Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-02-2020

Ghost
Op 5 december 2015 in TivoliVredenburg, Utrecht
Een review door Tonnie
Foto's door Tonnie
Ghost op 5 december in Nederland, dat moet een grap zijn. Nee, het is geen grap, de anti-paus en zijn gemaskerde helpers staan op Sinterklaasavond in TivoliVredenburg in Utrecht. Bij vorige shows van deze Zweden werden vanuit het publiek al ondermeer Sinterklaas-figuren het podium opgegooid, maar zou de Grote Kindervriend op deze speciale avond zelf ook aanwezig zijn? Volgens de posters zou het een gevecht worden waar we allen naar uitkijken.

Ghost @ TivoliVredenburg, Utrecht, 5-12-2015

Van een gevecht komt het niet, tenzij je het hebt over het ventje dat na afloop van de show (als de band al weg is) het podium op springt om een setlist te halen, om vervolgens door de security gepakt te worden. Nee, het draait vanavond niet om geweld maar om een vredige ceremonie van Ghost. Na een sfeervol intromuziekje komen Papa Emeritus III en vier Nameless Ghouls het podium op en begint de band aan Spirit, de opener van het nieuwe album Meliora. Wat gelijk opvalt, is het ontbreken van een bassist. Het is echter leadgitarist Alpha die er niet bij is. Een blessure zorgt ervoor dat hij de show moet missen. De bassist van de band, de Ghoul met het watersymbool, is volgens Papa ook een uitstekende gitarist en neemt vanavond de normale gitaar ter hand.

Ghost @ TivoliVredenburg, Utrecht, 5-12-2015

Papa Emeritus is natuurlijk weer in vol ornaat, maar hij ziet er toch net iets anders uit dan zijn voorganger. Ook komt hij nog na enkele nummers even met een lange witte baard op het podium, die hij vervolgens het publiek ingooit. Na twee nieuwe nummers is het tijd voor oude krakers als het melodieuze Ritual en het venijnige Con Clavi Con Dio. Voor dat laatste nummer heeft de frontman zijn wierookpot weer meegenomen en staat binnen de kortste keren het podium vol met rook. Tijdens Body & Blood krijgt de band hulp van twee nonnen die de voorste rij van het publiek van hosties en wijwater voorzien.

Ghost @ TivoliVredenburg, Utrecht, 5-12-2015

Na enkele oude nummers is het weer tijd voor wat nieuws; de show is per slot van rekening toch op tour voor het nieuwe album. Het instrumentale Devil Church luidt de hit Cirice in, maar geeft Papa Emeritus ook gelijk de mogelijkheid om zich om te kleden. Zijn gewaad laat hij in de kleedkamer, om vervolgens in een ongetwijfeld comfortabelere outfit weer op het podium te verschijnen. Het maakt hem in ieder geval een stuk beweeglijker. Na Cirice volgt een andere publieksfavoriet, namelijk Year Zero. Daarna wordt het eventjes stil en wordt het andere instrumentale nummer van de laatste plaat ingezet, Spöksonat. Daarop volgt het hoogtepunt van de avond, het voortreffelijke He Is, waarop heel de zaal nog harder meezingt dan al gedaan werd.

Ghost @ TivoliVredenburg, Utrecht, 5-12-2015

Daarna is het even tijd voor wat harders. Het uptempo Absolution en het zware Mummy Dust volgen, om vervolgens de set af te sluiten met het gevoelige Ghuleh / Zombie Queen en de wat gezapige cover If You Have Ghost. Tussen de nummers door houdt Papa Emeritus III af en toe een kort praatje, waarin hij soms wat grappig bedoelde dingen zegt. Dit geeft de show echter bijna een cabaret-achtig iets, wat misschien een klein beetje afbreuk doet aan het geheel. Gelukkig maakt afsluiter Monstrance Clock dat meer dan goed, ook al wordt het voorafgegaan door een flauw verhaaltje over het vrouwelijke orgasme. De band eindigt in ieder geval met dit nummer wel met een hoogtepunt van de avond.

Ghost @ TivoliVredenburg, Utrecht, 5-12-2015

Is het allemaal "halleluja" vanavond? Nee. Zoals gezegd, de bassist neemt vanavond de taken waar van de geblesseerde gitarist, waardoor de baspartijen van tape komen. Echter, de gitaarpartijen (met name de solo's) blijken wel zo makkelijk opgevangen te worden door de bassist, dat je je kan afvragen of ook dat wel allemaal live is. De Nameless Ghoul achter de drumkit (die met het Aardesymbool) drumt wel live, want hij zit er een paar keer wat naast. Dat gaat niet onopgemerkt voorbij aan de gitaristen, die dan toch snel hun hoofd wat afkeurend draaien richting de drummer. Het is Ghost vergeven, want de duivelse ceremonie is erg gaaf.

En Sinterklaas? Die hebben we niet gezien.

