Enquête

Er komt een vervolg op de mockumentaire This Is Spinal Tap (1984). Wat is jouw favoriete scène of grap uit de originele film?

band rolt tussenraam omhoog om limousinechauffeur niet te horen
douanecontrole op het vliegveld
exploderende drummer(s)
grote cocon met Derek erin weigert tijdens concert te openen
Jeanine, David's vriendin, wordt de nieuwe bandmanager
Lick My Love Pump songtitel
miniatuursandwiches en andere backstageklachten
na vertrek Nigel gaat Spinal Tap free-form jazz spelen
Nigel verbiedt Marty om zelfs maar naar zijn gitaar te wijzen
optreden op militaire vliegbasis
poppenshow staat boven Spinal Tap op billboard
Shit Sandwich en andere albumrecensies
signeersessie in platenzaak
Spinal Tap maakt glorieuze comeback (in Japan)
Spinal Tap verdwaalt in gangenstelsel richting het podium
Stonehenge-monument maakt zijn livedebuut
uitvoering van Big Bottom
uitvoering van Gimme Some Money
uitvoering van Heavy Duty
uitvoering van Hell Hole
uitvoering van (Listen To The) Flower People
uitvoering van Tonight I'm Gonna Rock You Tonight
versterker die naar elf gaat
zwarte albumhoes van Smell The Glove
een andere scène of grap, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  18 mei:
 • Hällas
 • Meshuggah en Zeal & Ardor
 • 19 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Oranssi Pazuzu, Deafkids en Sturle Dagsland
 • Tool en Brass Against
 • 20 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Hangman's Chair, An Evening With Knives en Lifelong
 • King 810, Afterlife, Yavid, Born A New en 3 Eyed Kids
 • Oranssi Pazuzu, Deafkids en Sturle Dagsland
 • 21 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Manticora
 • 22 mei:
 • Anneke van Giersbergen
 • Electric Callboy, Blind Channel en One Morning Left
 • King Satan en Splinterbomb
 • Stake en Cloudsurfers
 • 23 mei:
 • Meshuggah
 • Wolfmother
 • 24 mei:
 • Midnight en Night Demon
 • Russian Circles
  18 juni:
 • Copenhell
 • Graspop Metal Meeting
 • Pinkpop
Kalender
Vandaag jarig:
 • Asis Nasseri (Haggard) - 51
 • Beatriz Albert (Ebony Ark) - 40
 • Billy Howerdel (A Perfect Circle) - 52
 • Dean Pleasants (Suicidal Tendencies) - 57
 • Edu Falaschi (Angra) - 50
 • Ingo Schwichtenberg (Helloween)† - 57
 • Mike Bridge (Season's End) - 35
 • Page Hamilton (Helmet) - 62
 • Samppa Hirvonen (Nightwish) - 44
 • Stig Pedersen (D-A-D) - 57

Vandaag overleden:
 • Chris Cornell (Soundgarden) - 2017
Interview

Diamond Head
Met Brian Tatler
Door Kristof
Geplaatst in januari 2006

Diamond Head is een cultband. Deze Britten stonden mee aan de wieg van de NWOBHM en hun legendarische debuut ‘Lightning To The Nations’ (ook bekend als ‘The White LP’) is een metalKlassieker met hoofdletter K. Op deze plaat staan klassiekers als ‘Helpless’, ‘The Prince’, ‘It’s Electric’ en het ultieme ‘Am I Evil’, die overigens alle vier door Metallica gecoverd zijn. In 1982 verscheen nog ‘Borrowed Time’ en een jaar later was het sprookje al over met het onderschatte ‘Canterbury’. Vorig jaar stond Diamond Head terug in de belangstelling door de succesvolle tour met Megadeth en met ‘All Will Be Revealed’ is er zelfs een nieuw album gemaakt. Zanger Sean Harris is er niet meer bij en wordt glansrijk vervangen door de onbekende Nick Tart. Oerlid Brian Tatler is er uiteraard wel nog bij, en met deze legendarische gitarist hadden wij een gesprek.

