Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-10-2020

Interview: Charred Walls of the Damned
Met Richard Christy
Door Walter
Geplaatst in februari 2010

Enkele jaren terug besloot drummer Richard Christy van carriere te veranderen. Hij werd sidekick in The Howard Stern Show op de radio, en is daar samen met de grote Howard Stern zelf te horen. Je kan de drummer uit de metal halen, maar metal niet uit de drummer, en dus was het te verwachten dat Christy vroeg of laat weer op het metalfront zou terugkeren. Nu heeft hij een nieuwe band gevormd samen met zanger Tim Owens (ex-Judas Priest), gitarist/producer Jason Suecof en bassis Steve DiGiorgio (ex-Death).

Charred Walls of the Damned

Na het beluisteren van het Charred Walls of the Damned album, was ik enorm onder de indruk, maar om heel eerlijk te zijn wist ik vooraf niet wat te verwachten van de combinatie van musici die je gekozen hebt. Had je al een muzikale richting in gedachten bij het verzamelen van jouw band?

Bedankt! Ik ben blij te horen dat je het album leuk vond! Veel mensen hebben aangegeven niet te weten wat te verwachten van dit album, en dat vind ik eigenlijk wel prettig om te horen. Ik wil dat deze band en deze muziek onvoorspelbaar zijn, en dat het moeilijk is om deze muziek in een hokje te stoppen, want voor mij is het een mix tussen alle soorten metal waar ik van hou. Ik hou van bands als Morbid Angel, zodoende zitten er blast beats op dit album en enorm zware riffs, en ik hou ook van Iron Maiden en Judas Priest dus zijn er ook erg melodische vocalen en gitaar harmonieën. Bij het schrijven van de muziek wilde ik enorm zware gitaar riffs die tegelijkertijd gedenkwaardig en melodisch zijn. Op dat moment keek ik eigenlijk niet veel verder dan dat. Heel natuurlijk zijn er invloeden van door mij geliefde bands ingekropen zoals King Diamond, Amon Amarth, Malevolent Creation en meer. Daarnaast moet ik zeggen dat de band een unieke combinatie is geworden van alle bands waar ik, Tim, Steve en Jason in hebben gezeten. Wanneer het er op aan komt, wil ik dat de band als een heavy metal band wordt omschreven, want dat zijn we, en daar ben ik enorm trots op!

De afgelopen jaren heb je je vooral bezig gehouden met het maken van radio. Wanneer begon de drang om nieuwe muziek te maken te jeuken?

Charred Walls of the Damned Die drang tot het maken van nieuwe muziek is er altijd geweest, want ik hou van muziek en ik hou er van om live te spelen. De afgelopen jaren werd die drang sterker, omdat veel van mijn kennissen en vrienden zoals de mensen achter Slipknot, Lamb of God en vele anderen enorm succesvol zijn geworden. Wanneer ik een concert van hen bezoek op plekken als Madison Square Garden in New York, ben ik enorm trots op ze en wil ik niets liever dan het podium met ze delen. Ik mis het live uitvoeren van muziek, en voor mij is er niets wat met dat gevoel te vergelijken valt, en met Charred Walls of the Damned wordt dat extra bijzonder, omdat ik de muziek heb gemaakt. Een andere bron van inspiratie om weer muziek te gaan maken was een instrumentaal nummer wat ik geschreven heb naar aanleiding van mijn drumpartijen voor een Howard TV Special in de Verenigde Staten ongeveer twee jaar geleden. Het nummer droeg de naam Frost en kreeg positieve reacties van metalfans en de Howard Stern Show. Het radiokanaal Liquid Metal op Sirius-XM radio nam het nummer op in de speellijsten en dat heeft er echt toe bijgedragen om meer muziek te schrijven en deze band te vormen.

Hoe voelde het om terug te zijn in de studio? Vroeg je je achteraf af wat je je op de hals had gehaald?

Ik was enorm blij om weer terug in de studio’s te zijn! Ik hou enorm van het maken en opnemen van muziek en stond echt te popelen, omdat het bij de Audiohammer Studios in Florida was met mijn goede vriend Jason Suecof. Hij neemt op het album de productie en gitaarpartijen waar. Ik wist dat het enorm ontspannen en met veel plezier zou worden. Het opnameproces in de Audiohammer Studioes zorgde ook voor prettige herinneringen, want ik heb een tijdje bij Jason gewoond en de studio is bij zijn huis. We hebben er veel muziek geschreven en gejamd toen hij de studio’s tien jaar geleden bouwde. Ik heb zelfs nog geholpen met de studio om drums op te nemen! Ronn, de huisgenoot van Jason, is een enorm aardige kerel en een geweldige kok, dus tijdens de opnames hebben we ook heerlijk gegeten. Jason had daarnaast een van de meest coole honden in de wereld genaamd Cain. Helaas is hij in september 2009 overleden, maar het was leuk om hem er bij te hebben in de studio en tijdens het opnameproces. Cain is te zien in het boekje van het album.

