en wij zijn er uitermate content mee. Als je meer wil weten moet je het album kopen en het verhaal lezen.

Komen er nog meer verhalen? Boeken misschien?

JR werkt continue aan verhalen en als hij het de moeite van het uitbrengen waard acht, dan zal dat allicht wel gebeuren.

Er is een hoop gaande in de grindcore-scene momenteel, met essentiële releases van bands als Terrorizer en napalm Death dit jaar. Wat vindt je van de huidige staat van de scene en welke bands luister je zoal naar?

Ik heb ontzettend veel respect voor Napalm Death, die jongens geven echt alles en het is ook een geweldige band. Wij luisteren naar een heleboel muziek, maar momenteel staan voornamelijk Cloud Rat, Necropsy, Fulgora, Afternoon Gentlemen, Weekend Nachos en Blacklisters op mijn lijstje.

Ik neem aan dat jullie gaan touren naar aanleiding van het nieuwe album? Wat kunnen we nog meer verwachten van Pig Destroyer?

Nee, niet echt een tour. We gaan uiteraard wel proberen een aantal plaatsen aandoen waar we nog nooit geweest zijn en de nieuwe plaat een beetje promoten.

Veel geluk met het nieuwe album en grind on...

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.