Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-09-2020

Interview: Roadrunner United
Met Matt Heafy
Door Edo
Geplaatst in oktober 2005

Omdat Roadrunner Records dit jaar haar 25-jarig jubileum viert verschijnt binnenkort een cd waaraan liefst 57 artiesten uit 45 Roadrunner-bands uit heden en verleden meewerkten. In een rommelige Effenaar sprak ik voorafgaand aan het concert van Arch Enemy en Trivium één van de vier teamcaptains van dit grootschalige project: Trivium-zanger/gitarist Matthew Heafy.

Roadrunner United

Matt, wie heeft dit hele project georganiseerd?

Monte Conner. Hij belde me twee weken voor het einde van de Road Rage-tour.

Samen met Joey Jordison (Slipknot) Robert Flynn (Machine Head) en Dino Cazares (ex Fear Factory) was jij een van de teamcaptains. Waarom hebben ze jullie vier gekozen als captain?

Ik weet het niet. Ik denk dat ze gewoon vertrouwen in me hadden. Met Joey, Dino en Rob hebben ze een aantal namen die verschillende generaties aanspreekt. Door mij er bij te halen proberen ze weer een andere generatie aan te spreken. Monte gelooft in mij en gelooft in Trivium en hij had er veel vertrouwen in dat dit mij zou lukken.

Voor jou moet het helemaal een grote eer zijn want vergeleken bij de andere captains kom je nog maar net kijken.

Ik vind het geweldig dat ze naast die andere drie gasten ook aan mij dachten. Dat betekent veel voor me.

Kan je eens uitleggen hoe het proces van schrijven en opnemen verliep, want dat leek me niet gemakkelijk met zoveel verschillende personen?

Roadrunner United - The Allstar SessionsNee, dat viel wel mee. Nadat ik de muzikanten waarmee ik wilde werken had uitgekozen kwamen ze om de beurt langs in de studio. Dat was allemaal heel goed geregeld. Per instrument kwamen de artiesten op een andere dag langs. Gitaristen de ene dag, bassisten de andere enzovoort. Dat ging prima.

Hoe lang duurde het dan voordat alles opgenomen was?

Tien dagen, maar daarna moest de zang nog worden opgenomen wat ook een paar dagen duurde.

Voelde je druk en/of verantwoordelijkheid tijdens dit hele gebeuren?

Nee. Ik moest wat nummers schrijven en dat is waar ik goed in ben en wat ik leuk vind. Ik had er veel vertrouwen in dus ik hoefde me geen zorgen te maken.

Het is een gevarieerde compilatie geworden…

Dat klopt. Ik kon nu dingen doen die ik bij Trivium niet kan, dus er staat echt van alles op. Er staat een punksong op, een rocksong en natuurlijk veel verschillende stijlen metal.

Zullen we deze nummers ooit live horen?

Dat denk ik niet omdat iedereen in een andere band zit en iedereen zo druk is met z’n eigen zaken. Wijzelf zijn nu anderhalf jaar aan het toeren en het komende halfjaar zal daar weinig verandering in komen.

Maar wellicht omdat jullie gitarist Corey ook meedoet op de cd dat jullie met Trivium iets zouden kunnen spelen…

Dan moeten we King Diamond vragen of ie wil komen zingen…

Je mocht zelf de artiesten kiezen waarmee je wilde werken. Je koos onder andere voor Dani Filth (Cradle Of Filth), King Diamond (King Diamond, Mercyful Fate) en Michale Graves (ex Misfits). Waarop baseerde jij je keuze?

In het geval van King Diamond wist ik dat hij dat nummer zou zingen en heb ik het daarop afgesteld. Bij de andere nummers had ik eerst het nummer en keek ik vervolgens welke zanger er het best bij zou passen. Voor de black metal-song was er in mijn ogen maar één geschikte persoon; Dani Filth. Voor de punksong had ik meteen Michale Graves in gedachten.

