Pitfest
Enquête

Wie is jouw favoriete toetsenist ooit?

Alex Staropoli
Christian 'Flake' Lorenz
Derek Sherinian
Don Airey
Falk Maria Schlegel
Henrik Klingenberg
Janne Wirman
Jens Johansson
Jon Lord
Jon Oliva
Joost van den Broek
Jordan Rudess
Josh Silver
Keith Emerson
Ken Hensley
Kevin Moore
Mambo Kurt
Martijn Westerholt
Michael Pinnella
Øyvind 'Mustis' Mustaparta
Richard Barbieri
Rick Wakeman
Steinar 'Sverd' Johnsen
Tuomas Holopainen
een andere toetsenist, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    23 april:
  • Lord Of The Lost, The Raven Age en Empire Of Giants
  • Vanaheim, Xoan en End Of The Dream
  • 24 april:
  • Dragged Under
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • Ohrima en Espirit d'Escalier
  • 25 april:
  • Finntroll, Metsatöll en Suotana
  • 26 april:
  • Bodyfarm, Insurrection en Inherited
  • Dogma, Curselifter en State Power
  • Old Man's Riot en Thorndale
  • 27 april:
  • Edenbridge, Deep Sun, Devilsbridge en Epinikion
  • Headless Hunter, Deadspeak, Ancestral Sin, Deafened to Death en Grofvuil
  • Temple Fang
  • Warkings, Hammer King en Victoriu
  • Willemsfest
  • 28 april:
  • Blasphemy, Wrok en Kerberos
  • FemME IX - Female Metal Event
  • Warkings, Hammer King en Victorius
  • 29 april:
  • Coroners, Gravery en Born Infected
  • Hate en Keep Of Kalessin
Geen concerten bekend voor 23-05-2024.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Brent Muscat (Faster Pussycat) - 57
  • Georgina Biddle (Skyclad) - 54
  • Henry Meeuws (Casual Silence) - 53
  • John McBain (Monster Magnet) - 59
  • John Miles (The Alan Parsons Project)† - 75
  • Ken Owen (Carcass) - 54
  • Lorentz Aspen (Theatre Of Tragedy) - 46
  • Ron Lipnicki (Overkill) - 54
  • Steve Clark (Def Leppard)† - 64
  • Tanja Maul (Dawn Of Destiny) - 46
Interview

Devian
Met Legion
Door Gilbert
Geplaatst in januari 2009
Soms verschillen reviewers met elkaar van mening over de kwaliteit van een album, maar in Jeroens recensie van de tweede Devian-cd God To The Illfated kan ik mij volledig vinden: "Daverend, verpletterend, vernietigend!" Alsof dat al niet genoeg reden is voor een gesprek met frontman Legion, gaat binnenkort ook nog eens de Winterfest-toernee van start, met naast Devian onder meer Deicide, Samael en Vader. Behalve over de totstandkoming van de nieuwe plaat en zijn verwachtingen voor de tour, laat Legion zich tevens uit over de gierigheid van zowel dominees als Madonna.

Devian

Allereerst gefeliciteerd met jullie nieuwe album, God To The Illfated. Het is minder dan veertien maanden geleden dat jullie je debuut Ninewinged Serpent uitbrachten, en hier zijn jullie dan met weer een schitterend album. Hoe komt het dat jullie zo geïnspireerd waren?

Ontzettend bedankt! Nou we hebben het gevoel dat we veel te geven hebben en we willen zo’n ambitieus mogelijke band zijn als we kunnen. We zijn allemaal creatieve kerels en brengen verschillende dingen naar de tafel, dus ons grootste probleem is geweest om het muzikale concept uit te zoeken, en waar onze limieten zouden moeten liggen, aangezien ons spectrum nogal wijdverspreid is. Desondanks willen we niet dat het zo uitgestrekt is dat het klinkt alsof de rode draad gedurende de afspeellijst ontbreekt en dat is waar we deze keer de voornaamste nadruk leggen in ons werk. We hebben een grote chemie tussen de bandleden, en het concept en de benadering van metal is iets waar we allemaal een goede betrekking mee hebben, dus de riffs en ideeёn blijven maar komen. We zijn al vijf songs onderweg in het maken van Devian III.

Wat heb je deze keer anders gedaan, in vergelijking met de opnames van Ninewinged Serpent?

Het materiaal geoefend om de songs af te ronden, wat onze speelwijze beslist omhoog gebracht heeft. Ninewinged Serpent werd samengesteld als een legpuzzel. Deze keer daarentegen was het zo dat, ongeacht wie de oorspronkelijke riffs schreef, de anderen ze verkrachten. Met dat soort van wederzijdse arbeid ontstond een onwaarschijnlijke en dysfunctionele metamorfose, die na het jammen van het materiaal resulteerde in een bijzonder goede flow en interessant algeheel geluidslandschap.

