Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Falkenbach - Ok Nefna Tysvar Ty
Jaar van release: 2003
Label: Napalm Records
Falkenbach - Ok Nefna Tysvar Ty
Na een afwezigheid van maar liefst 5 jaar is deze sferische folk / viking metal band weer terug aan het front. En hoe, want deze epische krachtpatser mag nu al een klassieker worden genoemd. Geen enkele persoon als de man achter deze band, Vratyas Vakyas , is zo goed in staat sfeervolle en epische muziek te creëren. De man die oorspronkelijk uit IJsland afkomstig is (nu wonende in Duitsland) heeft met deze band al jaren lang een volstrekt eigen geluid en is al geruime tijd één van m'n favoriete bands.

Het nieuwe album wat de mythisch klinkende titel Ok Nefna Tysvar Ty heeft meegekregen , is een waardige opvolger van de minstens even goede voorganger ...Magni Blandinn Ok Megintiri... die alweer stamt uit 1998.
Op dit album krijgt Vratyas hulp van enkele gastmuzikanten afkomstig uit de band Vindsval, waaronder drummer Bolthorn.
Het album opent met het lange Vanadis , een nummer met prachtige melodieuze passages, sporadisch voorkomende black metal uitspattingen met ijzingwekkende krijszang. De hoofdrol op zanggebied is op dit album toch weer voor de melodieuze heldere zang van Vratyas en die taak vervult hij met verve.

Het mooie ook van alle songs op het album is dat alle songs in vele lagen zijn opgedeeld. Zo kan het zijn dat je tijdens een bloedmooie keyboard melodie een fenomenale en melancholische gitaarpartij op de achtergrond hoort. Het album klinkt lekker vol en de productie is uitstekend.
Het punt waarmee dit album dik over de voorganger heen gaat is de afwisseling. Op de vorige cd was het nog wel eens het geval dat men te lang in dezelfde riff of melodie bleef hangen, maar nu worden deze passages veel beter afgewisseld. Luister alleen maar eens naar het schitterende Donar's Oak. Heerlijke zuivere zang, verhalend over lang vervlogen tijden en mythologische onderwerpen, prima drumwerk en ook de rol van enkele metalvreemde instrumenten is meesterlijk te noemen. Vooral de rol die de fluit en akoestische gitaar vervullen is werkelijk adembenemend mooi. Ook het rustige en uiterst sfeervolle folk werkstukje The Ardent Awaited Land is een speciale vernoeming waard en is een heerlijk rustpunt.
Ik zou nog wel een hele tijd door kunnen gaan met een lofrede over alle andere nummers, maar om al dit moois te kunnen ervaren zul je de cd toch zelf moeten beluisteren.

Er staat werkelijk geen enkel slecht nummer op deze cd en dit is nou echt typisch zo'n release die het geld voor de volle honderd procent waard is. Tussen de stortvloed aan matige releases de laatste tijd een ware verademing en ik kijk nu al weer gretig uit naar nieuw werk van Falkenbach.
Gehuld in een kunstige hoes, is dit wederom een waar meesterwerk en men mag uiterst trots zijn op het resultaat.
Mijn advies is dan ook, dat elke metalfan die een pot geweldige sferische folk getinte viking metal met black metal invloeden kan waarderen , deze plaat als de bliksem moet gaan aanschaffen. Klasse album!

Tracklist
1. Vanadis
2. For as Long as the Winds will Blow
3. Aduatuca
4. Donar's Oak
5. The Ardent Awaited Land
6. Homeward Shore
7. Farewell

Score: 96 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 25 januari 2004

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Falkenbach - Ok Nefna Tysvar Ty
Reactie van L0tR op 28-01-2004 om 08:38u
Score: 95 / 100

Geweldige recensie van een evenzeer geweldig album. Topklasse!

Falkenbach - Ok Nefna Tysvar Ty
Reactie van MetalJan op 28-01-2004 om 21:01u
Score: 99 / 100

Goeie rencensie en ook een zeer goede plaat!

Falkenbach - Ok Nefna Tysvar Ty
Reactie van Slay3r op 08-03-2004 om 10:35u
Score: 98 / 100

Zeer goeie plaat, zit goeie sfeer in. Alleen wel kort album.

Falkenbach - Ok Nefna Tysvar Ty
Reactie van WorldOfMetal op 08-04-2004 om 12:20u
Score: 85 / 100

Goede cd, hij is inderdaad aan de korte kant maar ja, het is zeker de moeite waard. Wel vind ik dat er nog steeds iets meer afwisseling in had gemogen. Zoals in het eerste nummer Vanadis, het is een prachtig stuk muziek en daarom verveelt het niet in het begin. Maar na een paar keer luisteren hoor je wel erg vaak hetzelfde. Dit is slechts een detail wat niet wegneemt dat dit een uitstekende plaat is.

Falkenbach - Ok Nefna Tysvar Ty
Reactie van Warh. op 12-01-2005 om 18:29u
Score: 86 / 100

Geweldige nummers. Dat de nummers lang zijn vind ik juist een pluspunt, bij falkenbach gaat dit niet vervelen en je kunt wegdromen op deze muziek. Klasse.