Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Pig Destroyer - Book Burner
Jaar van release: 2012
Label: Relapse Records
Pig Destroyer - Book Burner
Het jaar 2012 is tot nu toe een fantastisch jaar geweest voor de grindcore. Nieuwe platen van bands als Napalm Death, Afgrund, Noisear, Dr Doom, Anaal Nathrakh en Terrorizer zagen het licht. Bij dit indrukwekkende rijtje kwaliteitsgrind kan nu nog een naam worden toegevoegd: Pig Destroyer. Een release van deze grindgiganten uit Washington DC staat garant voor kwaliteit en in de vijftien jaar dat deze band bestaat gingen er slechts vier full-length releases voor aan het jongste pareltje: Book Burner.

Het zijn echter behoorlijk imposante releases die opgevolgd moeten worden. Zowel Prowler In The Yard uit 2001 en Terrifyer uit 2004 behoren tot het beste dat grindcore te bieden heeft. De heren van Pig Destroyer hebben dus een naam hoog te houden, en gelukkig doen ze dat met verve. Book Burner overtuigt op werkelijk alle fronten, maar nog het meest wat betreft de productie. Deze plaat klinkt als om door een ringetje te halen. Intense bruutheid druipt uit de speakers vanaf de eerste noten en houdt de luisteraar in een greep die niet verslapt gedurende het album, onafhankelijk van de snelheid waarmee gespeeld wordt. Variatie troef wat dat betreft, want er komt niet alleen voluit grinden langs. Nummers als Baltimore Strangler en Permanent Funeral doen overduidelijk een stapje terug qua tempo, wat het geheel zeker ten goede komt.

Qua zang is ook alles tot in de puntjes verzorgd. Hayes klinkt beter dan ooit en doet regelmatig aan Barney van Napalm Death denken. Het meest opvallend zijn echter de hoge screams. Nummers als Eve en The Bug klinken fenomenaal hierdoor, waarbij laatstgenoemde nummer zonder twijfel het hoogtepunt van de plaat is, juist vanwege deze screams.

Er zijn kennelijk meerdere edities in oploop, waaronder een limited edition met een tweede cd vol punkcovers en een nog-meer-limited edition waarbij je zelfs een verhaal geschreven door Hayes krijgt. Helaas moest ik het doen met de 'gewone' versie, dus kan ik verder niets melden aangaande deze punknummers.

Book Burner is niet lang: slechts drieëndertig minuten in negentien nummers. Maar het zijn intense nummers en Pig Destroyer bewijst met deze plaat zonder enige twijfel bij het summum van de grindcore te horen. Verplichte kost.

Tracklist:
1. Sis
2. The American’s Head
3. The Underground Man
4. Eve
5. The Diplomat
6. All Seeing Eye
7. Valley Of The Geysers
8. Book Burner
9. Machiavellian
10. Baltimore Strangler
11. White Lady
12. The Bug
13. Iron Drunk
14. Burning Palm
15. Dirty Knife
16. Totaled
17. Kamikaze Heart
18. King Of Clubs
19. Permanent Funeral

Score: 88 / 100

Reviewer: Tatzel
Toegevoegd: 16 oktober 2012

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Don C op 16-10-2012 om 11:19u
Score: 85 / 100

De hoge screams op Eve en The Bug zijn gedaan door Katherine Katz, de screamer van Agoraphobic Nosebleed (ook samen met Scott Hull). Book Burner is inderdaad een beest van een plaat maar qua grindcore vind ik Napalm Death toch het beste dit jaar.

Reactie van metaljanet op 19-10-2012 om 15:51u

volgens mij komt die zang van echte varkens ik snap de bandnaam compleet