Eind november werd officieel bekendgemaakt dat bassist Roberth Karlsson de band heeft verlaten. Waarom is hij weggegaan?

Hij had teveel op zijn bord sinds hij de baan als growler van Scar Symmetry kreeg. Gezien het tijdsconsumerende beest waarin Devian aan het veranderen is, wisten we allemaal dat we niet in staat zouden zijn om de dingen binnen de band te regelen op een manier waar wij allemaal baat bij hebben. Dus waren we het eens dat dit de beste oplossing zou zijn. Het was fijn om er achter te komen dat we nog steeds vrienden kunnen blijven, aangezien Roberth en ik elkaar al sinds 1986 kennen.

Carl Stjärnlöv is aangekondigd als de nieuwe bassist voor live optredens. Is het waarschijnlijk dat hij de permanente vervanger wordt van Karlsson of zijn jullie nog steeds op zoek naar een pemanente nieuwe bassist?

Het loopt allemaal geweldig en we hebben plezier samen. Het is altijd voor beide partijen beter om een beetje langzaam te beginnen, in elke soort van relatie. Hij zal de aankomende concerten doen die we ingeroosterd hebben en dan zullen we kijken waar we van daaruit heen gaan en hoe hij zich over de hele zaak voelt. Maar we zijn gestopt met het zoeken naar een andere bassist, absoluut.

Devian werd opgericht door twee voormalige Marduk-leden. Ik vraag me af hoe het is om een nieuwe band te starten nadat je in een succesvolle formatie als Marduk hebt gezeten. Heb je het gevoel dat Devian vanaf nul een naam en reputatie op moet bouwen, of heeft de link met Marduk de weg voor Devian geplaveid?

Ja, natuurlijk is het een verse start met alles wat daarbij komt. Aangezien zowel Emil als ik het geluk hebben om daarbuiten een naam te hebben waar de metalgemeenschap een goed gevoel bij heeft, heeft dat echter absoluut een hoop deuren geopend. Tevens hadden we veel ervaring om vanaf de start in de nieuwe band te gieten, teneinde de snelheid direct op te voeren. Hoe het ontvangen zou worden door het publiek was destijds daarentegen nog te bezien, maar tot onze vreugde werden we verwelkomd met open armen door zowel oude als nieuwe supporters. Dus we zouden eigenlijk niet gelukkiger kunnen zijn.

Devian's muziek lijkt thrash, black and (melodic) death metal samen te smelten. Naar welk muzikaal genre luister je zelf het liefste?

Devian - God of the Ill-FatedIk luister naar bijna alles. Goede muziek is altijd goede muziek en aangezien we allemaal uit verschillende muzikale achtergronden komen met verschillende smaken, is het een natuurlijk iets dat de muziek een gemengd ras, bastaard-kunstvorm van metal is. Ik luister naar alles van The Doors, The Cream, Led Zeppelin, Black Sabbath, Judas Priest, Iron Maiden, Deicide, Cradle Of Filth, Rammstein, HIM, Muse, A Perfect Circle, Pink Floyd, enzovoorts enzovoorts. Zolang de muziek iets van binnen beroert, is het een goed nummer. Het enige waar ik niet door geboeid raak, is muziek die me koud laat. Het is zo nutteloos als witte ruis, ongeacht tot welk genre het behoort.

Eén van mijn favoriete nummers van het nieuwe album is het vreemd getitelde South Of Halo. Waar gaat die song over?

Het is een verhaal over slecht geboren zijn, maar dat als een hulpmiddel gebruiken om succes te behalen in plaats van erdoor gehandicapt te zijn. Je moet altijd jouw invalshoek voluit spelen in plaats van het bagage te laten worden die je naar beneden trekt.

De teksten voor songs als Saintbleeder lijken behoorlijk anti-christelijk te zijn. Waar komt deze haat van de christelijke religie vandaan?

Het is eerder non-comformistisch, zou ik zeggen. Ik ben geen fan van monotheïsme in de eerste plaats, omdat het je zonder initiatief laat. Dat betekent dat je altijd tekortkomt, ongeacht hoeveel energie je in jouw zaak stopt. Ik laat de teksten zo open als mogelijk, dus je zou in staat moeten zijn om je eigen leven er in te haken, maar de onderliggende gedachte die ik had is de zelfverklaarde dienaren van het goede, de bloedzuigers en de oplichters. Ik telefoneerde gisteren met een oude vriend. Hij vertelde me dat hij naar Los Angeles ging en een live show zag met één of andere dominee, die mensen wilde zaligverklaren zolang ze hem 300 dollar stuurden. Mijn vriend was verbaasd hoe gierig en agressief die kerel het publiek leegmelkte. Iemand had hem 150 dollar gestuurd, misschien een oude vrouw die haar laatste spaargeld opmaakte voor een zaligverklaring, en die kerel spuugde min of meer naar haar, zeggend dat het niet genoeg was.