Ghost @ TivoliVredenburg, Utrecht, 5-12-2015

Setlist:
1. Spirit
2. From The Pinnacle To The Pit
3. Ritual
4. Con Clavi Con Dio
5. Per Aspera Ad Inferi
6. Body & Blood
7. Devil Church
8. Cirice
9. Year Zero
10. Spöksonat
11. He Is
12. Absolution
13. Mummy Dust
14. Ghuleh / Zombie Queen
15. If You Have Ghosts

toegift:
16. Monstrance Clock

Ghost keert op 1 maart 2016 terug naar Nederland. De band is dan te zien in 013 in Tilburg.

Ghost @ TivoliVredenburg, Utrecht, 5-12-2015
Ghost @ TivoliVredenburg, Utrecht, 5-12-2015
Ghost @ TivoliVredenburg, Utrecht, 5-12-2015

Meer foto's vind je op onze Facebook-pagina.

[ Terug naar de Concert Reviews ]

Reactie van ewing1 op 08-12-2015 om 00:34u


Daar was ik al bang voor.Hun beste nr Elizabeth spelen ze niet meer.Wel te verwachten natuurlijk,hoe meer platen hoe bekaaider hun debuut er vanaf komt...Blijft toch mijn favoriet,dat occulte sfeertje is toch wel wat weg(lees:we gooien het op de mainstream toer)

Reactie van een Metalfan op 08-12-2015 om 06:20u


Misschien Kan Ghost wel de nieuwe Kiss worden

Reactie van Sraa op 08-12-2015 om 09:15u


De gitaarpartijen waren live. Bij de soundcheck werd me verteld dat alleen de bas op tape stond. Soms zelfs niet en dan was de technicus aan het bassen. Die gast heeft gewoon een immens talent.

Groetjes,

ghoulfriend.

Reactie van S8N op 08-12-2015 om 09:34u


Het was water, niet fire die de leadpartijen overnam. Voor de rest een perfecte show, chapeau!

Reactie van Tinos op 08-12-2015 om 09:59u


Gitaar was wel degelijk live, of ze moeten de foutjes ook van te voren opgenomen hebben. Die waren er namelijk af en toe heus wel. Bas stond idd op tape. Dat cabaret gehalte heb ik toch niet zo ervaren. Ik zie het meer als zelfspot en relativeren. Bands die zichzelf te serieus nemen: daar zijn er al genoeg van. Maar goed, die liedjes van ghost zitten zo geraffineerd in elkaar. Het lijkt simpel, maar het is zo clever. Daarom werkt het live ook zo enorm goed.

Reactie van Raymond op 08-12-2015 om 11:13u


Ghost was inderdaad goed op dreef en zette een prima show neer. Wat mij vooral opviel is dat de band meer mainstream wordt waardoor de zaal rijkelijk werd gevuld met bakvissen en overige Within Temptation minkukels. Hopelijk hebben ze het op 1 maart te druk met school zodat de 013 gevuld kan worden door echte metal liefhebbers die wel respect voor elkaars aanwezigheid hebben.

Reactie van een Metalfan op 08-12-2015 om 11:18u


er liepen teveel huppelkutjes rond inderdaad, Raymond.

Reactie van een Metalfan op 08-12-2015 om 12:27u


Laten we het maar niet over het voorprogramma hebben want die was echt dramatisch slecht.

Reactie van emmo op 08-12-2015 om 15:14u


Grappig dat jij wel de eerste bent die er over begint, en zo slecht waren ze niet. Beetje te poppy wellicht, maar niet slecht. Daarnaast verkies ik ieder moment v/d dag een zaal vol huppelkutjes boven een zaal vol baarden en bierbuiken.

Reactie van Bobbie op 08-12-2015 om 16:06u


Hahaha ik ben dat ventje XD https://www.facebook.com/BobbieTheSaboteur/posts/536136153219257?comment_id=536664736499732¬if_t=feed_comment

Reactie van john op 08-12-2015 om 16:18u


dit is voor zielige kinderen en wat een slechte zanger is die clown

Reactie van A nameless fan op 10-12-2015 om 09:52u


Nu vraag ik je vriendelijk omdat eens goed te beargumenteren John.

Waarom is het voor zielige kinderen?
En kom je er in godsnaam bij dat emeritus een slechte zanger is?

( Want het enige wat zielig is is hoe jij een groep fans zielige kinderen noemt puur en alleen omdat ze fan van Ghost zijn)

Reactie van Bobbie op 10-12-2015 om 11:17u


Volledig met je eens A nameless fan!

Gr, Jongen die het podium op renden ;)

Reactie van oscar op 16-12-2015 om 10:49u


dit is echt muziek voor jonge meisjes die tijdelijk in een lichte rock metal fase zijn beland! was is dit saai en slecht man!

Reactie van Fred op 23-12-2015 om 01:10u


Ghost kan de nieuwe Kiss worden? Nou, echt niet...Kiss is zoveel beter dan dit gezelschap..Maar dat is mijn opvatting als Kiss fan...