Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-09-2020

Interview: Roadrunner United
Met Robert Flynn
Door Tonnie
Geplaatst in oktober 2005

Naast Trivium bandleider Matt Heafy spraken we over het Roadrunner United project ook met zijn collega teamcaptain Robert Flynn, die je ook wel kent van Machine Head. Ook Flynn schreef een viertal nummers voor het album, en zocht daar vier verschillende zangers bij. Na een gesprekje over Machine Head volgde dus logischerwijs een gesprek over Roadrunner United.

Roadrunner United

Wat vond je van het idee van Monte Conner, toen hij je belde?

Ik dacht dat hij gek geworden was, want het leek mij veel te complex om het gedaan te krijgen. Dus ik negeerde hem want ik dacht dat hij dan wel zou ophouden met me hierover lastig te vallen, want hij klonk alsof hij een week lang achter elkaar aan de crack zat. Maar toen duidelijk werd dat het label er volledig achter stond en dat ze de middelen bij elkaar hadden om het echt te realiseren, zag ik toch ook in dat het echt een niet te missen kans was.

Waarom denk je dat hij jou uitgekozen heeft als teamcaptain?

Hij zei me dat hij vond me een van de beste songwriters op het label, en als ik ergens voor ga dan ga ik er ook echt voor tot het eind. Hij had dat soort mensen nodig voor de nummers.

Op elk nummer heb je een andere zanger. Heb je zelf de zangers uitgezocht?

Roadrunner United - The Allstar SessionsToen ik de riffs schreef probeerde ik me er bij in te beelden hoe de zang zou klinken. Op dat moment was het namelijk nog niet zeker welke zangers er aan mee zouden werken. Bovendien was er natuurlijk ook nog de mogelijkheid dat ze al met een andere captain gingen werken. Maar ik heb de nummers geschreven zodat ze passen bij de zangers die ik wilde, en het heeft voor mij goed uitgepakt. Ze wilden namelijk allemaal meewerken. Howard Jones van Killswitch Engage, Corey Taylor van Slipknot, Max Cavalera van Soulfly en Tim Williams van Vision Of Disorder.

Vond je het niet moeilijk om een nummer te schrijven wat iemand anders gaat zingen, of waar iemand anders de teksten en zanglijnen voor schrijft? Want normaal gesproken zing je zelf je nummers.

Het maakte het voor mij makkelijker. Veel makkelijker, hahaha. Ik hoefde nu geen teksten te schrijven. Dat hadden we van te voren al afgesproken. Ik stelde wel enkele melodieën voor, maar uiteindelijk was het toch de zanger die de teksten schreef. Ik vond het best prettig zo.

Voor de muziek had je op elk nummer dezelfde muzikanten. De andere teamcaptains hebben ook veel verschillende mensen gevraagd voor de nummers. Waarom bleef jij bij dezelfde groep?
[gitarist Jordan Whelan, bassist Christian Olde Wolbers en drummer Andols Herrick]

Ik had anderhalve week voor de opnames. Als het in die tijd niet zou lukken, zou het niet af komen. Daarom vroeg ik mensen die ik kende. We hadden ook zo goed als geen tijd om te oefenen. Mensen kwamen aan, deden hun ding, en moesten weer al weg. Daarna kwam de volgende, deed z'n ding, en moest ook alweer weg. Samen jammen ging dus ook niet. Ik heb de nummers geschreven, alles gearrangeerd, en zij speelden dan wat ik zei dat ze moesten spelen. Nou ja dat is iets te kort door de bocht, maar daar kwam het wel op neer.

Wanneer vonden de opnames plaats?

In april, toen we even tussen twee delen van de tour in zaten.

De nummers die je schreef wijken niet zo heel veel af van wat je met Machine Head doet, terwijl andere teamcaptains toch wat meer durfden te experimenteren. Had jij daar geen zin in?

Nee, niet echt. Ik denk dat de andere jongens ook gewoon wat breder zijn als muzikant, en zich comfortabel genoeg voelden om ook in andere stijlen te schrijven. Ik ben goed in dit soort metal schrijven, dus daar hou ik het bij. Ik heb de nummers wel gericht op de zanger die ik er voor wilde hebben, maar daarvoor hoefde ik niet een soort nummer te schrijven in een stijl die totaal anders is dan wat ik normaal doe. Voor Max had ik een stevig thrash nummer geschreven. Robb FlynnIk had hem al lang niet horen zingen op een lekker thrash nummer in de stijl van Chaos A.D., dus dat wilde ik hem graag laten doen. Voor Howard van Killswitch leek het me gaaf om zijn stem en stijl te horen op een The More Things Change-stijl Machine Head nummer te horen. Lekker druk, lekker ook met veel melodie. Hij heeft echt een prachtige stem. Het mooie aan Corey's stem vind ik zijn heldere stem, die hij vooral in Stone Sour laat horen, maar ook wilde ik hem lekker laten brullen. Voor hem heb ik een traag, onheilsspellend nummer geschreven, waarin hij ook nog even helemaal los komt. En Tim is echt een van m'n favoriete zangers ooit. Zijn stem is echt geweldig. Van hem heb ik zoveel geleerd, waardoor ik zelf ook een betere zanger geworden ben. De meeste mensen kennen hem vooral van zijn hardcore stem, maar wat velen meestal vergeten is dat hij ook een prachtige zangstem heeft. Heel melodieus. Ik ben echt heel tevreden hoe alles heeft uitgepakt. De muzikanten waren de juiste keuze, vind ik. En ik gaf de zangers goede nummers om te zingen, en zij hebben er fantastische nummers van gemaakt.

Zeiden alle zangers direct ja, toen je ze vroeg?

Ja. De eerste die ik binnen had was Max, want hij vroeg mij of ik een teamcaptain was toen hij over het project hoorde. En hij wilde gelijk meewerken. Daar was ik echt heel blij mee, want de reden dat Machine Head op Roadrunner zit is Max, en Sepultura. Toen wij met Burn My Eyes bezig waren was Chaos A.D. zowat de enige plaat die we hoorden. Je kwam die plaat echt overal tegen. Ons leek Roadrunner toen een goed label voor Machine Head, want wij vonden dat de nummers die we aan het maken waren perfect tussen de bands die er toen zaten zouden passen. Ik heb het dan over Sepultura, Fear Factory, Biohazard, etc.

Was je niet verbaasd dat Max geen teamcaptain was? Mij verbaasde dat wel enigzins, moet ik zeggen.

Ja, ik vond het ook wel gek. Volgens mij is hij wel gevraagd, maar ik weet het ook niet precies. Ik ben wel heel blij dat ik hem op een van m'n nummers heb hehehe. Het was voor mij wel een hoogtepunt dat ik voor hem een nummer mocht schrijven.

Wat mijn collega ook aan jouw collega teamcaptain Matt vroeg: wist je dat Roadrunner oorspronkelijk een Nederlands label is?

Ja, natuurlijk. Cees Wessels is een Nederlander, en volgens mij woont hij nog in Nederland.

[ Terug naar de Interviews ]