Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 02-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Artur Sahakjan (Tystnaden) - 39
 • Ben Ward (Orange Goblin) - 47
 • Chris Wolstenholme (Muse) - 43
 • Dirk Schlächter (Gamma Ray) - 56
 • Ingeborg Anna Seide (Adorned Brood) - 49
 • Isaac Bitton (Les Variations) - 74
 • Jarno Parantainen (Machine Men) - 40
 • Masafumi Gotoh (Asian Kung-Fu Generation) - 45
 • Nate Mendel (Foo Fighters) - 53
 • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks)† - 61
 • Richard "Rik" Charron (Exciter) - 54
 • Rick Savage (Def Leppard) - 61
 • Tom McGuinness (Manfred Mann) - 80

Vandaag overleden:
 • Bobby Keys (The Rolling Stones) - 2014
 • Eric Woolfson (The Alan Parsons Project) - 2009
 • Mariska Veres (Shocking Blue) - 2006
Concertreview

Delain
Op 10 december 2016 in Paradiso, Amsterdam
Een review door Jeffrey
Foto's door Joe Prostredny

Er zijn van die concerten waarnaar je als fan al ver van tevoren uitkijkt. Vanavond is er zo een. Delain viert in een uitverkocht Paradiso het tienjarig bestaan als band met een speciale show die opgenomen wordt om in de zomer van 2017 uitgebracht te worden als dvd/blu-ray/live-album. Wat in 2002 begint als project van toetsenist/componist Martijn Westerholt verandert al voorafgaand aan het uitbrengen van het debuutalbum Lucidity (2006) in een band, die nadien internationaal doorbreekt. Live is het altijd een feest en Jeffrey was dan ook getuige van een memorabele avond met veel gastartiesten.

Paradiso staat vanavond afgeladen vol. Van over de hele wereld zijn fans voor deze speciale gelegenheid afgereisd naar Amsterdam. Ondanks dat het hutje mutje is, heeft iedereen er veel zin in. Als het optreden begint met The Monarch als achtergrondmuziek en daarna Hands Of Gold klinkt, begroet iedereen juichend elk van de bandleden, die een voor een het podium betreden. De zaal ontploft werkelijk als Charlotte ten tonele verschijnt in een glitterjurk en begint met zingen. Een groot deel van de bezoekers klapt mee op de maat en al snel dient de eerste gastartiest van de avond zich aan. Alissa White-Gluz zingt net als op Moonbathers mee en overtuigt niet alleen met haar zuivere cleane vocalen, maar ook met haar performance. Het openingsnummer eindigt met een confettiregen en een explosie van gejuich. Wat een fantastische start van deze bijzondere avond.

Delain @ Paradiso, Amsterdam, 10-12-2016. Foto door Joe Prostredny.

De euforie houdt aan met Suckerpunch. Veel fans zingen mee, klappen mee en juichen als Timo naar voren stapt voor een van zijn solo's. Ook tijdens Glory And The Scum staat hij even in de spotlights. De andere muzikanten laten zich ook gelden. Er is veel beweging, ze staan te genieten van de uitzinnige reacties van het publiek, herkennen af en toe bekenden en maken onderling veel contact. Zo staat Charlotte bij Otto en Timo bij Merel. Het levert fantastische plaatjes op voor de fotografen en voor wie er niet bij is, zijn de cameramedewerkers druk bezig om alles vast te leggen. Een camera met een lange arm die over het publiek heen zwaait, blokkeert voor sommige bezoekers af en toe het zicht, maar legt zowel de bewegingen op de dansvloer als op de planken haarfijn vast voor de dvd. Tijdens Get The Devil Out Of Me is het springen geblazen en komt Otto's basspel heel goed tot zijn recht.

Delain @ Paradiso, Amsterdam, 10-12-2016. Foto door Joe Prostredny.

Ruben Israel zit links op een verhoging achter zijn drumstel en Martijn Westerholt staat achter zijn keyboard aan de rechterkant. Daartussenin is een trap waar de bandleden gebruik van maken om op gelijke hoogte te komen met Ruben en Martijn. Op de normale hoogte is er constant activiteit. Tijdens The Hurricane staan Charlotte en Timo met hun hoofden tegen elkaar aan en is er wederom confetti die in de vorm van langdurige sneeuw (of stardust) langzaam naar beneden komt. Een prachtig gezicht en bovendien sfeervol, passend bij de tijd van het jaar. Sfeervol is ook de fraaie lichtshow en op de achtergrond is vaak de albumhoes van het betreffende nummer geprojecteerd.

Delain @ Paradiso, Amsterdam, 10-12-2016. Foto door Joe Prostredny.

Het eerste nummer van April Rain dat aan bod komt, is het titelnummer. Dit tot grote vreugde van de fans van het oudere werk. Opvallend is dat Merel in de iets aangepaste versie het soleerwerk voor haar rekening neemt (waar ze trouwens al eerder in de set en ook later enkele leads speelt) en dat prima doet. De tweede gastartiest van de avond is Burton C. Bell. Hij zingt mee op Where Is The Blood. Het is slechts de vierde keer dat dit nummer op de setlist staat (na Utrecht en Sneek in 2012 en de try-out recentelijk in Bergen op Zoom) en de eerste keer met de Fear Factory-frontman. Burtons cleane vocalen zijn helaas niet altijd even zuiver, maar zijn screams zijn goed en hij toont zich net als de andere gasten zeer gemotiveerd.

Delain @ Paradiso, Amsterdam, 10-12-2016. Foto door Joe Prostredny.

