Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 28-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Bassem Deaibess (The Hourglass) - 44
 • Clevdh (Orakle) - 42
 • Daniel Botti (Node) - 43
 • Gylve "Fenriz" Nagell (Darkthrone) - 50
 • Jesper Strömblad (In Flames) - 49
 • Muhammed Suiçmez (Necrophagist) - 46
 • Sigurd "Satyr" Wongraven (Satyricon) - 46
 • Steve Smyth (Nevermore) - 51
Concertreview

Saxon en Diamond Head
Op 27 februari 2018 in Poppodium 013, Tilburg
Een review door Dirk
Foto's door Dirk

Buiten is het koud en binnen spelen Armored Dawn, Diamond Head en Saxon in 013 in Tilburg. Saxon is op tour voor het nieuwe album Thunderbolt en wil dat graag aan de fans voorstellen. Door verkeersproblemen hebben wij de viking metal van het Braziliaanse Armored Dawn gemist. Bij binnenkomst valt direct op dat de zaal is ingekort en het balkon is dicht. Uiteindelijk zijn er iets meer dan duizend bezoekers, wat tegenvallend is. De sfeer is er niet minder door. Ready voor een avondje New Wave Of British Heavy Metal.

Om 20.00 uur is het tijd voor de eerste legendarische band van de avond. Diamond Head heeft sinds 1976 een ellenlange geschiedenis opgebouwd en dat voor een band die nooit echt doorgebroken is. Tijdens de explosie van de NWOBHM werd Diamond Head net als Iron Maiden, Def Leppard en Saxon gezien als band die het zou gaan maken. Het lot besliste echter anders. De oorzaak hiervan kan voor een groot deel toegewezen worden aan onbekwaam management en tekenen bij het verkeerde label op het verkeerde moment. Een gelijksoortige band als Anvil kreeg een boost door een documentaire en Diamond Head heeft die boost gehad doordat Metallica er vier nummers van heeft gecoverd. Hierdoor kan de band nog steeds touren in kleine zaaltjes of als support van de grotere jongens die een zwak voor ze hebben.

Diamond Head @ 013, Tilburg, 27-2-2018

Vanavond is Saxon de weldoener. Met songwriter Brian Tatler als enig origineel lid zet Diamond Head een degelijke set neer die rust op de door Metallica gecoverde songs. Met opener Helpless en afsluiters The Prince en prijsnummer Am I Evil? worden er drie gespeeld. Het tweede nummer van de set, Bones, is van het laatste in 2016 verschenen album Diamond Head en het enige uit deze eeuw. Rasmus Andersen zingt verdienstelijk maar overtuigt niet. Gelukkig kent het grootste gedeelte van het publiek de 'Metallica'-liedjes en zingt die mee. Opvallend is verder dat drummer Karl Wilcox een wel heel basis drumstel heeft met een bass, floor en snare.

Diamond Head @ 013, Tilburg, 27-2-2018

Sinds 1979 brengt Saxon albums uit en recentelijk hebben de mannen hun tweeëntwintigste studio album Thunderbolt uitgebracht. Uiteraard gaan de veteranen van de NWOBM hiervoor on the road. Na de Britse tour is het optreden in Tilburg het eerste op het Europese vasteland waarna Amerika aan de beurt is. Als de intro van het nieuwe album Olympus Rising uit de P.A. klinkt, verschijnen de bandleden op het podium en trappen ze af met het titelnummer Thunderbolt van het laatste album. Met Sacrifice en het nieuwe Nosferatu (The Vampire Waltz) is de opening met zeer recent werk gedaan en is het tijd om even terug te gaan in de tijd met achtereenvolgens Motorcycle Man en Strong Arm Of The Law. Of het nu komt door de geringe opkomst of de kou maar zowel publiek als band doen hun best maar echt los komt het nog niet.

Saxon @ 013, Tilburg, 27-2-2018

Met zes nummers van het nieuwe album in de set blijkt wel dat Saxon zeer tevreden is met dit album. Voor de rest bestaat de set uit het traditionele geraamte van klassiekers waar we dan voor het gemak de titelnummers van de twee voorgaande albums Sacrifice en Battering Ram bij rekenen.

Saxon @ 013, Tilburg, 27-2-2018

They Played Rock And Roll is een eerbetoon aan Motörhead en zo klinkt het nummer dan ook. Paul Quinns riff had zo uit de gitaar van 'Fast' Eddie Clarke kunnen komen en Nigel Glockler drumt in de stijl van 'Philty Animal' Taylor. Er klinkt veel gejuich uit het publiek bij een geluidsample van Lemmy. Dit zou zo maar eens een livekraker kunnen worden. Ondertussen deelt Biff mee dat Saxon volgend jaar het veertigjarig jubileum gaat vieren met een aantal speciale concerten. "Graspop perhaps!"

Saxon @ 013, Tilburg, 27-2-2018

Hierna komen we de vorige eeuw niet meer uit en wordt de set afgesloten met And The Bands Played On, 747 (Strangers In The Night), Crusader en Princess Of The Night. Band en publiek zijn zodanig opgewarmd dat er een toegift komt in de vorm van Heavy Metal Thunder, de meezinger Wheels of Steel en het lijflied van de oldschool metalfan: Denim And Leather.

Saxon hoeft niets te bewijzen en laat zien nog steeds niet versleten te zijn. Binnen is het warm en helaas moeten we de kou weer in. Saxon, bedankt voor weer een avond gezelligheid.

Saxon @ 013, Tilburg, 27-2-2018

Setlist:
1. Olympus Rising
2. Thunderbolt
3. Sacrifice
4. Nosferatu (The Vampire Waltz)
5. Motorcycle Man
6. Strong Arm Of The Law
7. Battering Ram
8. Power And The Glory
9. Sniper
10. The Secret Of Flight
11. Dallas 1 PM
12. Never Surrender
13. Predator
14. They Played Rock And Roll
15. And The Bands Played On
16. 747 (Strangers In The Night)
17. Crusader
18. Princess Of The Night

Toegift:
19. Heavy Metal Thunder
20. Wheels Of Steel
21. Denim And Leather

Saxon @ 013, Tilburg, 27-2-2018

Setlist Diamond Head:
1. Helpless
2. Bones
3. In The Heat Of The Night
4. Lightning To The Nations
5. It's Electric
6. The Prince
7. Am I Evil?

Diamond Head @ 013, Tilburg, 27-2-2018

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.