Diamond Head

De nieuwe plaat is een leuk tijdloos rockalbum. Ben je volledig tevreden?

Ik ben zeer blij dat de plaat eindelijk fatsoenlijk te koop is. Met meer geld ter beschikking had het wel beter kunnen worden, maar ik ben tevreden met het resultaat. Ik wou er ook niet meer geld in steken want het risico dat de plaat nooit uitkwam was te groot. Enkele jaren geleden had ik ook een plaat gemaakt die me veel geld koste en die nog nooit iemand heeft gehoord. Het is niet leuk als je duizenden ponden investeert zonder enige tastbaar resultaat. Over de songs ben ik zeker te spreken en vooral de zang van Nick vind ik fantastisch.

Als ik het goed begrijp, ben je dus niet zo tevreden met de productie?

Ik ben niet ontevreden, maar met meer geld tot beschikking had alles wel een stuk scherper kunnen klinken. Maar uiteindelijk draait het toch om de muziek, toch?

Na jouw uitleg snap ik ook dat 'All Will Be Revealed' als titel is gekozen…

Hahaha. Ja, ik ben zo blij dat de cd gewoon is te verkrijgen. Het schrijven ging ook niet volledig van een leien dakje en duurde zes maanden. Ik was het trouwens gewoon om met Sean te schrijven en ik wist totaal niet of het samen met Nick wel zou lukken. Maar na enkele onwennige eerste weken, begonnen we elkaar goed aan te vullen. Ik heb ook tevreden over zijn teksten.

Wat is in jouw ogen zijn beste tekst?

Diamond Head - All Will Be Revealed Hmmz. Ik ben zeer tevreden over 'Fallen Angel' en 'Mine All Mine'. Die laatste tekst schreef hij nadat hij een artikel in de krant las over een man die zijn vrouw had vermoord uit jaloersheid. Het thema is dus 'als ik het niet kan hebben, dan niemand'. Je kunt deze gedachtewijze gemakkelijk doortrekken naar onze huidige egoïstische maatschappij.

Gaat 'Drinking Again' over drankmisbruik?

Het gaat vooral over boosheid. Het is een snel en up-tempo nummer geworden zonder teveel onzin. Tja, meer kan ik er niet over zeggen.

Heeft drankmisbruik en drugs ooit een probleem gevormd voor Diamond Head?

Ow neen, dat gelukkig nooit. Zowel in het verleden als in het heden hebben wij ons gedragen. We houden wel van een goed glas bier, maar van enige verslaving kan je niet spreken.

Waar heb je Nick eigenlijk gevonden?

In de pub. Ik hoorde hem voor het eerst zingen in een plaatselijk bandje en ik vroeg of hij interesse had in Diamond Head. Hij doet me herinneren aan Chris Cornell maar ook aan Robert Plant. Hij is geen gillende hardrockzanger, maar eerder een bluesman. Af en toe doet hij me ook denken aan Bon Scott. Ik ben zeer blij met hem, want je vindt niet zo vaak zo'n goede zanger. Die zijn zeer zeldzaam.

Kende hij Diamond Head eigenlijk?

Hij kende geen enkel Diamond Head-nummer! Hij kende de band van naam en dat was alles. Ik ga hem de oude cd's mee en hij toonde toen direct interesse. Gelukkig maar.

De meeste jonge metalfans hebben met jullie kennisgemaakt op de Megadeth tour. Jullie beste optredens ooit?

De beste optredens weet ik niet, maar wel de beste tour die we ooit deden. 29 avonden na elkaar een uitverkocht huis! En alles was tot de puntjes verzorgd. We kregen altijd tijd om te soundchecken en de catering was ook altijd fatsoenlijk. Dave Mustaine verzorgde ons goed.

We horen wel eens slechte verhalen over Dave's karakter. Hoe ervaar jij hem?

Als een zeer rustige en vriendelijk man. Hij stond altijd voor ons klaar en we hadden geen klagen. We kennen Dave wel al veel langer en we begrijpen elkaar. Ik denk dat het ook wel meespeelt dat hij onze platen zo geweldig vindt en ons daarom zo extreem goed heeft behandeld. Wat een prachtige tour was het toch.

