Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-02-2021

Charred Walls of the Damned - Charred Walls of the Damned
Jaar van release: 2010
Label: Metal Blade Records

Charred Walls of the Damned - Charred Walls of the Damned

De grote verrassing zo aan het begin van het jaar is de gloednieuwe all-star band Charred Walls of the Damned van drummer Richard Christy, bekend van Iced Earth en Death. Na ruim twee jaar aan de muziek te hebben gesleuteld, is er het gelijknamige debuutalbum. Aan dit project werken niet de minsten mee: op zang Tim ‘Ripper’ Owens, bekend van Judas Priest, Iced Earth en zijn solowerk, gitaar en tevens productie Jason Suecof en op bas Steve Digiorgio van onder andere Iced Earth, Death en meer. Een diverse maar veelbelovende lijst namen.

De muziek zelf klinkt verrassend; sterk met compacte songs die in korte tijd een enorme bom emotie los weten te maken. Een band die qua geluid een samenraapsel is van alle bands waar Christy aan mee heeft gewerkt, en verder bomvol zit met vooral modern Amerikaanse metalinvloeden. Invloeden van bijvoorbeeld Trivium, All that Remains, Death en vele anderen. Het resultaat is solide met nummers die direct de goede noot weten te raken. In het algemeen hangt er een duister sfeertje over de diverse songs, en zijn ze vooral snel met keiharde drums van Christy zelf. Het moet daarnaast gezegd worden dat de rustigere nummers het minder goed doen dan het agressieve snelle werk. Het kalmere werk is een tikkeltje te overdreven ‘emo’ en deprimerend, dan komen de rustmomenten die er zo tussen het snellere werk ook af en toe zitten beter tot hun recht.

De scream machine Ripper Owens laat al zijn kunsten ook weer los op dit debuut, hoewel de zang wel wat diverser zou hebben gekund. Het is na zijn solopraktijken vrij duidelijk, dat hij beter tot zijn recht komt wanneer iemand anders de muziek voor zijn rekening neemt. Met name in Manifestations krijst hij de sterren van de hemel, een nummer wat in veel opzichten wat weg heeft van zijn werk bij Iced Earth.

Opmerkingen zijn er niet veel buiten de genoemde te overdreven langzame melodramatische songs. Het album duurt redelijk kort met slechts negen nummers van vaak niet meer dan vier minuten. Door de strakke ‘to the point’-structuur van elk van de nummers lijkt het nog korter te duren. Wat me soms stoort is dat de nummers een duidelijke structuur hebben, maar in die structuur eveneens solide memorabele refreinen ontbreken. Daarnaast lijken een aantal songs nogal abrupt te stoppen. Zo houdt afsluiter Fear in the Sky er zomaar in het luchtledige mee op. Kleine minpunten die wat afbreuk doen aan de houdbaarheid van dit schijfje.

Desalniettemin is het debuut van Charred Walls of the Damned een succes, en is het te hopen dat er nog veel van deze all-star band volgen mag.

Tracklist:
1. Ghost Town
2. From the Abyss
3. Creating Our Machine
4. Blood on Wood
5. In a World So Cruel
6. Manifestations
7. Voices withint the Walls
8. The Darkest Eyes
9. Fear in the Sky

Score: 80 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 4 februari 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Charred Walls of the Damned - Charred Walls of the Damned
Reactie van Tnm op 04-02-2010 om 13:52u
Score: 93 / 100

Overdreven langzame songs? Variatie niet je ding? Naja iedereen heeft het recht op zijn eigen mening maar ik vind de slowdowns essentieel om het geheel boeiend te houden. Daarnaast erg goeie lyrics... Enkel spijtig dat de review al even fake als manowar overkomt want dit stuk is met liefde heel veel loefde gemaakt en dat is imo iets zeldzaams de dag van vandaag! Heeerlijk

Charred Walls of the Damned - Charred Walls of the Damned
Reactie van Kees op 08-02-2010 om 22:08u
Score: 79 / 100

Het is beter dan zijn eigen album, dat was wel erg ruk. Dit klinkt wel aardig, maar noway in de buurt van de iced earth years en beyond fear.

Charred Walls of the Damned - Charred Walls of the Damned
Reactie van name op 03-08-2010 om 08:45u

comment4,

Charred Walls of the Damned - Charred Walls of the Damned
Reactie van ksdjabvlkhnb op 18-08-2010 om 21:07u

door.txt;20

Charred Walls of the Damned - Charred Walls of the Damned
Reactie van rundfesormeuv op 18-08-2010 om 22:14u

comment5,

Charred Walls of the Damned - Charred Walls of the Damned
Reactie van lesnanabmeyc op 18-08-2010 om 22:14u

comment5,