Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-06-2021

Interview: Shape Of Despair
Met Pasi Koskinen
Door Kristof
Geplaatst in december 2004

Onlangs verscheen het nieuwe Shape Of Despair album getiteld 'llusion's play'. Dit nieuwe album staat weer garant voor een uur slepende funeral doommetal. Normaal gezien zou er een interview plaatsvinden met bandleider Jarno Salomaa maar deze man belandde onlangs in het ziekenhuis met ernstige gezondheidsproblemen. Het alternatief, een gesprek met zanger Pasi Koskinen, grepen we dan ook met twee handen aan. Mr. Koskinen is niet enkel bekend als vocalist van Shape Of Despair maar was ook de leadzanger van Amorphis in de periode 1996 tot begin dit jaar, en bracht onlangs ook een nieuw grimmig album uit met Ajattara. Het resultaat zijn korte antwoorden en een ietwat vaag gesprek.

Shape Of Despair

Hey, hoe gaat alles in je leven?

Erg goed, dank je wel om dat te vragen. Ik heb verschillende cd's uit nu en er komen optredens met Ajatarra aan.

Normaal zou ik Jarno Salomaa interviewen, maar die heeft ernstige gezondheidsproblemen?

Ja, we zijn allemaal bezorgd, maar hij zal uiteindelijk zeker genezen, geloof ik.

Klinkt verre van gezond. Maar goed, 'Angel Of Distress' is voor veel mensen het ultieme funeral doom album! De druk moest toch wel groot geweest zijn om een nieuw album in elkaar te knutselen?

Eigenlijk was er geen druk, én het is heel leuk om een depressief album te maken, maar we zijn sowieso een beetje bizar allemaal.

Hoe verloopt het schrijfproces? Moet je in een speciale bui zijn, of is het gewoon hard werken?

We zoeken melodieën uit, en kijken naar de gevoelens, hetzelfde met de gitaarlijnen en daarna componeren we iets daarboven en zo werken we onze nummers uit.

De titel van het nieuwe album is 'Illusion's play'...

Wij geloven allemaal in illusie, het is een levenscode en het is eigenlijk een groot spel dat we het leven noemen.

In vergelijking met 'Angel Of Distress' kunnen we op het nieuwe album minder cleane vrouwelijke en mannelijke vocalen horen. Gepland?

Niet echt, en ik kan er niet veel over zeggen. Het klonk gewoon goed deze keer, en we zullen zien hoe het volgende album uitpakt.

Ik vind het artwork interessant, soms heb ik een impressie van een slechte kindertijd, soms zie ik een industriële ramp, soms zie ik pijn, dood en chaos. Wat zie jij?

Ja, goed zo! Je hebt het idee door. Illusie! Hier waren we dus op naar zoek!

Als ik naar Shape of Despair luister, relaxt zowel mijn geest als lichaam, en krijg ik een rare gewenwording van ultieme fragiele schoonheid maar ook van een eindeloze put miserie. Ben ik gek?

Dit komt me zeer bekend voor. Er zijn veel mensen die begrijpen hoe ze naar dit soort muziek moeten luisteren.

Ik krijg eigenlijk ook wel een zeer positief gevoel van jullie muziek.

Dit soort muziek is altijd de bron geweest voor een innerlijke balans, ik krijg hetzelfde gevoel als jij, en ik denk dat dit de reden is waarom ik persoonlijk zelf muziek maak.

Werkt kunst als een inspiratie voor jou?

Ik vind dat het meer gaat over literatuur en geluid. Misschien dat je aan kunst denkt door het nummer 'Quiet these paintings are'.

Ik hoorde het gerucht dat jullie in 2005 in Nederland en België zouden optreden?

Ik heb hetzelfde gerucht ook gehoord, ik hoop dat het waar is, we zullen zien. Het zou wel eens wens zijn die uit zou komen.

Is Shape Of Despair een gelijkwaardig collectief of meer een eenmansband van Jarkko?

Het is Jarkko's universum, waar anderen in ronddwalen. Ik en 'Nata' hebben wel vrijheid om onze eigen zangpartijen te arrangeren enzovoorts.

Je hebt een lange muziekcarrière achter de rug. Wat is hét hoogtepunt uit je carrière?

Het hoogtepunt is mijn carrière zelf. Het is fantastisch dat ik altijd de kans heb gekregen om mijn werk verder te zetten en ik heb zoveel vrienden gemaakt tijdens deze jaren.

Heb je ooit willen stoppen met muziek?

Neen, nooit.

Hoe is de situatie nu bij Amorphis?

Ze zoeken nu voor een nieuwe zanger en dat soort gedoe.

Mijn collega besprak het nieuwe Ajattara album. Hij vond het een goed, maar ietwat voorspelbaar album. Is het nog altijd leuk om dat soort muziek te spelen?

Ik wil niet te veel aan de klank van Ajattara veranderen, en het is heel erg leuk om dit soort muziek te maken. Ik zal wellicht op de volgende Ajatarra cd nieuwe elementen introduceren, maar zeker niets radicaal.

Hoe gaat het nu verder met jouw twee bands?

Dat hangt af van de gezondheid van Jarkko. Ofwel optreden ofwel wachten. Ik ga ook touren met Ajattara en ik ga ook nieuw materiaal schrijven, dus er is genoeg te doen, gelukkig maar.

Nog een laatste vraag die ik aan veel verschillende soort groepen heb gesteld: Wat is de betekenis van muziek in het algemeen?

Muziek is religie, dat geloof ik althans. Het kan alles veranderen.

Veel geluk, veel beterschap voor je vriend en hopelijk ontmoeten we elkaar op tour!

Take care and thanks!!

[ Terug naar de Interviews ]