Charred Walls of the Damned

Je hebt eerder samen gewerkt Steve DiGiorgio op albums van Control Denied en Iced Earth, dus die connectie is duidelijk, maar hoe ben je op het idee gekomen om Tim Owens en Jason te vragen?

Zoals gezegd zijn Jason en ik al jaren goede vrienden. We schrijven al vanaf 2000 samen muziek en hebben het er altijd over gehad om samen een band te hebben. Jason en ik werken goed samen, ik maak de nummers en hij gaat er vervolgens mee aan de haal door wat arrangementen aan te passen en te werken aan de gitaar riffs. Daarnaast is Jason een genie wanneer het gaat om zangpartijen.

Tijdens het schrijven van de muziek was de eerste vocalist die me te binnen schoot Tim Owens. Hij is m’n favoriete zanger en we hadden veel plezier toen we samen bij Iced Earth tourden. Het is een geweldige kerel met een goed gevoel voor humor, dus ik wist dat het leuk zou worden in de studio. Jason, Steve, Tim en ik hebben samen behoorlijk wat lol gehad en dat is belangrijk voor mij. Ik wilde een geweldig album maken, maar ook een prettige ervaring hebben bij het maken er van.

Jason is vooral bekend als producent. Had je hem direct in gedachten bij dit project als producent maar ook als gitarist?

Jason is enorm getalenteerd en echt van alle markten thuis. Toen ik hem ontmoette liet hij me een demo horen van zijn band Caphernaum en ik werd echt van m’n sokken geblazen. Zijn broer Jordan speelt drums in die band en is een geweldige drummer. Ik wist toen meteen dat ik samen met Jason in een band zou willen zitten. Ik hou ook enorm van Jason’s band Crotchduster; hilarisch met enorm technische knallende metal songs!

Hebben jullie de nummers samen geschreven of waren het meer individuele schrijfprocessen?

We wonen allemaal in andere delen van het land, dus was het makkelijker dat ik de muziek schreef en de anderen hun ideeën in de studio toevoegden. Op de demo’s voor het album speelde ik alle instrumenten en de ideeën voor zangpartijen die ik al had. Vervolgens stuurde ik het door naar Tim en werkt de zangpartijen uit en stuurde nummers daarna terug. Dus tegen de tijd dat we de studio ingingen hadden we een aardig idee over hoe we de nummers wilden laten klinken. Ik wist ook van tevoren dat de nummers met de productie van Jason er nog beter uit zouden komen. Jason heeft er echt een talen voor om een song te pakken en deze nog beter te maken. Ik heb Jason, Steve en Tim gevraagd hun eigen ideeën aan de nummers toe te voegen en te doen wat natuurlijk over kwam in de studio.

Charred Walls of the Damned

Het album bestaat vooral uit korte compacte metal songs van zo rond de vier minuten. Gaat daar je voorkeur naar uit, of is dat vanzelf zo gekomen?

Oorspronkelijk waren de nummers veel langer; in totaal zou het album zo’n tien à twaalf minuten langer duren. Echter hebben Jason en ik de nummers flink compacter gemaakt, strakker en naar mijn idee ook beter. Nog zo een talent van Jason die als producent echt de kern van een nummer te pakken weet te krijgen. Het zijn songs met een sterkte statement in korte tijd. Ik hou van de nummers, en er zijn er zoals Fear in the Sky die een beetje langer zijn, omdat we alle stukken daarvan echt essentieel vonden. We letten bij het schrijven niet echt op de lengte. Het gaat er uiteindelijk om of er een aardige en natuurlijke flow in zit.

Het album zou oorspronkelijk in herfst 2009 uit zijn gekomen. Waarom is het uitgesteld?

Het mixen duurde wat langer dan we van tevoren hadden gedacht, omdat Jason’s hond Cain kwam te overlijden. Hij had dus wat tijd voor zichzelf nodig. Daarnaast wilden we wat meer tijd nemen voor de layout van het album, en wilden we voldoende tijd voor promotie en interviews. We wilden ons gewoon niet haasten. Bovendien is een keihard metal album de ideale manier om het nieuwe decennium in te luiden!

Je hebt de metal scene in 2004 verlaten om te werken bij de Howard Stern Show. Heb je de scene bijgehouden of had je daar geen tijd meer voor?

