Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2020

Interview: Angel
Met Helena Michaelsen
Door Tonnie
Geplaatst in augustus 2005

Helena Michaelsen ken je misschien nog uit een ver verleden van Trail Of Tears, of recentelijker van haar nieuwe band Imperia. Nu is de de gevoelige kant op gegaan, met haar andere band Angel. Ondanks dat Angel uit dezelfde muzikanten bestaat als Imperia, is het resultaat compleet anders. Eens kijken wat de dame hier zelf over te zeggen heeft...

Angel

Wat je met Angel doet is erg anders dan alles wat je hiervoor gedaan hebt. Toch zitten dezelfde muzikanten in je band als in Imperia. Waarom heb je besloten om het onder een andere naam uit te brengen?

Omdat het andere muziek is. Het is een ander deel van m'n leven. Voor mij is het compleet anders. Het is veel gevoeliger, veel kwetsbaarder, en de teksten zijn veel persoonlijker dan bij Imperia.

Heb je de teksten in de loop der jaren geschreven, of pas toen je met dit album begon?

Enkele teksten zijn al heel oud. Die heb ik geschreven toen ik nog erg jong was. Zo ben ik met muziek begonnen. Waar ik vandaan kom had je competities, waarbij je met bijvoorbeeld liedjes kon meedoen. Daarvoor schreef ik mijn eigen nummers. En zo begon het voor mij.

Welk nummer is al van uit die tijd?

Little Girl, en Little Princess.

Wanneer besloot je om dit album te gaan maken?

Angel - A Womans Diary - Chapter 1Sinds ik met Imperia bezig ben heb ik het gevoel dat ik mensen om me heen heb die mijn gevoelens begrijpen. Voor mij is het belangrijk dat als ik teksten schrijf, en met een acoustische gitaar aangeef hoe het moet klinken, dat de andere muzikanten begrijpen hoe ik het wil hebben. Ik heb daar gevoelige mensen voor nodig, want zij begrijpen echt wat ik bedoel. Anders zou de muziek heel anders klinken, en totaal niet passen. Ik had al veel ideeën op demos staan, en toen ik de juiste muzikanten in Imperia had zijn we aan dit album begonnen. Ondertussen had ik al genoeg materiaal voor het album, en ben ik ook al begonnen aan een tweede Angel album.

Op de single staan ook nummers die niet op het album staan. Heb je nog meer nummers die je nog niet uitgebracht hebt?

Nog een heleboel. Binnenkort gaan we met Imperia de tweede cd opnemen, en daarna met Angel ook een tweede album. Ik heb daar nog veel nummers voor, maar ze zijn nog niet goed genoeg om uit te brengen.

Muzikaal gezien is het dus erg anders dan Imperia. Zijn de thema's van de nummers van Imperia minder persoonlijk dan van Angel?

Nou, ze zijn op een andere manier erg persoonlijk. Ze zijn iets abstracter. Als je het live ziet zie je het verschil ook. Bij Imperia komt de agressie eruit, bij Angel is alles meer ingetogen, veel gevoeliger, maar ook veel positiever. Imperia is meer de negatieve kant.

Heb je dan ook plannen om met Angel op te treden?

Jazeker. In september spelen we in Utrecht, en we zijn ook gevraagd om in bijvoorbeeld Italië, Spanje, Duitsland en Belgié te spelen.

Ga je dan alleen Angel nummers spelen, of ook wat van Imperia?

Alleen Angel. Het zijn echt twee losstaande bands.

Als je met Imperia live speelt gaat je volumeknop naar maximaal. Bij Angel past dat niet, dus zul je je moeten aanpassen. Is dat lastig voor jou?

Nee, totaal niet. Bij Angel zing ik vanuit m'n hart. Doordat het veel persoonlijker is komt die manier van zingen vanzelf. Ik hoef er niet bij na te denken. Het is lastig uit te leggen.

Moet je je niet erg inhouden?

Nee. Omdat het gevoeliger is gaat dat al automatisch. Door het agressieve van Imperia komt het er bij mij ook veel harder uit.

Waarom heet het album eigenlijk A Woman's Diary - Chapter One? Ervaar je het echt als een dagboek?

Ja. Als kind hield ik ook al een dagboek bij. Maar iemand had dat eens gevonden en gelezen, en er wat pagina's uit gehaald die ze er liever niet in hadden. Sindsdien ben ik in songteksten gaan schrijven. Alles is daardoor iets cryptischer. En zo is eigenlijk het album ontstaan.

Als je de teksten schrijft, bedenk je dan ook al wat voor soort muziek er bij moet?

Voor Angel had ik voor de meeste nummers al bijna helemaal in m'n hoofd zitten. Voor een paar nummers heeft de band er nog muziek bij bedacht, maar voor de meeste nummers wist ik dus al ongeveer hoe ik het wilde.

Helena Michaelsen

Hoe ben je op Black Lotus Records uitgekomen? Want dat is een label met eigenlijk alleen maar metal, en dit is dan weer iets totaal anders.

Via het Tribute to Dead Can Dance album. Sindsdien hebben we contact gehouden, en ik heb het gevoel dat ik ze kan vertrouwen. Dat ze echt vanwege de muziek bezig zijn, en de artiesten respecteren. Toen ik het idee had voor de Don't Wanna Run single heb ik ze gebeld, om te vragen of ze interesse hadden. En dat hadden ze, ook al was het geen metal. Ze vonden het een mooi nummer, en wilden het uitbrengen.

Maar Imperia zit toch op Ebony Tears?

Ja, maar Ebony Tears doet zo goed als niets meer. Ze tekenen ook geen nieuwe bands.

Bij hun had je ook niet het gevoel wat je bij Black Lotus hebt?

Nee. Ik vind het spijtig om te zeggen, maar bij Black Lotus voel ik me toch beter. Ik ben altijd met muziek bezig, en bij Black Lotus heb ik het gevoel dat ze me toch beter begrijpen, en waarderen.

Kun jij van je muziek leven?

Momenteel wel. Ik heb een normaal leventje, ik doe geen overdreven dingen, dus ik kan mooi van de muziek rondkomen.

Dat is toch vrij moeilijk tegenwoordig he?

Inderdaad, maar ik heb er al hard voor gewerkt de afgelopen negen jaar.

[ Terug naar de Interviews ]