Pitfest
Enquête

Wat is jouw favoriete rock- of metalsong uit het jaar 2006?

Amon Amarth - Cry Of The Black Birds
Amorphis - House Of Sleep
Ancient Rites - Templar
Celtic Frost - A Dying God Coming Into Human Flesh
Delain - The Gathering
Dragonforce - Through The Fire And Flames
God Dethroned - Hating Life
Hatebreed - Destroy Everything
In Flames - Come Clarity
Iron Maiden - For The Greater Good Of God
Kataklysm - Crippled And Broken
Killswitch Engage - My Curse
Lamb Of God - Walk With Me In Hell
Legion Of The Damned - Legion Of The Damned
Lordi - Hard Rock Hallelujah
Mastodon - Crystal Skull
Megadeth - Gears Of War
Motörhead - God Was Never On Your Side
My Dying Bride - To Remain Tombless
Sabaton - Attero Dominatus
Satyricon - K.I.N.G.
Slayer - Cult
Stone Sour - Through Glass
Tool - Vicarious
een andere kraker uit 2006

[ Uitslag | Enquêtes ]

    2 mei:
  • Dool
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Kill The Lights
  • 3 mei:
  • Edward Reekers - The Liberty Project
  • Lysistrata en Whorses
  • Tusky en Boskat
  • 4 mei:
  • Dool
  • 7 mei:
  • Pvris en Scene Queen
  • VV (Ville Valo) en Zetra
  • 8 mei:
  • Bongzilla
  • Crypta, Nakkeknaekker en Plaguemace
    2 juni:
  • Alien Weaponry
  • Machine Head
Kalender
Vandaag jarig:
  • Charles Tremblay-Laroche (Astral Gates) - 44
  • Damien Capolongo (Lonewolf) - 45
  • Glenn Morten Nordbø (The Sins Of Thy Beloved) - 49
  • Jake Dreyer (Witherfall) - 32
  • Jarno Markus (Frostburn) - 44
  • John Glascock (Jethro Tull)† - 73
  • Joni Koskinen (Kivimetsän Druidi) - 39
  • Miles Copeland (platenbaas) - 80
  • Niklas Olausson (Broken Dagger) - 41
  • Rui Duarte (Ramp) - 52
  • Stuart Antsis (Cradle Of Filth)† - 50
  • Weronika Zbieg (Totem) - 41
  • Yan Maillard (Dominici) - 51

Vandaag overleden:
  • Jeff Hanneman (Slayer) - 2013
  • Jon Blank (Orange Goblin) - 2009
  • Matsumoto Hideto (X Japan) - 1998
Interview

Hel
Met Markus Skroch
Door Patrick T.
Geplaatst in september 2002
Altijd om zoek naar nieuwe, obscure bands, ontdekte ik een tijdje terug het album "Orloeg" van de Duitse Pagan Metal band Hel. Naar aanleiding van deze ontdekking had ik een gesprekje met zanger/gitarist/keyboardist/songwriter .
Kun je de lezers eerst iets vertellen over het ontstaan van Hel, bijvoorbeeld hoe de band bij elkaar kwam en hoe jullie eerste demo's in de underground werden ontvangen?

Hallo. Jazekers, HEL werd opgericht in 1994 met Andreas Walther en Kai Sattelkau als bandleden. Kai was verantwoordelijk voor de keyboards en Andy voor de rest. Er werd een demo opgenomen, genaamd "Mjőlnir", maar die is eigenlijk nooit daadwerkelijk verkocht. Alleen een aantal vrienden kregen deze. In 1997 kwam ik (Markus Skroch) bij HEL en nam de keyboards en productie voor rekening. We namen vervolgens een demo op, genaamd "Gedanken und Erinnerung", die gedistributeerd werd en ons al snel aan een contact met het Duitse label Ars Metalli opleverde. We hebben eerlijk gezegd nooit zo'n intens contact met de underground gehad, maar verkochten een paar 100 kopietjes van de demotape."

Als ik luister naar "Orloeg", bedenk ik me dat Bathory, en dan met name de meer Viking-georienteerde albums, erg veel invloed op jou en Andreas als componisten heeft gehad. Zit ik op het goede spoor, en kun je nog enkele bands noemen waar jullie van houden?

Je hebt 100 % gelijk wat betreft de invloed van het epische Bathory. Zij riepen een sfeer op die naar mijn mening nog niet geëvenaard is. We proberen een beetje in hun voetsporen te volgen, namelijk een hoop sfeer scheppen met de teksten en de muziek en de sound! Andere bands die ons beïnvloeden zijn Immortal, een paar albums van Emperor en uiteenlopende muziek van Folk tot Metal.

Als ik Hel zou moeten classificeren, zou ik jullie een Viking/Pagan Metal band noemen. Ben je tevreden met deze term? Indien het antwoord negatief is, hoe zou jij dan de stijl van Hel noemen? (opmerking: ik ben niet een voorstander van het verzinnen van ingewikkelde sub-sub-sub-sub-genre's om iedere band die maar een beetje afwijkt van bestaande genre's in te kunnen delen!!!)

Markus SkrochWe noemen onze stijl 'Pagan Midgard Art', omdat dat het vrij goed beschrijft en voor iets unieks zou moeten staan. Maar er is niks mis mee om ons een Pagan- of Viking Metal band te noemen. Ik denk dat de meeste mensen deze classificatie nodig hebben om een beetje een idee te krijgen van hoe de band ongeveer klinkt.

