Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-06-2021

Shape Of Despair - Monotony Fields
Jaar van release: 2015
Label: Season of Mist

Shape Of Despair - Monotony Fields

Kan iemand zich Angels Of Distress nog herinneren? Dit tweede album van de Finse band Shape Of Despair werd zeer goed ontvangen en de titeltrack is een klassieker. Drie jaar na dit succesvolle album kwam Illusion’s Play uit en die plaat deed het veel minder goed. Er zijn maar liefst elf jaren verstreken tot de vierde full-length, Monotony Fields. Met dit album keert de band weer terug naar de oorsprong en met succes.

De drijvende kracht achter Shape Of Despair is gitarist/toetsenist Jarno Salomaa (Clouds), samen met gitarist Tomi Ullgrén (Impaled Nazarene) ook oprichter van de band. Ook de andere bandleden zijn bekend uit andere bands. Drummer Samu Ruotsalainen was tot vorig jaar actief bij Finntroll en bassist Sami Uusitalo speelt daar nog steeds. Zangeres Natalie Koskinen (Depressed Mode) is ook weer te horen op het nieuwe album. Frontman Pasi Koskinen (ex-Amorphis) heeft als enige de band verlaten en zijn plaats is ingenomen door Henri Koivula (Throes of Dawn).

Hoewel Pasi een uitstekende zanger en grunter is, vind ik de beduidend diepere grunts van Henri wel een duidelijke verbetering. Ook Henri beschikt over goede cleane vocalen, maar zijn manier van grunten vormt een erg mooi contrast met het melancholische, symfonische geluid. Wanneer je de funeral doom van Shape Of Despair vergelijkt met andere Finse stijlgenoten als Colosseum en Skepticism, dan valt vooral op hoe toegankelijk deze band klinkt. Natuurlijk is het nog altijd een genre waarvoor je even de tijd moet nemen om het te luisteren. En even belangrijk, je moet er ook zin in hebben om te luisteren. Ontspannen luisteren, liefst liggend met je ogen dicht, dan word je beloond.

Wat ik mis op het album is een violist als gastmuzikant. Maar verder is het heerlijk genieten van mooie symfonische klanken en schitterende melodieuze passages, die samen met de loodzware, tergend langzame doom een unieke combinatie vormen. De lengte van de meeste tracks klokt over de tien minuten. Deze muzikanten nemen uitgebreid de tijd voor de fraaie composities. Daardoor lijken de tracks onderling ook niet veel te verschillen, maar dat is slechts de eerste indruk. Je zult echt meerdere keren de volle 74 minuten speeltijd door moeten om deze plaat echt te leren kennen. Alleen The Distant Dream Of Life heeft een iets hoger tempo en dat is dan ook de meest toegankelijke track op dit album.

Dat is ook het enige echte minpunt van deze plaat. Hoe mooi Monotony Fields ook is, meer dan een uur luisteren naar funeral doom metal is soms een hele opgave. Je moet jezelf echt voldoende de rust en de tijd gunnen, anders hoef je er niet aan te beginnen. En voor de liefhebbers: dit album komt wat sfeer betreft heel dicht in de buurt van Angels Of Distress.

Tracklist:
1. Reaching the Innermost
2. Monotony Fields
3. Descending Inner Night
4. The Distant Dream Of Life
5. Withdrawn
6. In Longing
7. The Blank Journey
8. Written In My Scars

Score: 82 / 100

Reviewer: Marc
Toegevoegd: 20 juni 2015

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van bakvet op 20-06-2015 om 09:37u

Ja, ik herinner me Angels of Distress. Goede funeral doom plaat met genoeg aanknopingspunten voor metalfans die niet van funeral doom houden. Soms Mike Oldfield invloeden die daar aan bijdragen wellicht. Goed om te lezen dat dit nieuwe album in de buurt komt.

Ten aanzien van de lengte van de plaat, ik 'luister' funeral doom vrijwel uitsluitend als achtergrond muziek dus een uurtje is een goede lengte!

Reactie van gie op 20-06-2015 om 11:06u
Score: 80 / 100

Ik ben altijd meer fan geweest van Illusion's play , dat was misschien ook omdat dat de 1e cd was die ik van hen had . Ook deze is weer erg knap maar voegt weinig toe aan vorig werk.

Reactie van Een Metalfan op 23-06-2015 om 09:55u

Op 31 oktober op de Dutch Doom Days in Baroeg

Reactie van HCM op 25-06-2015 om 18:25u
Score: 95 / 100

Wat mij betreft op dit moment de doom plaat van 2015

Reactie van Artorivs op 07-07-2015 om 21:16u
Score: 75 / 100

Zeker een goed album, maar de doom plaat van 2015?

Dan vind ik het Bell Witch album (Four Phantoms) al een stuk interessanter klinken. En dan komen er dit jaar nog albums uit van Ahab, Esoteric, Monolithe, Skepticism, Tyranny, Worship, en misschien Evoken.

Dus...