Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-12-2019

Interview: My Dying Bride
Met Hamish Glencross
Door Kristof
Geplaatst in oktober 2006

My Dying Bride kan je zonder enige pretentie een legendarische act noemen. De laatste jaren gaat het zelfs beter als ooit met de doomband en ook het nieuwe album A Line Of Deathless Kings stelt niet teleur. Vaak fungeert zanger Aaron Stainthorpe als spreekbuis van de band, maar wij besloten om eens te telefoneren met gitarist Hamish Glencross. Deze heeft namelijk de laatste jaren een stevige invloed uitgeoefend op de sound van de Engelse groep.

My Dying Bride

Het nieuwe album is meer simpel, minder donker en vooral een stuk ritmischer dan de voorganger. Waarom is A Line Of Deathless Kings geen Songs Of Darkness, Words Of Light: Part 2 geworden?

Daar zijn verschillende redenen voor. Zo hebben we deels andere persoonlijkheden dan enkele jaren geleden. Tijdens Songs Of Darkness hadden we ook een drummerprobleem dat nu is opgelost. Dat album is eigenlijk geschreven door mij en zanger Aaron samen, terwijl de nieuwe songs ontstaan zijn via een groepsproces. En dat leidt altijd tot andere schepsels.

De riffs zijn inderdaad een stuk meer ritme georiënteerd en dat zorgt ervoor dat er meer contrast in het materiaal komt. Aaron zingt ook veel meer clean en heeft mijn inziens zijn beste cleane zanglijnen uit zijn carrière neergezet. Maar eigenlijk moet je het misschien allemaal niet zo analyseren. Deze songs zijn gewoon uit het schrijfproces gekomen en het verklaren heeft misschien helemaal geen nut.

De songs klinken vrij spontaan en flexibel. Het is zeker geen geknutseld album.

Exact! Alles is ontstaan uit een natuurlijk proces en het schrijven van de songs ging ons heel gemakkelijk af. Zo hebben we ook songs, riffs en ideeën over die we zullen gebruiken op een volgend album. Op de nieuwe single Deeper Down staat ook een nieuwe song getiteld Child Of Eternity die we dus over hadden. Het zijn creatieve tijden hier!

Er zullen wel wat fans teleurgesteld dat het duistere aspect van Songs Of Darkness wat op de achtergrond is verdwenen. Al reacties binnen?

Nog niet. Maar we moeten wel bekennen dat we altijd lezen wat fans en vrienden zeggen op Internet over een nieuw album. Ik begrijp ook niet dat er bands zijn die zeggen dat ze echt enkel muziek maken voor zich zelf. Ik ben altijd reuzenbenieuwd wat mensen van een nieuw My Dying Bride album denken en ik kijk er al naar uit om er met mensen over te discussiëren.

Ik las dat jij voor dit album heel veel materiaal heb aangeleverd.

Ik heb eigenlijk al sinds mijn toetreding in 1999 altijd al muziek kunnen aanleveren voor albums. Op de laatste drie platen staan er toch wel een heel aantal ideeën van mij.

Gitarist Andrew Craighan speelt al sinds het begin bij My Dying Bride en heeft een totaal andere gitaarstijl dan jij.

My Dying Bride - A Line Of Deathless KingsDat klopt inderdaad. We zijn totale tegenpolen. Ik ben muzikaler als Andrew en ik heb ook een 'progrock en klassieke muziek-verleden' en ik breng vooral gitaarsolo's en tegendraadse riffs aan. Maar langs de andere kan ik totaal geen geniale, eenvoudige en depressieve riffs schrijven die Andrew met gemak uit zijn mouw schudt. In dat opzicht vullen we elkaar perfect aan en vormen we zelfs het ideale team.

De teksten van het nieuwe album lijken me vooral over liefde en liefdesverdriet te gaan.

Het gaat inderdaad vooral over liefde, een wens tot liefde krijgen en over afgestoten worden. Een song als The Blood, The Wine And The Roses zegt toch genoeg lijkt mij? Romantiek en liefde staan dus centraal. Zonder de negatieve kant van die zaken te verbloemen.

Ben je tevreden over het artwork?

Zeer tevreden. Zanger Aaron heeft het nu niet zelf gedaan, maar we hebben het overgelaten aan een jonge artiest die er iets moois heeft van gemaakt. Er zijn trouwens verschillende versies van de hoes die we zullen gebruiken in het boekje zelf, in de gelimiteerde eerste CD-versie en de vinylversie. Het is een wat anders.

Dat kan je ook zeggen van de nieuwe videoclip.

