Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Disperse - [Foreword]
Jaar van release: 2017
Label: Season of Mist

Disperse - [Foreword]

Disperse maakt een beetje aparte muziek. Ik zou het popmetal willen noemen. Gelukkig geen zoveelste Linkin Park-kloon, maakt u zich geen zorgen. Nee, wat dat betreft ligt het technische niveau een stuk hoger bij onze Poolse vrienden. Het is een uitgekiende combinatie van de twee werelden. Moderne technische metal gecombineerd met de gelikte, zoetgevooisdheid van popmuziek.

Dat klinkt in eerste instantie als een totale tegenstrijdigheid, maar het kwintet weet er toch een samenhangend geheel van te brouwen. Toegegeven dat de diversiteit soms wel even slikken is. Een nummer als Bubbles gaat bijvoorbeeld wel erg ver richting pop. Maar het is interessant. Net als je denkt van: "Ja, ho even, dit is geen metal meer", komt er weer een prettige eruptie van gitaren.

Dat is ook niet heel vreemd met notenkraker Jakub Żytecki op gitaar. Die weet natuurlijk wel raad met dit soort fratsen. Ook de gitaarsolo's zijn vanzelfsprekend niet van de lucht. Check dat einde van Tomorrow dan, heerlijk! De extreme notenneukerij valt verder gelukkig mee. Hoewel hij soms de aandacht op zich vestigt, speelt Żytecki altijd in functie van de band, in functie van het nummer.

Nieuwe aanwinst voor Disperse is de voormalige drummer van Monuments, die na een lange blessure aan zijn rug eindelijk weer kan drummen. Een veelzijdige drummer als Mike Malyan kan vanzelfsprekend wel uit de voeten met een dergelijke formule.

In allerijl zou je haast vergeten dat bandleider Rafał Biernacki met zijn rauwzoete stem en zijn welhaast opgewekte keyboard eigenlijk de sfeerbepaler is. En zoals gezegd wisselen die nogal. Synthpopmelodietjes worden feilloos afgewisseld met typische tech- of djent-stukken.

Zonder uit de bocht te vliegen overigens; altijd keurig binnen de lijntjes. En dat is zowel de kracht als de zwakte van dit album. Soms zou je willen dat er net even wat meer gas gegeven werd. Soms is het wel heel erg cheesy. Wat dat betreft is voorganger Living Mirrors net even wat sterker. Krakers als Message From Atlantis ontbreken op dit album. Door de bank genomen is dit echter een erg sterke plaat en uit ervaring kan ik u vertellen dat het live ook absoluut de moeite waard is.

Tracklist:
1. Stay
2. Surrender
3. Bubbles
4. Tomorrow
5. Tether
6. Sleeping Ivy
7. Does It Matter How Far
8. Foreword
9. Neon
10. Gabriel
11. Kites

Score: 78 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 12 april 2017

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]