Nadat de muzikanten kort het podium hebben verlaten, keren ze terug voor Here Come The Vultures. Charlotte heeft voor het tweede deel van de set een zwarte, strakkere jurk aangedaan. Wederom valt op hoeveel beweging er op het podium is en hoeveel contact er onderling en met het publiek is. Merel is overal te bekennen om fans te begroeten en meldt zich ook nog even bij Martijn. Charlotte doet dat ook om voor een leuk einde van deze The Human Contradiction-opener te zorgen. Het duurt namelijk even voordat het afsluitende zinsdeel "...for the beat" klinkt. Het levert veel mooie foto's op.

Delain @ Paradiso, Amsterdam, 10-12-2016. Foto door Joe Prostredny.

Het regent niet alleen confetti (het podium wordt af en toe schoon geveegd), maar ook hoogtepunten. Tijdens Fire With Fire staan de fans nog voltalliger mee te klappen en klinkt het "hey, hey" boven de muziek uit, Alissa White-Gluz zingt mee in Tragedy Of The Commons, waarbij het contact tussen Alissa en Charlotte veelvuldig en hartstochtelijk is en bij Danse Macabre valt de lichtshow op. Wederom verlaat iedereen het podium en verschijnen gitarist Guus Eikens, drummer Sander Zoer en bassist Rob van der Loo op de planken voor Sleepwalkers Dream.

Delain @ Paradiso, Amsterdam, 10-12-2016. Foto door Joe Prostredny.

Het is evenwel een korte fase met wat tegenvallers. Zo meldt een technicus zich bij Martijn (al eerder vanwege wat onwillige apparatuur en ook tijdens Pristine is niet alles naar wens) en zijn er problemen met de microfoon. Charlotte loopt daarom een paar keer naar de zijkant, maar het is ook tijdens Your Body Is A Battleground (met de stem van Marco Hietala van backingtrack) nog niet optimaal. Ondanks de teleurstelling stellen de musici zich professioneel op en met Stay Forever ("from the time when music television actually showed music videos") behoren de grootste zorgen tot het verleden. Er is weer meer energie in de zaal en iedereen staat weer te genieten.

Liv Kristine zingt mee in een mooie uitvoering van See Me In Shadow. Ze is niet de enige, want ook veel fans zingen mee, meerdere met tranen in de ogen. Elianne Anemaat voegt met haar cellopartijen veel gevoel toe en Liv, die Charlotte een kus geeft, krijgt het publiek aan het heen en weer zwaaien op de maat. Het is een ijzersterke fase met The Gathering als favoriet van velen die meespringen en –zingen en Pristine, met George Oosthoek als gastgrunter. Merel struikelt nog even als ze de trap op loopt, maar ongelukken blijven gelukkig bespaard.

Delain @ Paradiso, Amsterdam, 10-12-2016. Foto door Joe Prostredny.

Na wederom een pauze volgt een toegift c.q. een vierde deel van de set met het ijzersterke Mother Machine (inclusief clip op de achtergrond en een mooie lichtshow) en Sing To Me. Bij laatstgenoemde valt op hoe prachtig Marco Hietala in beeld komt. Heel gaaf gedaan en dat geldt eigenlijk voor de hele show die bijna ten einde komt met Don't Let Go. De muzikanten die hard werken en veel plezier tonen, stralen en zijn onder de indruk van het zeer lang aanhoudende gejuich nadat Wessels ze heeft aangemoedigd met: "Give it your best shot!" We Are The Others, met Charlotte in een excentrieke, witte jurk vormt het slotanthem van een fantastische show. Nog een keer geven band en publiek alles en komen nadien alle gasten op het podium voor een groepsfoto met The Monarch als achtergrondmuziek.

Delain @ Paradiso, Amsterdam, 10-12-2016. Foto door Joe Prostredny.

Ondergetekende zag reeds veel optredens van Delain, maar de show van vandaag was toch wel de beste. Als je hier niet bij was als fan, heb je zeker wat gemist. Maar wees niet getreurd, er komt dus een dvd, die deels gefinancierd is met een Pledge-campagne, waarvan 15% naar de Sophie Lancaster Foundation gaat. Ook dat is een mooi gegeven, een prachtig gebaar. Delain zorgde vanavond samen met de fans voor een memorabele topavond.

Delain @ Paradiso, Amsterdam, 10-12-2016. Foto door Joe Prostredny.

Setlist Delain:
1. Hands Of Gold (met Alissa White-Gluz)
2. Suckerpunch
3. The Glory And The Scum
4. Get The Devil Out Of Me
5. Army Of Dolls
6. The Hurricane
7. April Rain
8. Where Is The Blood (met Burton C. Bell)
9. Here Come The Vultures
10. Fire With Fire
11. The Tragedy Of The Commons (met Alissa White-Gluz)
12. Danse Macabre
13. Sleepwalkers Dream (met Rob van der Loo, Guus Eikens en Sander Zoer)
14. Your Body Is A Battleground (met Marco Hietala op scherm)
15. Stay Forever
16. See Me In Shadow (met Liv Kristine en Elianne Anemaat)
17. The Gathering
18. Pristine (met George Oosthoek)
19. Mother Machine
20. Sing To Me (met Marco Hietala op scherm)
21. Don't Let Go
22. We Are The Others

Delain @ Paradiso, Amsterdam, 10-12-2016. Foto door Joe Prostredny.
Delain @ Paradiso, Amsterdam, 10-12-2016. Foto door Joe Prostredny.

Met dank aan Joe Prostredny voor de foto's.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.