Ja, de videoclip voor Deeper Down is best apart. De eerste versie was trouwens zeer teleurstellend, maar deze tweede versie vind ik persoonlijk geweldig. In tegenstelling tot Aaron die de videoclip nog steeds niet geslaagd vindt. We hebben trouwens de maker van de clip volledig vrij gelaten en we hebben dus niets te maken met het uiteindelijke resultaat. We hebben trouwens voor I Cannot Be Loved ook een videoclip ingeblikt waarvoor we wel creatief verantwoordelijk voor zijn.

Is een videoclip louter promotioneel of ook iets artistiek?

Persoonlijk ga ik voor het tweede. Het visuele aspect kan een artistiek statement zijn en overstijgt in het beste geval volledig het promotionele doeleind. Dat is althans mijn persoonlijke mening.

Ik las dat je ouders grote muziekfanaten zijn. Wat vinden ze van de muziek van My Dying Bride?

Ze zijn inderdaad bezeten door muziek. Mijn vader heeft me gitaar leren spelen en heeft me middels Black Sabbath elpees muzikaal opgevoed. Mijn ouders hebben me ook altijd volledig gesteund. Ze vinden niet alles van My Dying Bride even goed, maar ze vinden vooral de cleane zanglijnen van Aaron op dit nieuwe album erg sterk. Ze begrijpen onze muziek ook.

We weten dat Aaron nog steeds podiumvrees heeft. Zo zit dat met jou?

Aaron is inderdaad nog steeds doodsbang als hij het podium op moet. Maar hij is dan ook de frontman en hij staat eigenlijk niet zo graag in de belangstelling. Ik voel vooral een mix van adrenaline dat door mijn lichaam heen pompt en een geluksgevoel.

Ik las ook dat The Dreadful Hours jouw favoriete album is.

Ik vind het ook een onderschat album. Er staan geweldige songs op die mensen wel eens vergeten. Misschien vind ik het nieuwe album nog wel een stuk beter.

Niet Songs Of Darkness, Words Of Light? Een album dat ik zelfs nu nog wekelijks kan opzetten met telkens het zelfde intense gevoel.

Dat is zeker ook een speciaal album met een bijzondere sfeer. Maar persoonlijk neig ik toch iets meer naar onze huidige koers op het nieuwe album.

Ik ben Belg en ik denk dat jullie wel een bijzondere band hebben met België en het festival Graspop Metal Meeting.

Zeker weten! Jajaja! Graspop is een van de mooiste festivals van de wereld. We staan daar praktisch elk jaar en elke keer is het een succes. We worden ook altijd excellent onthaald en de line-up van het festival biedt voor elk wat. Daarnaast hebben we ook onze vorige dvd in Antwerpen opgenomen en komen we graag op bezoek. Het bier heeft daar uiteraard ook wel iets mee te maken!

My Dying Bride

Ik zag jullie ook op Metalcamp in Slovenië dit jaar. Ook best een mooi festival.

Was jij daar? Geweldig! Een zeer mooi festival met een leuke line-up in een prachtige omgeving. Ik ben nog totaal uit mijn dak gegaan tijdens de show van Testament. Als ze ons vragen staan we daar volgend jaar weer hoor.

Het leuke aan een My Dying Bride concert is dat de setlist vaak veranderd.

Daar dragen we ook zorg voor. Ik heb een goed geheugen en weet altijd nog wat we tijdens vorige concerten speelden op een bepaalde plaats. Daarom is de setlist op Graspop bijvoorbeeld altijd anders. We houden ook veel rekening met de wensen van de echte fans die ons na concerten aanspreken.

Kunnen we dan eindelijk weer eens een grotere tour verwachten?

Ik hoop het echt dat we nog eens serieus op tour gaan in plaats van festivalshows en losse clubshows.

Jullie blijven ook trouw aan Peaceville Records. Heeft dat een speciale reden?

Net omdat we zo'n lange relatie hebben, zullen we daar niet snel weggaan. We kennen en vertrouwen elkaar en ze laten ons muzikaal totaal vrij. Waarom veranderen?

Laatste vraag. Denk je dat My Dying Bride over tien jaar nog bestaat of is het verhaal bijna volledig verteld.

Moeilijke vraag die je nooit met zekerheid kan beantwoorden. Laten we zeggen dat het nu heel goed loopt met ons en dat we een grote creativiteitsdrang voelen. We zijn ook allemaal zeer benieuwd naar hoe onze muziek zal evolueren naarmate de tijd vordert. Dus zo snel ben je nog niet van ons af.

Ok. Dat waren mijn vragen. Ik zie je op Graspop 2007!

Haha. Wellicht wel. Tot dan!

Meer:

[ Terug naar de Interviews ]