Hoe ging het kiezen van die personen eigenlijk in z’n werk? Ken je ze allemaal persoonlijk?

Nee, ik kende er niet één van. Ik belde Monte in hij heeft dat geregeld.

Waren er ook artiesten die voor de eer bedankten?

Nee, niemand. Ik had graag met Rob Flynn en Joey Jordison een paar nummers geschreven, maar die waren zelf druk bezig aan deze cd.

Maakten jullie er ook iets van een ‘wedstrijd’ van omdat jullie in vier teams werkten? Wie schrijft de gaafste songs?

Nee, dat niet.

Welk van de andere captains heb jij persoonlijk het hoogst zitten?

Rob. Machine Head is één van m’n favoriete bands, maar dat zijn Slipknot en Fear Factory ook. Ik vind het allemaal geweldige bands.

Denk je dat je met één van hen zult samenwerken in de toekomst, zij het met Trivium of met de band van de desbetreffende artiest?

Het zou kunnen. Ik heb altijd al een sideproject willen doen en dan vooral black metal.

Dus je bent niet vies van een potje black metal?

Nee, ik ben een groot fan. (Wijst naar z’n Dissection-shirt). Dissection, Emperor, noem maar op…

Dan zal je wel blij zijn dat ze een aantal optredens gepland hebben…

Ik zou dolgraag op Wacken spelen volgend jaar alleen al om Emperor aan het werk te zien.

Volgend jaar dus Trivium op Wacken Open Air?

Hopelijk!

Voordat ik iets over Trivium wil vragen, wat is jouw favoriete Roadrunner artiest?

Moeilijke vraag want er zijn zoveel goede Roadrunner-bands. Maar waarschijnlijk toch Machine Head. Als ik er twee mag kiezen dan zijn dat Machine Head en Slipknot.

Wist je trouwens dat Roadrunner Records van origine een Nederlands label is?

Nee eigenlijk niet. Daar ben ik pas sinds kort achter. Ik dacht eerst dat ze uit New York kwamen.

Over je eigen band. Ik heb vernomen dat jullie het goed naar je zin hebben gehad tijdens jullie headlining-tour in Groot-Brittannië…

Zeker weten! We speelden twintig uitverkochte shows.

Twintig??

We speelden twee keer in de Astoria in Londen voor tweeduizend mensen. Om één of andere reden zijn we daar heel populair. In maart komen we naar alle waarschijnlijkheid terug naar Europa.

En nu de tour met Arch Enemy. Hoe verloopt die?

Vanavond is de vierde show en tot op heden gaat alles prima. Er zijn een hoop mensen die ons nog niet kennen dus voor ons zijn het wel spannende optredens. We willen het publiek graag opzwepen.

Hoe overleeft een 19-jarige een wereldtournee? Is het zwaar voor je?

Matt HeafyNee, valt reuze mee. Het maakt niet uit hoe oud je bent, je moet gewoon gefocussed zijn. Soms is het wel lastig. Je kan niet altijd douchen of van een goede nachtrust genieten, maar je doet het omdat je het fantastisch vindt om muziek te maken. Bovendien zijn we nu anderhalf jaar aan één stuk op tournee dus je went er wel aan.

Jullie stonden van de zomer op Ozzfest. Daar zijn wat incidenten geweest met Bruce Dickinson van Iron Maiden en Sharon Osbourne, hoe heb je dat ervaren?

De shows en de andere bands waren tof, maar daar is ook alles mee gezegd. Ik doe er in ieder geval nooit meer aan mee. Na wat er met Maiden is gebeurd…. Dat was gewoon bullshit.

Tot slot, jullie beloofden eerder dit jaar dat je ‘Angel Of Death’ zou spelen, da’s geloof ik nog niet gebeurd…

Alleen als we de headliner zouden zijn én als we in Amsterdam zouden spelen. Nu hebben we daar simpelweg geen tijd voor.

[ Terug naar de Interviews ]