Een aanzienlijk aantal Black/Viking/Pagan Metal bands worden constant lastiggevallen met ongefundeerde beschuldigingen, zoals aanhangers te zijn van nationaal-socialisme en racisme. Het geweldige Ancient Rites bijvoorbeeld, net als de Nederlandse Black Metal band Sammath, die een album met Nederlandse teksten uitbracht en overweldigd werd door (ongewenste) positieve reacties van hersendode extreem-rechtse lieden. En laten we maar niet beginnen over de barre situatie in Noorwegen!
De teksten van Hel zijn in het Duits geschreven en jullie zingen over de traditie's van onze voorouders, natuur-aanbidding en Germaanse mythologie. Zijn jullie ook op die manier beschuldigd of beschikt de Duitse media over meer wijsheid en tolerantie?

Daar hebben we geen serieuze problemen mee gehad. Ik denk dat iedereen die wel een beetje verstand heeft van de heidense wortels en Noorse mythologie wel zal snappen dat het niets met nationaal-socialisme te maken heeft. Het is meer een probleem bij de mensen die dit niet weten en de mening overnemen van anderen, en dit combineren met hun eigen slechte kennis. (edit -- goed gesproken!)

Kun je ons iets vertellen over de huidige Extreme Metal scene in Duitsland? Er komt vrij veel waardeloze shit uit jouw land, maar gelukkig zijn er ook de uitstekende werken van jullie collega's van bijvoorbeeld Falkenbach, Rivendell, Suidakra and Haggard. Wat is jouw mening over deze bands en sta je ook in contact met hen?

Falkenbach en Suidakra maken geweldige muziek, dat is waar. Helaas ken ik de andere bands die je noemt niet. We staan in contact met de man achter Falkenbach en hopelijk kunnen we in de toekomst samenwerken. Maar in het algemeen hebben we niet zoveel contacten in de scene. Ik zou graag wat van die waardeloze shit horen.

Laten we teruggaan naar "Orloeg". Ik heb begrepen dat jijzelf de opname- en mixprocessen voor rekening hebt genomen. Het resultaat is goed naar mijn mening, gefeliciteerd met deze goede productie. Waarom besloot je eigenlijk om de productie zelf te doen, in plaats van het over te laten aan een meer ervaren producer?

Nee, we zullen het wederom zelf doen en ik kan je alvast beloven dat ik ondertussen een hoop geleerd heb over produceren en dat het nieuwe album een stuk beter zal klinken dan "Orloeg". "Orloeg" was niet slecht, maar ik had een gebrek aan apparatuur in die periode. We hadden bijvoorbeeld geen 'amp' voor de vocalen en geen 'reverb devices'. En maar matige microfonen. Ik zou je graag aan wat nieuw materiaal blootstellen. Je kunt altijd langs even langs komen om te luisteren! (edit -- alsof de afstand te lopen is, haha!)

Aangezien jij en Andreas allebei songs schrijven, en "Der Weg ist Das Ziel" het enige nummer is dat jullie samen hebben geschreven, vraag ik me af wie van jullie er de hand in heeft welke tracks op het album komen te staan?

Het is niet alsof we twintig nummers hebben en er tien van uitkiezen. Het is meer zo dat we liever elk nummer op een album zetten, want we proberen geen troep te schrijven. Dus deze beslissing wordt voornamelijk door ons allebei gemaakt voordat we de de tracks aan de ander presenteren. Mjin Engels is vrij klote, ik hoop dat je de boodschap eruit kan halen.

En dan nu een vraag die me al een hele tijd aan het verteren is. In sommige van jullie nummers worden we getrakteerd op fragmenten van veldslagen. Ik ben hier erg verzot op, maar ze komen me behoorlijk bekend voor. Ze klinken net als het wapengekletter dat gebruikt wordt op bijvoorbeeld het "Valdr Galga" album van Thyrfing en op de "Nightshade Forests"-EP van Summoning. Dus wellicht zijn ze identiek. Waar halen jullie deze glorieuze geluidsfragmenten weg?

We hebben nooit samples van andere bands gejat, maar gehaald uit films. Uit "Braveheart" bijvoorbeeld. Ik geloof dat veel andere bands deze filmsamples ook gebruiken. Maar het is erg moeilijk om tof materiaal te vinden, omdat er in recentere films altijd lui over de geluidseffecten heen zitten te lullen. Maar ik kan je beloven dat we ze nooit van andere bands gejat hebben.

Wat kunnen we van Hel verwachten in de toekomst? Staan er concerten gepland? Hebben jullie al nieuwe nummers geschreven? Indien dit zo is, op welke manier is de muziek veranderd?

Helaas kan onze muziek, en dan met name de details van de nummers, live niet goed neergezet worden vanwege een tekort aan muzikanten, dus dit zal wellicht nooit gebeuren. Wat betreft de songs: we zijn op het moment aan het opnemen. Ik kan alvast zeggen dat ze meer melodie bevatten, maar ook wat Black Metal invloeden. Maar in het algemeen epischer vind ik, want dat is waar we goed in zijn. De meeste mensen weten niet dat we al vier nummers afgemaakt hebben, die op een 10" of 12" zouden verschijnen. Een nieuw nummer, een Manowar-cover en twee opnieuw opgenomen demo-tracks. Maar deze EP is nooit uitgebracht wegens problemen met ons label Ars Metalli. Dus, als iemand die dit leest geïnteresseerd is in het uitbrengen van deze EP, kan hij ons erover mailen.

Bedankt voor dit interview. Ik wens jou en Andreas veel succes met Hel. Is er nog een laatste boodschap die je aan de Nederlandse Metalheads wil overbrengen?

Zekers, keep rocking hard! Bedankt voor dit interview! Een van deze dagen zal ik onze homepage moeten updaten, want geen ziel zal denken dat HEL niet meer bestaat! Wij komen terug zodra we een nieuw label gevonden hebben.

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Kerry King in Muziekcentrum Enschede

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2024 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.