Ik heb de metal scene zeker bijgehouden. Ik ga naar tientallen concerten hier in New York en ben zelfs een aantal dagen met Lamb of God meegereisd op een van hun tours en had een geweldige tijd! Ik heb mijn favoriete Lamb of God-nummer 11th Hour gedrumd tijdens een soundcheck in Canada! Ik heb een aantal jaren geleden gejamd met Shadows Fall, Livewire gespeeld bij Motley Crew tijdens een show in New Jersey! Ik stond achter m’n maatje Jason Bittner terwijl hij aan het drummer was en middenin het nummer gaf hij mij z’n drumstokken en zei ‘Hier, spelen!’, het was geweldig! Wat ook gaaf is, is dat zich aan het andere eind van de gang van mijn kantoor bij de Howard Stern Show het kantoor van Jose Mangin bevindt. Hij runt het Liquid Metal heavy metal kanaal op Sirius-XM Radio. We praten bijna elke dag over metal en ik heb er ook een show genaamd ‘Richard Christy’s Heavy Metal Hoedown’. Ik heb nog elke dag geoefend met drummen en sinds ik in New York woon speel ik gitaar. Het heeft dan ook niet lang geduurd om weer in vorm te komen voor Charred Walls of the Damned. Ik heb de nummers zo een twee à drie maanden geoefend voordat we de studio in gingen.

De Howard Stern show is hier redelijk onbekend. Mensen kennen het misschien van de Private Parts film, maar verder niet. Wat voor rol heb jij in die radioshow?

De Howard Stern Show is heel populair op radio en tv in de Verenigde Staten en Canada, maar nu dat we op Sirius-XM Satellite Radio zitten, zijn we overall ter wereld beschikbaar! Ik krijg mail van over de hele wereld! Ik prijs mezelf gelukkig met dit werk, want het is een droom die uitkomt. Ik was twaalf jaar elektriciën en werkte acht tot tien uur per dag om geld te verdienen wanneer ik niet op tour was. Tijdens mijn werk luisterde ik altijd naar The Howard Stern Show om de tijd wat sneller te laten gaan. In 1998 ben ik begonnen met het mailen van komische fragmenten en liedjes die ik schreef en begonnen ze ze af te spelen. Mijn droom werd werkelijkheid in 2004 toen ik naar New York verhuisde om bij de show te werken! Ik krijg betaald voor het schrijven van komische materiaal zoals liedjes, sketches, wedstrijden en ik doe veel grappige neptelefoontjes. De naam Charred Walls of the Damned komt zelfs van een van die telefoontjes. Ik belde een religieus radiostation in het zuidelijke deel van de VS en de host van de christelijke show zei me dat ik naar de hel zou gaan en mijn nagels zou krabben aan de Charred Walls of the Damned omdat ik hem in de maling nam!

Charred Walls of the Damned

Draai je ook muziek in de show en heb je enige invloed daarop? Ga je proberen een nummer van Charred Walls of the Damned er tussen te krijgen?

Ja, Howard Stern is een geweldige baas en ontzettend aardig. Hij is erg geïnteresseerd in mijn muzikale carrière en het drummen en heeft wat van mijn werk met Death en Iced Earth gedraaid en hij heeft ook het nummer Ghost Town van Charred Walls gedraaid op de eerste december toen de single uit kwam! Ik mag ook af en toe drummen in de show en er was een documentaire over mijn drumcarrière voor het Howard TV Channel in 2008. Hier heb ik ook het nummer Frost voor geschreven.

Ieder van jullie is druk met zijn eigen carrière, hebben jullie tijd om te touren en gaat dat er ook van komen?

Ja, we gaan zeker live spelen! Ik ben ontzettend enthousiast en wil deze songs graag live laten horen! Een van de dingen waar ik rekening mee heb gehouden bij het vormen van deze band, is het vinden van bandleden die net zo druk zijn als ik, zodat er onderling begrip voor is dat we niet maandenlang kunnen touren vanwege onze drukke schema’s. We gaan van de zomer zeker wat festivals doen en hopelijk tours van een aantal weken hier en daar. Elke show wordt bijzonder, omdat we er niet zoveel doen! Op het moment praat ik met wat boekingsagenten, dus hopelijk hebben we snel wat data te melden. Ik ben ook enorm blij om weer naar Europa te gaan, daar ben ik al niet meer geweest sinds de Iced Earth tour uit 2002. Spelen in Europa is geweldig, het publiek is zo trouw en enthousiast!

Wil je nog iets zeggen tegen de Nederlandse metalheads?

Ik hoop dat jullie dit een leuk album vinden. Ik ben ontzettend trots op het werk wat Tim, Steve, Jason en ik hebben verrecht en ben nieuwsgierig naar jullie reacties! Je kunt ons volgen via www.CharredWallsoftheDamned.com en vertel vooral verder wat je hebt gehoord! Ik hoop jullie van de zomer te zien bij de festivals die bezoeken en ik hoop wat Europees bier te drinken met de Nederlandse metalheads, cheers!

[ Terug naar de Interviews ]