Net als bij de voorganger, bevat de gelimiteerde versie van God To The Illfated twee bonusnummers. Hoe bepalen jullie welke tien songs op de reguliere versie van het album worden gezet en welke twee tracks exclusief op de gelimiteerde editie komen te staan?

Door confrontatie en luide discussies, hahaha! Niet echt, één van onze sterke punten ligt in het gebrek aan grote ego’s. We eindigen gewoonlijk met bijna twintig songs voor elke plaat. Riffs zijn als wijn, ofwel ze groeien met de leeftijd of ze veranderen in azijn. Veel van het materiaal komt altijd tekort omdat het zich in de oefenruimte niet goed ontwikkelt. Voor God To The Illfated had ik bijvoorbeeld een nummer geschreven met een paar delen waar we allemaal van hielden, en we dachten dat we de rest van de song konden ontwikkelen in iets gaafs. Dus we oefenden en herschreven, maar uiteindelijk voelden we het niet, dus we gooiden het in de vuilnisemmer. We namen aan het einde dertien songs op en twaalf werden op het album gezet. Eén blijft opgesloten in de kluis van Century Media Records. Uiteindelijk zal hij het levenslicht zien.

Voor de release van het nieuwe album, hebben jullie zes van de nieuwe tracks op jullie website gestreamd. Zie je het internet als een mogelijkheid voor jouw band of als een bedreiging voor de muziekindustrie?

Het is een zwaard met twee kanten. Ik hou van de kracht en vrijheid van het internet en de bliksemsnelheid waarmee het nieuws zich verspreidt. Het meer interessante is natuurlijk wat voor soort informatie daarbuiten wordt neergezet. Het is niet per sé waar, simpelweg omdat het daar in cyberspace rondhangt. Maar om naamsbekendheid te krijgen, is het internet een verbluffende uitvinding. Ik zie echter in waarom Madonna kwaad is, gezien de bedragen die zij misloopt, als ze meent dat ze nog een miljard dollars nodig heeft.

Ik vermoed dat de titeltrack van God To The Illfated een gigantische moshpit zal veroorzaken tijdens live shows.

Ik hoop het, haha!

Devian

Kun je me vertellen of je dat nummer gaat spelen tijdens de aankomende Europese Winterfest-toernee met Deicide, Samael en Vader, en welke andere nieuwe nummers jullie van plan zijn live te spelen?

We gaan feitelijk helemaal voor het nieuwe materiaal, aangezien we al overal in Europa zijn geweest voor Ninewinged Serpent. Daarnaast is het Winterfest een festival dat ons een compacte set geeft, dus we moeten zorgvuldig kiezen welke songs we gaan spelen. Maar voor zeker zullen de titeltrack, I´m The Pariah, Saintbleeder, Vultures en Assailant daar bij zijn.

Om eerlijk te zijn, heb ik Devian nog niet live gezien. Wat moet ik verwachten? Spelen jullie bijvoorbeeld alleen Devian songs tijdens live-optredens of spelen jullie ook wat klassieke Marduk nummers?

We hebben vanaf het begin besloten om voor de liveshows de tijdslijn te trekken vanaf onze allereerste songs. Marduk is een groot deel van mijn muzikale verleden, maar de band bestaat nog steeds, wat ons een raar gevoel zou geven over het spelen van covers. Devian live is een geweldige explosie van energie en een grote hoeveelheid interactie met het publiek. Het is een gezamenlijk ritueel van krankzinnigheid in plaats van een “wij en hun” optreden.

Naar welke van de andere bands op de Winterfest-toernee kijk je het meest uit om ze live te zien spelen, en waarom?

Om je de waarheid te zeggen: Ik ben echt benieuwd naar een heleboel dingen. Ik heb Deicide niet live gezien zonder de Hoffmans. Samael heb ik slechts een paar keer gezien en ik vind ze visueel echt interessant. Vader is altijd geweldig. Zelfs wanneer ze moe of ziek zijn, gaan ze gewoon het podium op en exploderen, en het zal gaaf zijn om de nieuwe formatie die Peter heeft samengesteld te checken. Order Of Ennead en The Amenta heb ik tot dusver alleen gecheckt op MySpace, dus het zal interessant worden.

Heb je enige speciale tourplannen voor na het einde van de Winterfest-toernee, zoals zomerfestivaloptredens of een eigen headlinertour?

Tot dusver zijn we geboekt voor de Hammer Battalion North tour (door Scandinaviё) met Unleashed en Belphegor. We hebben een paar andere aanbiedingen om ook te overwegen, maar we moeten zien wat wat is zodra we door het eerste deel van de tour zijn: Hoe het album wordt ontvangen en hoe goed de samenwerkingen zullen uitvallen. Maar één ding is zeker, dat we zoveel steden in vuur zullen zetten als we kunnen. We zijn een reizende band die er van houdt om live te spelen.

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.