Is touren nu anders als twintig jaar geleden?

Hmmz. De PA is beter en bands klinken krachtiger dan vroeger. Dankzij internet kennen meer mensen je muziek en zingen ze allemaal mee. Maar voor de rest merk ik zeer weinig verschillen.

Als je nog eens als headliner tourt, gaat het wel tegenvallen dat er veel minder mensen zullen zijn en dat je in kleine clubs moet spelen.

Ja, ik realiseer ook wel dat Megadeth al die zalen heeft uitverkocht en niet wij. Daarom zou ik graag opnieuw een dergelijke tour met een bekende band willen doen. Ik vermoed dat we volgend jaar wel op enkele festivals zullen staan. Maar versta me niet verkeerd, ik vind optreden in kleine clubs ook leuk.

Het eerste Diamond Head optreden was in 1977. Herinner je dat nog?

Hehe, ja. Dat was in de middelbare school en we waren een jaartje of zestien. We hadden zelfs bommen gemaakt die we allemaal tijdens het eerste nummer lieten ontploffen. Goede tijden.

Welke covers speelden jullie toen?

Geen enkele! We hebben nooit echt covers gespeeld. En maar goed ook. En in de jaren '70 en begin jaren '80 werden er helemaal niet zoveel covers gespeeld. Tegenwoordig speelt elke nieuwe band covers, dat snap ik niet.

Er komt begin volgend jaar ook een dvd uit…

Yep, een verslag van een volledige show opgenomen in de Astoria. Ik heb net een ruwe kopie gezien en ik was onder de indruk. Het geluid is vet en de beelden erg mooi. We spelen naast enkele nieuwe nummers al onze klassiekers. De dvd zal dus eigenlijk enkel bestaan uit een live-concert zoals het er nu uit ziet.

Jij speelde in de jaren '90 ook bij The Quill. Wat voor band was dat?

Dat was een Keltische rockband. We hebben samen meer dan zevenhonderd optredens gedaan! Deze band speelt vooral covers en is populair in Engeland. We traden overal op waar we konden. Er moest uiteraard brood op de plank komen. Ik heb samen met hen een cd opgenomen in 1999 maar dat is niet echt interessant voor de Diamond Head fan.

Diamond Head

Op jullie website zag ik dat jullie mensen zochten voor het 'Diamond Streetteam'. Geloof je dat zoiets werkt?

Zeker weten. In ruil voor een gesigneerde poster of T-shirt of zoiets dergelijk maken jongeren reclame voor ons. Ze delen flyers uit, hangen posters op, bezoeken cd-winkels.. Ik geloof wel dat zoiets een goed promotiemiddel is.

Ik zag op de website ook dat jij een video-opname zoekt van het BBC-programma 'Look Hear' uit 1980. Dat vraagt om meer uitleg.

Dat was de eerste keer dat we optraden voor een televisieprogramma. Ik heb dit nog maar één keer in heel mijn leven gezien en als iemand mij dit programma kan bezorgen zal ik deze zeker betalen. Ik zoek al vier jaar, maar tevergeefs.

Ik las ook dat jij Slipknot wel goed kunt verdragen. Verrassend.

Ik luister vooral veel Led Zeppelin en The Beatles en ik begrijp dat Slipknot niet in dat rijtje thuis hoort. Maar elke keer als ik Slipknot zie optreden, schiet die adrenaline door mijn lichaam. Elke tien seconden kan er wat gebeuren en de show is tot in de puntjes verzorgd. Muzikaal kan ik niet altijd alles volgen, maar ik begrijp zeer goed waarom Slipknot veel succes heeft.

Laatste vraag. Wat was je persoonlijke hoogtepunt uit de gehele Diamond Head-geschiedenis?

Het jaar 1982. 'Borrowed Time' was uit en we hebben toen een grote tour in de UK gedaan. We hebben ook geschitterd op het Reading Festival en we waren klaar om de wereld te veroveren. Jammer genoeg ging het sindsdien erg bergafwaarts, maar 1982 is een jaar dat ik nooit zal vergeten.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.